Windows kendi kendine diski birleştiriyor

Makaleler
54
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
PC: Intel Core i5-12400F | ASUS Dual RX 6600 | ASUS Prime H610M-K D4 | XPG Gammix D30 2x8 RAM | WD SN570 500GB | FSP Hydro K Pro 500W 80+ | Vento VG10F

GIGABYTE G24F-2 | Logitech G213 Prodigy | ATK A9 Dragonfly | QP Honeycomb Mousepad | Windows 11 24H2.
Meslek
Öğrenci
RAM
4 GB
SSD veya HDD modeli
Samsung 870 EVO 250 GB
Ekran kartı
GT 430
Anakart
P5KPL-SE
İşlemci
Intel Core 2 Duo E7500
Windows'un otomatik disk birleştirme zorunluluğu kadar saçma bir şey görmedim. Siz, onu ayarlamadığınız sürece otomatik kendi kafasına göre SSD kullanmama rağmen diski birleştirmeye çalışıyor. Baktım, %100 disk kullanılıyor. Durduk yere olduğu için, disk birleştirmeye girdim. Benden habersiz taciz eder gibi diski birleştiriyor. Nedir bu arkadaş? Sen kimsin diskimi benden habersiz birleştiriyorsun? Microsoft, neden kafasına göre belirli saatler için disk birleştirme yapıyor? Bu Windows kurulumunda kapatmayı unuttum diye böyle saçmalık oldu. Bari, SSD olduğunu anlayıp disk birleştirme yapmasa kafasına göre. Umarım diske bir şey olmamıştır. %43 olduğu zaman kapatmıştım işlemi. Yarıda kesmem hiç iyi olmadı gibi geliyor bana. Sizce disk zarar görmüş müdür?

Son düzenleme:
Sistemle default gelen disk birleştirme uygulaması sistemde SSD olup olmadığını anlıyor ve ona göre farklı bir disk birleştirme prosedürü uyguluyor. SSD'lerde de bu işleme ihtiyaç var ancak HDD'den biraz daha farklı bir prosedürle uygulanıyor birleştirme işlemi. Burada SSD'ye zarar verebilecek işlem şu, eğer siz HDD için uygulanan prosedürü kalkıp SSD'niz üzerinde çalıştırırsanız bu SSD'ye çok zarar verir. Ki Windows 8.1 ve sonrasındaki işletim sistemlerinde sistemin içinde default olarak gelen disk birleştirme uygulaması bunu algılıyor ve ona göre uygun prosedür ne ise onu çalıştırıyor. Ama kalkıp da atıyorum sisteme Windows 7 kurarsanız ve disk birleştirme işlemi yaparsanız default uygulama ile, sistem diskin SSD mi, HDD mi olduğunu anlamaz ve HDD prosedürünü çalıştırır. İşte diske zarar veren budur. Veya eski sürüm olan, diskin HDD mi SSD mi olduğunu anlamayan 3.parti disk birleştirme yazılımları da sisteme zarar verir.

Yani özetle Windows'un kendi aracını kullanıyorsanız içiniz rahat olsun. Bir sıkıntı çıkmaz. Ama SSD için disk birleştirme olayına sık sık ihtiyaç yok.

SSD'ye çok zarar verir.
Bildiğim kadarıyla Windows 10 20H2 somraki sürümler Disk Birleştirme yerine TRIM işlemi uyguluyor SSD'lerde.

1657527801006.png

Bu ayar kapalı değil mi?

@İzmirli Gurme peki, %43 olduğu zaman yarıda kesmiştim. Sizce bunun zararı olmuş mudur?

@296822 açık unutmuşum o ayarı. Şu an kapalı. TRIM, SSD için faydalı mıdır?

1657556259039.png

Son düzenleme:
Bildiğim kadarıyla Windows 10 20H2 somraki sürümler Disk Birleştirme yerine TRIM işlemi uyguluyor SSD'lerde.

Eki Görüntüle 1447599

Bu ayar kapalı değil mi?
Evet hocam. Ancak program zaten 8.1'den itibaren zaten sürücünün HDD mi SSD mi olduğunu algılıyor. Ben ona göre bir prosedür uyguladığını düşünüyorum zaten Windows'un.

@İzmirli Gurme peki, %43 olduğu zaman yarıda kesmiştim. Sizce bunun zararı olmuş mudur?

@296822 açık unutmuşum o ayarı. Şu an kapalı. TRIM, SSD için faydalı mıdır?

Eki Görüntüle 1448082
Zararı olmaz. Ayrıca TRIM işlemi SSD'ye faydalıdır. İsterseniz işlemi bir kez daha başlatabilirsiniz.

@İzmirli Gurme ben, bayağı tilt oldum ve tekrar Windows 11 kurdum. Bu sefer kapattım o ayarı. Yarıda kestiğim için Windows dosyalarına falan bir şey oldu diye düşündüm.

@İzmirli Gurme ben, bayağı tilt oldum ve tekrar Windows 11 kurdum. Bu sefer kapattım o ayarı. Yarıda kestiğim için Windows dosyalarına falan bir şey oldu diye düşündüm.
Hocam gereksiz panik yapmışsınız. Ben dizüstü bilgisayardaki M2 SSD'ye bu işlemi ara ara yapıyorum. Sistem dosyalarına veya sisteme bir zararı olmaz Disk Birleştirme veya TRIM işleminin. Sadece SSD'lere Disk Birleştirme işlemi zarar verir. Ama TRIM işlemi yararlıdır, yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Ki sizin de atmış olduğunuz ekranda TRIM işlemi yapılıyor. Bu işlemin zararı yoktur, aksine faydası vardır. Ayrıca yarıda kesmeniz sisteme veya SSD'ye zarar vermez.

@İzmirli Gurme Windows otomatik her gün olarak ayarlamış. Bana sormadan bir şey yapmasın taciz eder gibi diski birleştirmesin direkt %100 disk kullanımı olmuştu.

@İzmirli Gurme Windows otomatik her gün olarak ayarlamış. Bana sormadan bir şey yapmasın taciz eder gibi diski birleştirmesin direkt %100 disk kullanımı olmuştu.
Sistem kullanımdayken yapmaz genelde, sistem boştayken bakım process'ini çalıştırır Windows. Disk Temizleme, HDD varsa Disk Birleştirme yoksa TRIM işlemi uygular disklere, Windows Update çalışır vesaire.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı