Windows Gezginini kullanma

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.058
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Img 1.jpg


Temel olarak Windows Gezgini çok kullanılıyor. En önemli yeni özellikler kütüphaneler ama tasarımda biraz değişiklikler var.

1 Windows Gezginini kullanma

Img 2.jpg


Windows Gezginini çağırdığınızda farklı klasörlerle karşılaşacaksınız. [Windows] + [E] tuş kombinasyonu ile bilgisayarınızdaki tüm sürücüleri görebilirsiniz (“Başlat/ Bilgisayar” kısa yoluna yönlendirir). “Başlat/ Belgeler” ya da “Başlat/Resimler” seçeneklerine baktığınızda yeni kütüphane görünümünü fark edeceksiniz. Kütüphaneler, farklı ortamdan verilerin bir arada bulundurulduğu sanal klasörlerdir. Tüm hepsine genel bir bakış için Windows Gezginine “Başlat/ Tüm programlar/ Donatılar/ Windows-Explorer” dizinini takip ederek de ulaşabilirsiniz.

Genişletilmiş iletişim kutusu: Daha fazla komut mevcut

Windows 7’de, Windows Gezgini iletişim kutusundaki belge ve klasörler daha da geliştirildi. Örneğin kütüphane içerisinde sağ fare tuşu ile bir verinin üzerine tıkladığınızda, klasörün kayıtlı olduğu, dosyanın asıl fiziksel konumuna yönlendirecek “Dosya konumunu aç” seçeneğini bulabilirsiniz. Diğer yeni komutlardan biri de “Önceki sürümleri geri yükle” bu özellikle bir veriyi bir önceki durumunda tekrar geri yükleyebilirsiniz. [Shift] tuşuna basılı tutarak bir veri üzerinde farenin sağ tuşuna tıkladığınızda, iletişim menüsüne yeni özelliklerin eklendiğini fark edeceksiniz. Burada “Windows Media Player listesine ekle” ya da “Başlat menüsüne sabitle” gibi yeni seçenekleri kullanabilirsiniz.

2 Tüm klasörleri görüntüleme

Img 3.jpg


Windows Gezginini ilk açtığınızda program penceresinin sol bölümünde düzenlenmiş gezinti bölmesi çubuğunu görünce şaşıracaksınız. Standart ayarlarda burada sadece “Sık kullanılanlar”, “Favoriler”, “Bilgisayar” ve “Ağ” ana seçenekleri mevcut bulunuyor. Bir ev grubu ağı kurduysanız, o ağı da burada görüntüleyebilirsiniz. Bu gezinti bölmesinde “Geri dönüşüm kutusu” ya da “ Denetim masası” aramak boşuna bir çaba olacaktır. Sağ fare tuşu ile yönlendirici çubukta boş bir alana tıklayın ve açılır menüden “Tüm klasörleri göster” seçeneğini etkinleştirin. Artık “Geri dönüşüm kutusu” ve diğerlerini bu menü içerisinde görüntüleyebilirsiniz.

3 Adres çubuğunu kullanarak klasörlere ulaşma

Img 4.jpg


Windows Gezginin en üst kenarında Windows Vista’dan tanıdığınız adres alanını göreceksiniz. Bu bölüm hangi klasörün içerisinde bulunduğunuzu belirtir. Adres listesinin sonunda bulunan klasör adının yanındaki ok işaretine tıkladığınızda, klasör isimlerinin önerildiği bir açılır menü bulacaksınız. Klasör adına tek tıkla çok hızlı bir şekilde istediğiniz klasöre yönlendirilirsiniz.

Uyarı

Adres göstergesi olumlu özelliklerinin yanı sıra, klasörün gerçek yolunu gizleme gibi olumsuz bir özellik taşıyor. Klasörlerin paylaşımı gibi bazı eylemlerde adres girdisi gerekebiliyor. Windows XP’den alışık olduğunuz bu özelliği kullanmak istiyorsanız; adres alanında boş bir yere tıklayın ya da alternatif olarak en solda bulunan klasör simgesine tıklayın. Artık adres girdisini görüntüleyebilirsiniz, [Tab] tuşuna basarak yeniden adres göstergesine dönebilirsiniz.

4 Saklı dosya ve klasörleri ortaya çıkarma

Img 5.jpg


Adres çubuğunun hemen altında araç çubuğunu bulacaksınız. Bu menüde Windows gezgininde hangi belge türü ya da hangi kütüphanedeki klasörü seçerseniz ona göre şekillenen ve seçenekler sunar. Yaz seçeneğinden, dosya paylaşımına, kitaplık oluşturma seçeneğinden, e-posta ile verilerinizi transfer edebilmeye kadar ihtiyacınız olabilecek bir çok seçeneği içinde barındırıyor. Diğer seçenekler sabit değilken “Düzenle” butonu her zaman açık konumda. Bu butona tıkladığınızda Vista’dan da tanıdığınız “Kopyala”, “Tümünü seç”, “Özellikler” ya da “Klasör ve arama seçenekleri” ile karşılaşacaksınız. En son saydığımız seçenek klasör görünüm özelliklerini değiştirmek istiyorsanız çok önemli bir seçenek. Standart ayarlarda gizli klasörler ve belgeler Windows gezgininde gösterilmez. Bunu değiştirmek isterseniz “Düzenle/ Klasör ve arama seçenekleri” dizinini izleyin. Açılan iletişim penceresinde “Görünüm” seçeneği altında yer alan “Gizli dosya ve klasörler ve sürücüleri göster” kutucuğunu etkinleştirin.

Mükemmel karmaşa: İngilizce-Türkçe dil karmaşası

Img 6.jpg


Adres çubuğunda, adres listesini görüntülemek için boş bir alana tıklandığında; Türkçe tanımlara rağmen, İngilizce bir kavram karmaşasıyla karşılaşacaksınız. Örneğin, adres alanında yer alan “Kullanıcılar” klasörünün “Users” adı ile yer değiştirdiğini göreceksiniz. Bunun nedenini Microsoft, Windows son olarak İngilizce bir sürüm ile yüklendi ve sonradan bir Türkçe paket eklendi diyerek açıklıyor. Bu dil paketi ile sadece bazı menüler ve yardımcı metinlerle değil klasör tanımlamalarında da uyumsuzluklar yaşanabiliyor. Bu şu anlama geliyor, Windows gezgini klasör isimlerini İngilizceden Türkçeye çeviriyor.

5 Üzerinde çalışılmış bir ön izleme penceresi

Img 7.jpg


Araç çubuğunun sağ kenarında üç küçük simge göreceksiniz. Buradaki soru işaretiyle yardım menüsüne ulaşabilirsiniz. Ortada bulunan simgeye fare tuşu ile tıklarsanız ön izleme penceresini aktif duruma getirirsiniz. Windows’un önceki sürümlerinde sadece işaretli olan belgenin içeriğini görüntüleyebilirken, Windows 7 ön izlemede oynatabilme gibi seçenekler sunuyor. Örneğin müzik ya da videolarınız ön izleme seçeneği ile görüntüleyin ya da Word belgenizden verilerinizi kopyalayın, buna benzer daha fazlasını bu alanda yapabilirsiniz.

Ipucu

Görünümü değiştirmek istiyorsanız simge çubuğundaki aynı adı taşıyan “Görünümü değiştir” simgesinin sağında bulunan ok simgesine tıklayın. Önceki sürümlerde “Büyük simgeler” den “Döşemeler” e kadar boyutlandırma seçenekleri bulunuyordu. Buradaki yeni özelliklerden biri “İçerik” ayrıntılar görünümüne benzer önemli özellikler eklendi. Detaylara takılmak istemeyenler bu seçenekleri atlayarak beğendiği farklı bir görüntüleme seçeneğini belirleyebilir.

6 Gezinti bölmesinde sık kullanılanları düzenlemek

Img 8.jpg


Vista’da da en çok tercih edilenlere hızlı erişim sağlayabilmek amaçlı sık kullanılanlar seçeneğini kullanıcılara sunuyordu. Windows 7’de gezinti bölmesinde bu özelliği tekrar görebiliyorsunuz. Standart ayarlarda bu listenin altında “Masaüstü”, “Karşıdan yüklemeler” ve “Son yerler” eklenmiş olarak bulunuyor. Birkaç fare tıklamasıyla sıkça kullandıklarınızı bu bölüme ekleyin. Windows gezginin sağ yarısında bulunan pencerede dilediğiniz klasörü işaretleyin ve sürükle-bırak yöntemiyle kolayca “Sık kullanılanlar” alanına taşıyın. Bu listede işinize yaramayan klasörleri sağ fare tuşu ile tıklayıp, karşınıza çıkan seçeneklerden “Kaldır” ile listeden silebilirsiniz. Bu seçenek ile klasörünüz sabitlendiği yerden kaldırılır, klasör gerçek konumundan silinmez.

7 Kitaplıklarda daha geniş bir bakış açısı

Img 9.jpg


Gezinti bölmesinde, sık kullanılanlar listesinin hemen altında Windows 7’de yeni eklenen “Kitaplıklar” alanını göreceksiniz.Kitaplıkları, farklı ortamlarda kaydedilmiş belge ve klasörlerin bir arada toplandığı sanal bir ortam olarak tanımlayabiliriz. Windows gezgininde kitaplıklar klasik klasörler gibi görünüyor, klasörlerden farkı ise kendi içerisinde kayıtlı verileri olmaması ve farklı ortamda kayıtlı bulunan verilerin bu kitaplıkta bulunabiliyor olması. Bu, örneğin PC’nizin sürücüsü, harici disk ya da farklı takılabilir bir veri taşıyıcısı olabilir.

Img 10.jpg


Kitaplıklar sayesinde belirli bir konu üzerine fotoğraflarınızı, taşımak ya da kopyalamak zorunda kalmadan, bir klasör altında toplayın. Kitaplığa herhangi bir veri ekleyebilmek için gezinti bölmesinde yer alan “Kitaplık” seçeneğini tıklayın. Kitaplıkta standart olarak “ Resimler”, “Belgeler”, “Müzik” ve “Video” seçenekleri yer alır. Bunlardan üçü başlat menüsünden (örneğin “Başlat/Belgeler”) çağrılabilir. Örneğin “Başlat/ Resimler” yolunu izlediğinizde Windows gezgininin önceki sürümlerinden farklı olarak, sağ pencere yarısında “Resimler” klasörünün içeriği değil, “Resimler kitaplığı” gösterilecek. Bu kitaplık standart ayarlarda iki adet dosya içeriyor. Sonradan eklenen klasörlerle bu sayıyı artırabilirsiniz. Fare imlecini içindekiler bölümünün üzerine getirdiğinizde yüklü olan fotoğraflarınızın isimlerini görüntüleyebilirsiniz. Buradan eklemek ya da kaldırmak istediğiniz kitaplık öğesini belirleyebilirsiniz. Aynı temel ilkeler diğer kitaplıklar “Belgeler”, “Müzik” ve “Video” için de geçerli.

8 Kişisel kitaplığınızı oluşturun

Img 11.jpg


Img 12.jpg


Önceden belirlenmiş kitaplıkların yanı sıra kendi belirlediğiniz farklı bir kategoriyi kütüphaneniz altında oluşturun. Bunun için öncelikle “Gezinti bölmesi”nden “Kitaplıklar” seçeneğini tıklayın ve araç çubuğunda “Yeni kitaplık” seçeneğini işaretleyin ve klasörünüze güzel bir isim belirleyin. Belirlediğiniz klasöre çift tıklamanın ardından “Klasör ekle”yi kullanarak, konuma eklemek istenilen klasörü bilgisayarınızda tanıtın. Bu verilerin bilgisayarınızın sürücüsünde, harici disk ya da takılabilir ortam üzerinde olması kısa yolu tanıtmak için bir engel değil. Yeni kitaplığınızın altında, klasör oluşturabilmek için içindekiler kısmının sağında yer alan bağlantıyı tıklayarak yeni klasörleri bilgisayarınıza tanıtabilirsiniz.

9 Klasörleri kitaplıktan kaldırma

Img 13.jpg


Bir kitaplığı tekrar kitaplıktan kaldırabilmek için “Bu kitaplığın içindekileri toplama şekillerini değiştirin” menüsüne ulaşın. Burada istenmeyen nesneyi seçin ve “Kaldır” seçeneğini işaretleyin. Bu seçenek ile klasörünüz sabitlendiği yerden kaldırılır, klasörünüz fiziksel olarak silinmez. Windows gezgininde klasörün üzerinde sağ tıklayıp “Sil” komutunu işaretleyerek klasörünüzü gerçekte de silebilirsiniz. Bu tür durumlarda silme işleminden önce Windows 7’de bir güvenlik uyarısı çıkacaktır.
 
Windows gezgininde gezinti bölmesinde tıklanan klasörün alt klasörlerini sütun olarak (Finderdeki gibi) açtırabiliyorduk xp kullanırken. 8.1 de böyle bir özellik var mı? Varsa nereden açıyoruz?
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı