Windows 7 Arama Özelliğini Kullanma

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Windows 7, verileri ve gerekli bilgileri aramada, bilgisayarınızda, harici diskinizde ya da internette, nerede olursa olsun çok şaşırtıcı sonuçlarla kullanıcılarını etkiliyor.

Img 1.jpg


Tatil fotoğrafları, favori şarkılarınız, e-postalarınız, videolarınız ve daha fazlası; bu veri yığını içerisinde önemli belgelerinizi ev bilgisayarında aramak ve bulmak o kadar kolay değil ve çok zaman alıcı bir uğraş. Windows 7’de hazırda istediğiniz hedefe kolayca ulaşabilmeniz için birkaç özellik bulunduruyor.

1 Başlat menüsü üzerinden yıldırım hızında arama

Her yol Roma’ya çıkar. Arama işlevi için de aynı sözün geçerliliğini kabul edebiliriz. Başlat butonu ile ya da Windows tuşu ile ve buna daha da eklenebilir, aramaya başlayabilirsiniz. “Programları ve dosyaları ara” kutusundaki imleç yanıp sönmeye başlar. Daha aramak istediğiniz sözcüğün ilk harfini girmenizin ardından, Windows 7 arama yapmaya başlar. Her girdiğinizi harf, arama sonucunu daha da netleştirir. Bulunan sonuçlar hemen başlat menüsünün üst kısmında gösterilir. Windows 7 diğerlerinden farklı olarak yüklü olan tüm programları, denetim masasını ve klasörleri tarar. Yeni işletim sisteminin programların izini sürmekte oldukça iddialı olduğu gözlemleniyor. Denetim masasının derinliklerinde “Disk birleştiricisini” aramaya başlamadan önce, kavramı basitçe hızlı arama kutusuna girin; sonuç, Windows 7 programı sonuçlarda gösteriyor.

Img 2.jpg


Aramak istediğiniz veri adının ilk harfini girilmesinin ardından arama başlar.

Img 3.jpg


Yeni konsept: Kitaplıkların yanı sıra, bilgisayarınıza takılı harici diskler de arama sonuçları içerisinde gözükecektir.

Arama alanına kelimeyi yazın ve o arasın. E-posta programı olarak Microsoft’un e-mail programını Microsoft Outlook 2007’yi ele alın. E-postalarınızı arama alanına girmenizin ardından arama başarıya ulaşacak ve postalarınızı bulabileceksiniz. Windows Vista’yı önceden kullananlar için bu yeni bir özellik değil.

Gerçekten yeni ve pratik bir özelliklerden biri, aramada bile ulaşılabilen kitaplıklar. Kitaplıklar, farklı alanlardan belgelerin bir arada toplanabileceği sanal klasörlerdir. Bu klasörler, bilgisayarınızın sabit diski içerisinde yer alabileceği gibi, harici veri taşıyıcılarından belgeleri de içerisinde barındırabilir. Belgelerin bilgisayar ya da harici bir birimde bulunması önemli değil, önemli olan bu belgelerin daha önceden kitaplığa eklenmiş olmasıdır.

Tabi diğer bir koşul, harici birimin bilgisayarınıza takılı konumda olması. Arama sonucunda istenilen belge, program ya da verilere fare tuşu ile tıklayarak ulaşabilirisiniz.

2 Diğer arama sonuçlarına bakma

Arama öğesini başlat menüsünde bulamadınız ya da doğru sonuca ulaşamadıysanız, “Diğer sonuçlar” seçeneğine tıklayın. Otomatik olarak Windows gezgini başlatılır ve tam arama sonuçları klasör içerisinde listelenir.

Windows gezgininde sağ üst köşede, başlat menüsünde girdiğiniz kavramın hala yazılı olduğu, bir arama alanı göreceksiniz. Gezgin penceresinin sağ yarısında tüm arama sonuçları görüntüleniyor. Bu listenin diğer yarısında,”Kitaplıklar”, “Bilgisayar”, “Özel kapsam ara”, “İnternet” seçenekleriyle, nesnenin “Yeniden aranacağı yer” başlığı altında daha detaylı bir arama seçeneği sunuluyor. Örneğin “Özel kapsam ara” seçeneğini ele alalım, bu seçeneği seçmenizin ardından, sizden belirli bir klasör ya da kitaplık işaretlemenizi bekleyecektir. “Tamam” seçeneğini tıklayarak sonucu aramaya devam edebilirsiniz.

Img 4.jpg


“Özel kapsam ara” seçeneğini seçmenizin ardından arama özel bir klasöre küçültülecek.

“İnternet”i seçerseniz, arama kavramınız Internet Explorer’a taşınır. Tarayıcı başlatılır ve girdiğiniz arama kavramı, standart arama motoruyla, örneğin Google araştırılmaya başlar.

3 Aramayı direk Windows gezgininde başlatın

Başlat menüsüne bir diğer alternatif olarak, aranılan kavramı Windows gezgininde sağ üst kenarda bulunan arama kutucuğuna girebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken Windows gezgininde hangi klasör içerisinde olduğunuz. Eğer “Kitaplıklar”daysanız, arama kitaplığın sınırlarına göre daralacaktır.

Tüm bilgisayar ve harici disk üzerinde bir arama gerçekleştirmek istiyorsanız, sağ taraftaki gezinti bölmesinden “Bilgisayar”ı seçin, aramak istediniz veri ismini sağ üstteki arama kutusuna girin ve enter tuşuna basarak aramayı başlatın. Arama, yeni sonuçlar buldukça, yukarıdaki yeşil çizgi ilerlemeye devam eder.

Burada, belirtilen klasörler içerinde arama yapılacağı için, arama biraz uzun sürecek. Windows 7’de aramak istediniz verileri ulaşabilmek için [Windows] + [F] tuş kombinasyonuyla da arama penceresi açabilirsiniz.

Img 5.jpg


Daraltma: Windows gezgininde arama kutusu, sadece içerisinde bulunduğunuz klasörde aramayı gerçekleştirir.

Img 6.jpg


Sabır testi: Bilgisayar geneli bir arama yürütüyorsanız, bu biraz uzun bir zaman gerektirebilir.

4 Arama filtreleri ile sınırlandırılmış bir arama

Arama metnini girdiğinizde, arama kutusunun hemen altında küçük bir menü belirir. En son aranan öğeleri gösteren ve arama filtresi ekleme olanağı ile arama alanını daraltan bir seçenek bulunur. Bu işlev, belirli bir dosya türü arıyorsanız (fotoğraflar için JPG), aramanızı sınırlandırmada size yardımcı olur. Açılır menüden “Tür”ü tıklayın ve listede gösterilen belge türlerinden, örneğin “.jpg”i seçin. Önceden arama alanına bir kavram girdiyseniz, Windows 7 arama sonuçları içerisinde öncelikli seçeneği arama listesinde ön sıraya alacak. Bu arama sonucunda, aradığınız veri türü, örneğin JPG türü, arama kavramınızla uyuşmuyorsa istediniz sonuca ulaşamayabilirsiniz.

İpucu

Search Federation

Windows 7’de, Flickr, Yahoo ya da YouTube gibi arama portallarını gezgin içerisine yerleşik bir biçimde kullanın. Bu işlevi, belirli web sayfalarından indirilebilen, OSDX-uzantılı arama bağlantı motorlarıyla gerçekleştirebilirsiniz. Yapmanız gereken arama portalını belirlemek, aranacak kavramı kutucuğa girmek ve enter ile aramayı başlatmak. Arama bağlantı motorlarının bir arşivini buradaki siteden ulaşabilirsiniz; Windows 7 Federated Search Providers - Windows 7 Help Forums .

Img 7.jpg


Daha da kolay: Doğal dil araması ile gündelik dili kullanarak aramanızı gerçekleştirebilirsiniz.

Veri türü olarak herhangi bir tür belirlediyseniz, “Tür” seçeneği arama filtresinde gözükmeyecek. Aramanızı daha farklı dosya türleri de eklemek istiyorsanız, örneğin JPG uzantısının yanı sıra TIF uzantılı dosyaların arasında da arama yapmak istiyorsanız. Boole komutlarından yararlanarak, “tür” seçeneğinde “JPG” uzantısına alternatif olarak “TIF” dosyasını seçmek istiyorsanız. İkincil bir seçenek üretebilmek için “OR”(ve ya) anahtar sözcüğünü ekledikten sonra, “tür:” seçeneğini ekleyip, iki nokta üstte karakterini koyduktan sonra, aratmak istediğiniz türü “.tif” girebilirsiniz. Sonuç olarak Windows 7 JPG ve TIF uzantılarını destekleyen tüm resim belgelerini listeler. “Tür” filtresini kullanarak arama filtresini belgeler, e-postalar, müzik ve daha birçok öğe ile sınırlandırabilirsiniz. “Değiştirme tarihi” filtresi ile aramak istediğiniz belgeyi tarihle sınırlandırabilirsiniz ya da “Boyut” filtresi ile aradığınız belgelerin fiziksel büyüklüklerine göre bir sınır koyabilirsiniz.

Img 8.jpg


Boole kodları yardımıyla birçok arama öğesini birbirine bağlayın

5 Ayrıntılar bölmesi yardımıyla aramayı zenginleştirme

Standartta belirlenene arama filtreleri, arama sonuçlarını çok açık bir şekilde yansıtabilmekte her zaman yeterli olmayabiliyor. Bilgisayarınızda, fotoğraf makineniz ile çektiğiniz fotoğrafları arıyorsanız ve dosyaların adı “IMG_2011” ya da “Tatil_119” gibi çok kolay erişilemeyecek isimler taşıyorsa, bilgisayarda verilerinizi bulmanız daha da zor bir hal alacak. İpucumuz: Resimlerinizde meta veriler olarak adlandırılan, ayrıntılı bilgileri bölümünden yararlanmaya çalışın. Ardından ormandaki ağaçları resim veri bankasında bulabilirsiniz. Bir belgeyi örneğin fotoğrafı işaretlediğinizde Windows gezgininde program penceresinin altında belge hakkında birkaç ayrıntı verildiğin göreceksiniz. Bunları başlık, fotoğrafın çekildiği tarih, fotoğrafın boyutu, ya da fotoğraf boyutları olarak sayabiliriz. Fare imleciyle ayrıntılar bölmesinin üst kısmına gelin ve fare tuşunu basılı tutarak bu bölümü yukarıya doğru genişletin. Bu bölgeyi ne kadar çok genişletirseniz, o kadar fazla detayla karşılaşırsınız. Bu bölüm, bazı ayrıntıları yazarak tekrar düzenlemeye izin veriyor. Örneğin “Etiketler” alanını kullanarak belgeyi bulmayı kolaylaştıracak etiketler ekleyebilirsiniz. Birçok resim belgesine aynı etiket ile adlandırmak istiyorsanız, [Ctrl] tuşuna basılı tutarak belgeleri seçtikten sonra, hepsine ortak bir etiket belirleyebilirsiniz. Bu bilgileri girdikten sonra sağ tarafta yer alan “Kaydet” menüsüne tıklayarak ayarlarınızı kaydedin. Sonradan bu resimleri aramak istediğinizde belge adını hatırlamıyor olsanız bile Windows gezgininin hızlı arama menüsünü kullanarak “Etiketler:” yazın ve bir karakter boşluk bırak aramak istediğiniz kelimeyi girin. Sonuç olarak “Etiketler” alanındaki anahtar sözcüklerle belirlediğiniz belgelere ulaşacaksınız.

Ipucu

Aranan soruları düzenleme ve arama içeriğini genişletme

Windows 7’de arama girdileri hızlı ve doğru sonuçlarla karşımıza çıkıyor. Bu kadar hızlı olmasının nedeni de Windows Vista’da da sunulan, tüm kişisel klasörlerinizi denetleyip kayıt altında tutan, arama dizini. Bunun yanı sıra dizinde yer almayan bir kavramı aradığınızda, arama hızı bir sabır testine dönüşecek. Hangi klasörlerin arama listesinde ekli olduğunu görmek istiyorsanız, başlat menüsünün hızlı arama alanına “Dizin oluşturma seçenekleri” yazın. “Denetim masası” kategorisi altında gösterilen bu seçeneğe tıklayın. Açılan iletişim penceresinde dizine eklenmiş klasörlerin listelerini göreceksiniz. Buradaki “Değiştir” seçeneği ile önceden dizinlenmiş klasörleri arama dizinden kaldırma ya da yeni klasörleri ekleme gibi bir olanağa sahipsiniz. “Seçilen konumların özeti” kısmında “Tüm konumları göster” seçeneği ile üst pencere yarısında dizinlenmiş tüm konumları, örneğin Internet Explorer geçmişine kadar tüm konumları, alt pencerede görüntüleyin. Bir girdinin yanında bulunan ok işaretini tıklayarak, klasörlerin alt menülerine ulaşabilirsiniz. Girdilerin önünde bulunan kontrol kutucuklarını işaretleyerek, bu klasörün arama dizininde yer almasını sağlayın. Aynı şekilde klasörün önündeki işareti kaldırmanız bu klasörü arama dizininden kaldıracaktır. Arama dizininizi düzenledikten sonra “Tamam” seçeneği ile pencereleri kapatın.

6 Ayrıntı bölmesini tamamlama

Img 9.jpg


Pratik öneri: Özellikler penceresinde değiştirilen bilgilerin hepsini sonradan aramalarda kullanın.

Bir belge hakkında özellikler penceresinden daha fazla bilgi elde edinirsiniz. Bu pencereye ulaşabilmek için Windows gezginde herhangi bir belgeye sağ fare tuşu ile tıklayın ve açılır menüden “Özellikler”i seçin. “Ayrıntılar” bölümünde, çoğu bölümü kullanıcılar tarafından değiştirilemeyen, belge özellikleri yığını karşılaşacaksınız. Fare imlecini “Değer” bölümünde, yavaşça yukarıdan aşağıya doğru ilerlettiğinizde özellikler alanının açık olduğunu göreceksiniz. Örneğin “Telif hakkı” seçeneğinin karşısında “Metin ekle” seçeneği açık ise, kişisel fotoğraflarınızın karşısına, size ait olduğunu gösterebilmek amaçlı adınızı girebilirsiniz. Diğer tüm düzenlenebilir alanları el ile girerek yeniden adlandırın. Daha önce de belirttiğimiz gibi arama kutucuğunda bu bilgileri kullanarak belgenize ulaşmak için öncelikler “Telifhakkı” ardından “:” işaretini unutmadan bir karakter boşluk bırakarak, telif hakkına girdiğiniz ismi, örneğin “Ahmet Can” aratabilirsiniz. Sonuç olarak tam arama adresi şöyle olmalı “Telifhakkı: Ahmet Can”.

7 Aramaları Boole komutlarıyla garanti altına alın

Bir aramayı daha iyi gerçekleştirebilmek için kullanabileceğiniz bir diğer olasılık da Boole komutları. Bu komutlar yardımıyla aradığınız birçok kavramı birbiriyle bütünleştirebilirsiniz. İçerisinde “Ahmet” ve “Can” kelimesinin geçtiği belgelerinizi aratırken, arama kutusuna “Ahmet AND Can” yazın. “Ahmet” ya da “Can” kelimesinin geçtiği belgeleri aratabilmek için Windows 7’de “Ahmet OR Can” komutunu girin. Aramada çıkmasını istemediğiniz kavramları ayıklayabilmek için, örneğin içerisinde “Ahmet” geçen sonuçları görüntülemek istiyor “Can” geçen sözcükleri listenizde istemiyorsanız, arama alanına “Ahmet NOT Can” komutunu da kullanabilirsiniz. Boole komutları, buna benzer aramalarda arama filtresine yardımcı olmak amaçlı kullanılabilir.

8 Arama seçeneklerini düzenleme

Vista’da olduğu gibi, günlük dili kullanarak da aramayı gerçekleştirebilirsiniz. “tür: Resim yazarlar: Ahmet” yazmak yerine, “Ahmet Resim” yazmanız yeterli. Standart olarak bu arama türü etkin değildir. Windows gezgininde “Düzenle/ Klasör ve arama seçenekleri/ Ara” seçenekleri altında “Nasıl aranır” bölümünden “Doğal dil aramasını kullan” kutucuğunu etkinleştirerek, bu özelliği kullanabilirsiniz. Aynı dizin içerisinde “ Sıkıştırılan dosyaları ekle ZIP, CAB” seçeneğini göreceksiniz ve standart olarak aktif bir diğer önemli kutucuk da “Dosya klasörlerinde arama yaparken arama sonuçlarına alt klasörleri ekle” seçeneğidir.

9 Aramayı kaydetme

Her zaman aynı arama girdisini içeren anahtar kelimeyi, tekrar tekrar yazmanız gerekmiyor. Bunun için anahtar sözcüğü, araç çubuğu üzerinde bulunan “Aramayı kaydet” seçeneği ile kolayca kaydedin. Arama girdisi için bir ad girin ve aramanın kaydedilmesi gereken yeri belirleyin. Bu arama girdilerinizi sonraki bir zaman dilimi içerisinde yeniden ulaşabilmek için, arama isminin üzerine tıklamanız yeterli olacak.

Internet Explorer ile arama

Sadece kişisel bilgisayarlarımızda belge aramıyoruz aynı zamanda internette de bilginin izini aramak için çok fazla zaman harcıyoruz. Aramalarınızı hızlı bir şekilde başarıya ulaşabilmesi için Internet Explorer 8’de hızlı arama alanı bulunuyor. Bu arama çubuğu, Windows gezginindeki gibi program penceresinin sağ üst kısmında görülüyor. Yapmanız gereken, anahtar sözcüğü girmeniz ve enter tuşu ile onaylamanız, ardından tarayıcınız ayarlı olan arama hizmetini kullanarak aramayı başlatacak. Standart ayarlarda genellikle Microsoft Live Search ya da Microsoft’un yeni arama motoru Bing seçili konumda bulunur. Bu seçeneklerin yanı sıra kendi favori arama motorunuzu da bu listeye ekleyebilirsiniz. Arama kutucuğunun yanındaki küçük ok simgesine tıklayın ve açılır menüden “Daha fazla sağlayıcı bul” seçeneğini kullanın. Bu sayfada pratik bir komut olan “Bu sayfada bul” komutu da bulunuyor. Bu komut ile açtığınız internet sayfası içerisindeki kavramları arayabilirsiniz. Aradığınız öğeler sayfada renkli bir şekilde gösterilecek.

“Daha fazla sağlayıcı bul” seçeneğini tıklamanızın ardından “Galeriye ekle: thematic search” başlatılacak. Buradan istediğiniz arama hizmetini seçin ve “Internet Explorer’a ekle” seçeneği ile yeni eklediğiniz arama motoru, arama kutusunun sağında bulunan ok simgesine tıklamanın ardından ortaya çıkacak. Aynı açılır menüde bulunan “Arama sağlayıcıları yönet” seçeneğinden tercih ettiğiniz arama motorunu standart olarak belirleyebilir ya da kullanmadıklarınızı listeden “kaldır” seçeneği aracılığıyla silebilirsiniz.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı