Windows Defender vs Avast! Free vs Kaspersky SC-F

Ben sertifikalara etki edip web sayfasinin icerigine mudahale eden antivirusleri sevmiyorum acikcasi. Https manipulasyonu yaparak sayfanin guvenirligini denetliyorlar, ama hem gizlilik sorunu olusuyor hem de buna gercekten gerek var mi?

Web browserlardaki sandboxlar zaten zararli betiklerin calismasini onlemek icin yalitilmis bir ortam sunuyorlar, ustune bir de antiviruslerin web icerigini denetlemesi anlamsiz. Erisilen sayfanin domainini denetlersin, zararli olup olmadigi hakkinda bildiri yayimlarsin, bu kadar.

Sayfada zararli baglanti bulundugunu farz etsek bile ona tiklandiginda da zaten engellemesi gerekiyor.

Home user icin karmasik bir kotu amacli saldiri ile karsilasma olasiligi da dusuk, hedefli saldirilarda kullaniliyor genelde karmasik malicious seyler, kamuya acik olarak kullanildiginda zaten hemen guvenlik guncellestirmesi sunar ureticiler, fixleme yaparlar, sorun da cozulmus olur.

Web icin;
Malwarebytes Browser Guard eklentisiyle
(ayarlarindan itibari dusuk siteleri engellemeye de ayarlayarak -gTLD domains) agresif ve proaktif web guvenligi saglanabilir basitce. Teoride potansiyel zararli sitelerin cogundan korunursunuz, itibar dusuk uyarisi aldiginizda ikinci defa arastirip dusundukten sonra girersiniz. MBG, malvertising siteleri engellemede on plana cikiyor, kara listesi de sikca guncelleniyor. Zaten şu gTLD ozelligi basli basina sizi cogu potansiyel yeni malware siteden korumaya yetiyor. Daha hicbir vendorun saptamadigi phishing yonlendiricisi bir adresi bu ozelligi sayesinde ekarte ettigini goruyorum.

bkz:
Screenshot_20210830-201338_Kiwi Browser.jpg


Home user, PC'de zaten bilinir programlar kullaniyorsa en kotu antivirus bile kullansa is gorur. Is bu noktada performansa, kullanicinin keyfine bakiyor. Hem hafif hem de gorunusu goze hitap eden Panda Free oldugunu hatirliyorum, mesela en kotu o kullanilabilir.

Son noktada PC'nin ne amacla kullanildigina ve onu kullanan kisinin statusune bagli olarak durum degiskenlik gosterir.

Home user icin olasi tehdit kapisi iki tane: web ya da tasinabilir bellekler. Bu iki yer siki tutuldugu muddetce (ve tabii guvenlik guncellestirmelerinin de yapilmasi kaydiyla) olumsuz bir sonucla karsilasilacagini sanmiyorum.

Kaspersky'de network attack korumasi var mesela. Kimin isine yariyor o? Hangi home user gercek bir network attacka maruz kalmis? Koruma icin third party firewall olmazsa olmaz diyorlar, peki o firewall hangi home userin gercekten isine yaramis? Hangi attacktan korumus? Antiviruslerin, sizi koruyoruz izlenimi yaratmak icin olur olmadik olaylari attack gibi gostermesi ve kendilerinin bunu engelledigini soylemesi marifet degil, uckagitcilik.


Ve bu kadar guvenligin anlami ne? Ve spot light altinda miyiz biz? Ve kaybedecek neyimiz var?


Kaybedecek seyi olmayan insan bu hayatta hicbir seyden korkmaz, gercek ozgurlugu yasayan da hayatin tadina varan da odur. Bu alemde hicbir sey kiymetli degil, kiymet verecek kadar anlamli degil, olumun yikiciligi karsisinda.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı