Windows Media Player Kullanımı

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Windows Media Player uzun zamandır Windows ile birlikte gelen bir yazılım. Söz konusu yazılımın çoklu ortam alanında her şeyi yapabilecek şekilde geliştirilmiş. Windows 7’de yüklü olarak gelen sürüm 12’nin ise sadece arayüzü değiştirilmekle kalmayıp aynı zamanda yeni özelliklerle donatıldığını görüyoruz.

Giris1.jpg


1.Windows Media Player’ı açma

Windows Media Player 12, Windows 7’nin ilk kurulduğu andan itibaren görev çubuğunda bulunan üç programdan biridir. Buradaki sembolün üzerine tek tıklama ile programı başlatabilirsiniz. Media Player, artık yeni araç çubuğunun bir özelliği olan ve ”Jump list” olarak bilinen sıçrama listelerini de destekliyor. Sıçrama listesi, belgelere ve sık kullanılanlara hızlıca ulaşma olanağı tanıyor. Windows 7’de “Superbar” olarak da bilinen görev çubuğundaki Media Player simgesine sağ fare tuşu ile tıkladığınızda Sıçrama listelerini görebilirsiniz. Buradan sadece bir fare tıklaması ile sık kullanılan müziklere ulaşabilirsiniz. Dikkat:Media Player ilk kez açılıyorsa bazı ön ayarlar yapmanız gerekebilir. (Bakınız Adım 2). Sol kısımdaki resimde, müziklerin oynatılması için Media Player’ın uzun zamandan beri kullanıldığını göreiblirsiniz.

Img 2.jpg


2. Windows Media Player’ı yapılandırma

Img 3.jpg


İlk başlangıcın ardından Windows Media Player sizden bir takım bilgiler isteyecektir. “Varsayılan Ayarlar”ı seçerek programı hemen çalıştırabilirsiniz. “Kullanıcı tanımlı ayarlar”ı seçerseniz bilgileri elle girmeniz gerekir.

Kuruluma ileriki bir zaman diliminde de devam edebilirsiniz. Windows Media Player 12’yi yapılandırmak için ”Düzenle” ve ardından açılan menüden “Seçenekler”i tıklayın. Açılan pencerede “Kitaplık” sekmesi altında “Dosyalar için otomatik medya bilgi güncelleştirmeleri” başlığı altından ayarların yüklenip yüklenmemesi için gerekli seçenekleri düzenleyebilirsiniz. Son olarak ”Gizlilik” sekmesi altında yer alan ayarları da değiştirebilrisiniz. İlk kurulum esnasında “Önerilen Ayarlar”ı seçtiyseniz, Windows Media Player, programı daha iyi bir seviye getirebilmek için programla ilgili kullanım verilerinizi Microsoft’a gönderecektir. Bu özelliği açık tutmak istiyorsanız “Microsoft yazılım ve hizmetlerinin daha iyi olmasını istiyorum” seçeneği ile veri paylaşımını açık tutabilirsiniz. Bu hizmet güvenlik açısından hoşunuza gitmiyorsa kontrol kutucuğundaki işareti kaldırmanız yeterli.

Img 4.jpg


“Seçenekler” penceresinde bulunan “Gizlilik” sekmesinde “Dosyayı yürüttüğümde/eşitlediğimde kullanım haklarını otomatik yükle“ ve “İçerik sağlayıcılara benzersiz Player kimliği gönder“ seçeneklerini etkinleştirdiğinizde bilgisayarınızdaki benzersiz kimlik gibi hassas veriler internet üzerinden Microsoft’a gönderilir. Öncelikle bu veri aktarımını durdurmalısınız. CD’den bilgisayarınıza sıklıkla müzik kopyalıyorsanız “Seçenekler” menüsü altında “Müzik Kopyala “sekmesine göz atmalısınız. Kopyalanan dosyaların bilgisayarda oynatılmasına olanak sağlayan formatın yanı sıra bilgisayarınıza aktarılan verilerin boyutunu da belirleyebilirsiniz. Dosya kalitesi ne kadar yüksek olursa sabit diskinizde kaplayacağı alan da o kadar artacaktır. Seçeneklerdeki tüm ayarları yapılandırdıktan sonra “Uygula“ ve “Tamam“a tıklayarak pencereyi kapayın.

3.Ortam başlıklarını oynatma

Img 5.jpg


Img 6.jpg


Sürücüye bir Müzik CD’si yerleştirdiğinizde, standart olarak Ses CD’sinin nasıl yürütülmesi gerektiğini öneren sihirbazla karşılaşırsınız. Sihirbazın sunduğu seçenekler bilgisayarınızda yüklü olan programlara göre değişiklik gösterir. Buradan oynatıcı olarak Windows Media Player ‘ı seçin. Şayet her zaman aynı programın kullanılarak açılmasını istiyorsanız “Video dosyaları için her zaman bunu yap“ seçeneğini etkinleştirin. “Windows Media Player’ı kullanarak yürüt” seçeneğini seçtiğinizde listedeki ilk şarkı otomatik olarak yürütülecektir. Media Player, CD’yi tanıdığında(internet bağlantısı olması koşuluyla) albüm kapağı otomatik olarak gösterilecektir. Farenin sağ tuşu ile program penceresine tıkladığınızda alttaki “Görüntü“ seçenekleri üzerinden görsellikle ilgili diğer ayarları da düzenleyebilirsiniz seçebilirsiniz. Dilerseniz “Tam ekran“ ile seçtiğiniz görselleri büyük ekranda izlemenin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca burada “Geliştirmeler“ seçeneği altında, müzikler arasındaki geçişleri düzenlemenizi mümkün kılan“Çapraz geçiş ve otomatik olarak ses yüksekliğini dengeleme” gibi birtakım yeni özelliklerin eklendiğini göreceksiniz. Bu özelliği kullanarak müzikler arasındaki ses geçişlerini düzenleyebilirsiniz.

4.İki farklı yürütme modu

Img 7.jpg


Windows Media Player “Çalma listeleri” ve “Kitaplık” olmak üzere iki farklı modda çalıştırılabilir. Görev çubuğunda ki simgenin üzerine her tıkladığınızda program, çalma listeleri, CD’den yazdırma ve bir çok farklı işlevi bulabileceğiniz kitaplık modunda başlayacaktır. “Çalma listeleri” modu Ses CD’sini otomatik yürütmeyi standart ayarlar ile seçecektir(Bkz. Adım 3).Bu görüntü içinde fare okunu herhangi bir yere hareket ettirdiğinizde pencerenin alt kısmında yürütme çubuğu açılacaktır. Ayrıca sağ üst köşede “Kitaplık değiştir” tuşu ortaya çıkacaktır. Bu butonun üzerine tıkladığınızda ise kütüphane modu etkinleşecektir. Burada hareket alanı üzerinde pencerenin sol kısmında müzikler, resimler, videolar veTV kaydı’ndan oluşan kitaplığınızı buşlabilirsiniz.

5.Media Player’ı görev çubuğundan yönetmek

Img 8.jpg


Program penceresinin sağ üst köşesindeki “Simge durumuna küçült” tuşuna tıkladığınızda program penceresi her zamanki gibi küçülecektir. Artık Windows Media Player simgesi görev çubuğunda görünecektir. Windows 7’de yeni olan ise görev çubuğundaki simge durumuna küçülmüş görüntüden Media Player’ı yönetebilmenizdir. Fare okunu Player simgesine getirdiğinizde program penceresinin küçültülmüş görüntüsü çıkar. Bu özellik Vista’da da mevcut idi. Önceki sürümden farklı olan ise Windows 7’de üç tuş sayesinde geri alma, durdurma ve ilerletme yapabilirsiniz. Ön izleme penceresine tıkladığınızda Media Player tekrar çalma modunda görünecektir. Kitaplık moduna tekrar geçmek için küçük kitaplık simgesine bir kez tıklayın.

6. Müziklere ön izleme yapmak

Img 9.jpg


Kitaplık modunda iken hareket alanından örneğin “Müzik”i tıkladığınızda tüm müzik arşiviniz görünecektir. Standart ayarlar ile ”Parça” “Albüm” ve “Tür” sınıflandırmalarını açabilirsiniz. Programın ortasındaki ayrıntı alandaki bir müzik başlığına fare okunu hareket ettirdiğinizde birkaç saniye sonra sol tarafta küçük bir “Görüntü” penceresi görünecektir. Bu özellik sürüm 12’nin yeniliklerinden birisi. Sol tuş ile tıkladığınızda başlığa ön izleme yapabilirsiniz. Açılan pencerede “Atla” komutunu tıkladığınızda başlık ilerleyecektir. Fare okunu başka bir yere hareket ettirdiğinizde ise yürütme bitecektir. Bu ön izleme işlevi kendi çalma listenizi oluştururken ve başlıktan emin olmadığınız durumlarda pratiktir.

7. Çalma listesi oluşturmak

Img 10.jpg


Bir önceki sürümdeki gibi kendi çalma listenizi sürükle bırak yöntemi ile oluşturabilirsiniz. Bu sürümde yeni olan ise şarkılarınızı kendi kitaplığınıza yerleştirebilmeniz. Program penceresinin sol üst köşesine baktığınızda burada üç bölme göreceksiniz: “Yürüt” “Yaz” ve “Eşitle”. “Yürüt”ü tıkladığınızda var olan kitaplık açılacaktır. Sevdiğiniz şarkıları bu kitaplığın ayrıntı alanına sol fare tuşunu basılı tutarak rahatça taşıyabilirsiniz. Çalma listenizi “Liste kaydet” i tıklamadan önce “Liste seçenekleri” butonu ile detaylı isimlere göre sınıflandırabilirsiniz. Doğal olarak listenizde değişiklikler yapmak isteyebilirsiniz. Buradan istediğiniz listeyi “Yürütme listesi” hareket alanından da işaretleyebilirsiniz. Katalogda “Yürüt" açık olduğunda tekrar katalog ismine tıklayarak onu etkinleştirebilirsiniz. Kişisel müzik listenizi dinlemek istediğinizde ise hareket alanında istediğiniz liste ismine sağ tıklayın ve içierk menüsünden "Yürüt"ü seçin.

8.Müzik, video ve resimleri eşitlemek

Img 11.jpg


Windows Media Player 12 ile mobil bir cihaza hızlı bir şekilde müzik, video ve resim verilerinizi aktarabilirsiniz. İlk olarak Media Player'ı açın. Daha sonra MP3 çaları bilgisayarınıza bağlayın. Çoğunlukla Windows 7, cihazı sorunsuz olarak tanıyacaktır. Windows Media Player 12'de katalog kısmında yer alan "Eşitle" otomatik olarak açılacaktır. MP3 çalara aktarmak istediğiniz tüm verileri sürükle bırak ile belirleyebilirsiniz. "Eşitlemeyi başlat" ı tıkladığınızda kopyalama başlayacaktır.

İpucu:

Menü çubuğu

Media Player 12'de artık menü çubuğu açılmıyor. Klavyenizdeki [Alt] tuşuna bastığınızda kısa bir süre sonra menü çubuğu gelecektir. Sürekli açık tutmak için klavyenizden [Ctrl] + [M] tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz

9. Kendi Ses-CD 'nizi oluşturmak

Img 12.jpg


Elbette kendi SesCD'nizi Media Player 12' de de yaratmanız mümkün. Bu özelliğe katalogdaki "Yaz" seçeneğinden ulaşabilirsiniz. İlk olarak boş bir CD'yi sürücüye yerleştirin ve katalogdaki "Yaz"ı tıklayın. Daha sonra da "Yazma Seçenekleri”ni tıklayarak yapmak istediğinizin Ses CD, Veri CD ' si ya da DVD olacağına karar verin. Mavi arkalı "Yazma listesi" ne tıklayıp "CD adlandır" ile CD’nizi detaylı olarak adlandırabilirsiniz. İstediğiniz müzikleri topladığınızda yazmaya başlayabilirsiniz. Bunun için kendi müziklerinizi sürükle bırak yöntemiyle "Yaz" listesine taşıyabilirsiniz ya da tüm listeyi aktarabilirsiniz. Aynı şekilde resim ya da videolarınızı da toplayabilirsiniz. Media Player CD'de ne kadar boş yer kaldığını otomatik olarak birkaç dakika da gösterecektir. Eğer yeterli alan kalmazsa otomatik olarak yazma listesinde "CD 2" oluşturulacaktır. Şarkıların listesi her sürükle bırak ile birlikte değişecektir. Tüm yazılacak verileri seçtiğinizde "Yazmayı başlat"a tıklayın.

10. Media Player'da Video oynatmak

Img 13.jpg


Windows Media Player' da sadece müzikler değil aynı zamanda videolarınızı ve kendi kaydettiğiniz TV kayıtlarını da izleyebilirsiniz. Media Player 12; MP3, MPEG2, WMV ve WMA' ya ek olarak AAC, AVCHD, DivX,H.264 ve de XviD gibi video formatlarını da destekler. Böylece film ve DVD'lerinizi her şekilde seyredebilirsiniz. DVD'yi sürücüye yerleştirir yerleştirmez yürütme otomatik olarak başlayacaktır. Program penceresine farenin sağ tuşu ile tıkladığınızda "Şarkı sözü ve Altyazı" seçenekleri çıkacaktır.

11. Media Player ile internet radyosu

Img 14.jpg


Bir çok radyo istasyonu, yayınlarını internet üzerinden de yayınlıyor. Windows Media Player 12 ile tüm bu dünyayı evinize getirebilirsiniz. Tabi ki bunun tek koşulu bir internet bağlantınızın olmasıdır. Media Player'in sol alt köşesindeki "Media Guide" seçeneğine tıklayın ve üst ayrıntı alanındaki "İnternet radyosu" nu seçin. Böylece bir çok radyo istasyonun listesini göreceksiniz. İstediğiniz program burada yoksa "Radyo İstasyonu ara"yı tıklayın. Daha sonra ya belirli bir frekans girin ya da bir ülke girin. Örneğin sadece Amerika’da (US) 1000'in üzerinde radyo istasyonu mevcuttur. Liste karşınıza geldikten sonra istediğiniz radyo ismine tıkladığınızda radyo programı başlayacaktır.

Çoklu ortam verilerine internet üzerinden erişim

Kendi çatınız altında bir ev ağı kurduğunuzda bu ağda yer alan çoklu ortam verilerine evdeki diğer bütün bilgisayarlardan kolayca ulaşabilirsiniz. Bu olanak Media Player sürüm 11’den beri sunuluyor. Sürüm 12’de yeni olan ise artık müziklerinize internet üzerinden de ulaşabilmeniz. Bu özellik sayesinde gezi esnasında dizüstü bilgisayarınızdan hareket halindeyken çoklu ortam verilerinize kolayca erişebilirsiniz.

Img 15.jpg


Uzaktan aktarım işlemini kurmak için ilk olarak evdeki bilgisayarınızın hazır halde olması gerekir. Bunun için bir Windows Live ID gerekmektedir. Windows medya oynatıcıda “Akış yap” seçeneğine tıkladıktan sonra “Ev medyasına internet erişimi izni ver” seçeneğine tıklayın. Bir sonraki adımda ise “Çevrimiçi kimlik bağla”ya tıklayın. Denetim masası otomatik olarak açılacak ve bu sayede internet üzerinden Windows Live ID’nize bağlanabileceksiniz. Bu işlemden önce bilgisayarınıza “Windows Live ID Sign-In Assistant”ın kurlu olması gerekmektedir. Bu bilgisayarınızda yoksa ‘Çevrimiçi kimlik sağlayıcı ekle” seçeneğine tıklayın. Akabinde Microsoft’un sitesinden işletim sisteminize uygun olan kimlik ekleme sihirbazı uygulamasını indirebilirsiniz. Bu yardımcı yazılımı kurduktan sonra “Çevrimiçi Kimlikleri Bağlayın” penceresinde “Windows Live ID” yazısını göreceksiniz. Burada “Çevrimiçi kimliğe bağlan” seçeneğine tıkladıktan sonra kullanıcı adınız ve parolanızı girin. Daha sonra da “Oturum aç” butonu ile sisteme giriş yapabilirsiniz.

Şimdi Windows Media Player 12’ye geri dönün ve “Ev medyasına internet erişimi izni ver” seçeneğine tıklayın. Kullanıcı şifrenizle girişi tamamladıktan sonra ev bilgisayarınızdaki içerik ile internet arasındaki bağlantıyı kurmuş olacaksınız.

Dizüstü bilgisayarınızda da aynı şekilde “Windows Live ID Sign-In Assistant” yardımı ile Windows Live hesabınıza bağlanın. Hareket halinde iken Windows Media Player 12 ile medya kütüphanesine ulaşmak için doğal olarak evdeki bilgisayarınızın açık olması gerekir. Uzaktan erişime ihtiyacınız yoksa ”Akış yap” seçeneğini güvenliğiniz için ”Ev medyasına internet erişimi izini ver” seçeneği üzerinden devre dışı bırakın.

Windows Media Player: Kısayollar

[Ctrl] + [N] Çalma listesi oluşturma

[Ctrl] + [1] Kütüphaneyi açma

[Ctrl] + [2] Hafif moda geçiş yapma

[Ctrl] + [M] Menü çubuğunu devreye sokma

[Ctrl] + [P] Çalmayı duraklatma

[Ctrl] + Çalmayı durdurma

[Ctrl] + [Umschalt] + Geriye sarma

[Ctrl] + [Umschalt] + [F] İleriye sarma

[Ctrl] + [H] Rastgele çalmayı devreye sokma

[Ctrl] + [T] Tekrarı devreye sokma

[F9] Ses açma

[F8] Ses kısma

[F7] Sesi kapama

[Ctrl] + [J] Depolama birimini çıkarma
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı