Öncelikle veritabanı dandik değil. Dünya genelinde Windows 10 kurulu tüm bilgisayarlardan oluk oluk veri topluyor Defender. Veritabanı oldukça geniş. Marifet, bu veritabanını kullanıp tespit ve engellemede yatıyor.
Defender videodaki gibi maksimum güvenliğe alınmayıp standart bir kullanıcıda test edildiğinde %75'e kadar düşen bir gerçek zamanlı korumaya sahip. Kusura bakmayın ama sonuna kadar Defender savunan biri olarak %75'lik korumanın profesyonel yazılımlar ile yarışması imkansız. Evet ev kullanıcıları için yeterli olabilir fakat o kadar, sadece belirli bir yerde yeter Defender.
Şimdi video için birkaç yorum yapmak gerekirse;
- Öncelikle kullandığı "MAX" ayarlardan sonra farkederseniz bütün işlemler engelleniyor, tespit oranı %100'e çıkıyor. Neredeyse Kaspersky kadar iyi tespit ediyor değil mi? Aslında tespit etmiyor, önüne ne geliyorsa engelliyor. "MAX" koruma seviyesinde false-positive değerleri muhtemelen tavan yapmıştır, yüzlerce false-positive vermiştir. Çünkü zararlıları değil, zararsız yazılımları da engellemeye başlıyor.
- Farkındaysanız "MAX" koruma seviyesine alındıktan sonra tehdit tespitinde hiçbir uyarı vermiyor. Defender normalde tespit yaptığında uyarı verir, temizlenmesini ister. Fakat koruma o kadar katı bir hal almış durumda ki, yazılım kullanıcıya sormadan, zararlı zararsız bakmıyor doğrudan engelliyor, kaldırıyor.
Bu maksimum koruma değildir, bu tamamen bloklama üzerine kurulmuş bi sıkılaştırma. AV testlerinde yakındığımız false-positive oranlarını tavan yaptıran bir sıkılaştırma. O yüzden tespit etmesi, daha doğrusu her gördüğünü engellemesi gayet normal.
Beni tanıyanlar daha önceden standart ev kullanıcıları için Defender'ı savunduğumu bilir. Hala daha çoğu durum için önerebiliyorum standart korumasını. Ancak değişmeye başladı bu durum.
Açıkçası Defender'ın yükselişi durdu gibi geliyor bana, düşüş var platformda. Tespit oranları gittikçe azalıyor, false-positive oranları artıyor. Tespit çeşitliliği de gittikçe azalıyor. Bu şekilde giderse ev kullanıcıları için bile "temel koruma" adı altında başka çözümleri önermeye başlayacağız gibi.