Windows neden tekel?

Ahmsef

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Günümüzde bilgisayar işletim sistemlerinde ciddi bir tekellik var. Neredeyse herkes Windows kullanıyor ve en çok kullanılan 2. işletim sistemi MacOS'de Apple'ın kendine özel işletim sistemi. Yani öyle kafanıza göre kuramazsınız. Kendi cihazlarında oluyor. 3. en çok kullanılan işletim sistemi Linux da tek alternatif ve inanılmaz derecede kullanım oranı düşük. Windows neden tekel ve buna neden önlem alınmıyor?

Çünkü işletim sistemi yazmak öyle kolay bir şey değil. En azından 25 milyon satır kod'dan bahsediyoruz burada. Linux tabanlı bir şey yapılabilir ama o da dediğiniz gibi kullanım oranı düşük. Windows neredeyse her bilgisayarda varsayılan olarak geliyor ve saçma sapan kararlar almasına rağmen kullanım oranı adam akıllı bile düşmüyor. Sadece linux'un windows tekeline son verme şansı var.

Merhaba arkadaşlar. Günümüzde bilgisayar işletim sistemlerinde ciddi bir tekellik var. Neredeyse herkes Windows kullanıyor ve en çok kullanılan 2. işletim sistemi MacOS'de Apple'ın kendine özel işletim sistemi. Yani öyle kafanıza göre kuramazsınız. Kendi cihazlarında oluyor. 3. en çok kullanılan işletim sistemi Linux da tek alternatif ve inanılmaz derecede kullanım oranı düşük. Windows neden tekel ve buna neden önlem alınmıyor?
Gayet basit hocam Windows 7 çıktığı dönemlerde diğer tüm işletim sistemleri hatalarla ve karmaşıklarla doluydu windows 7 de rakipsiz oldu toplumda bu sürede windowsu aklına her zaman en iyidir diye kazıdı amd rx serisi gibi eski ekran kartları genel olarak kötüydü ve nvidia rtx 2000 serisini bomba gibi piyasaya çıkarttı fakat günümüzde rx nvidiadan bir tık daha üstün.

Microsoft'un ilk tam kullanılabilir arayüzü içeren Windows 95 ile yakaladığı popülerlik ve başarı, sonrasında donanım üreticilerine Windows'u dayatması, buna dair tekel anlaşmaları yapılması neticesinde diğer sistemlere donanım sürücülerinin çıkarılmaması; bunun neticesinde büyük yazılım firmalarının da donanım desteği sayesinde yaygınlaşan Windows için üretim (oyun, iş yazılımları v.b.) yapması; geniş kullanıcı kitlesini kendine çeken Microsoft Office'in sadece Windows üzerinde çalışabilmesi gibi zincirleme gelişen hadiseler Windows'u vazgeçilmez yaptı. Microsoft aynı süreci telefon dünyasında da izlemeye çalıştıysa da Android'in öncü olması, onun başarısız olmasına yol açtı.

Çünkü işletim sistemi yazmak öyle kolay bir şey değil. En azından 25 milyon satır Kod'dan bahsediyoruz burada. Linux tabanlı bir şey yapılabilir ama o da dediğiniz gibi kullanım oranı düşük. Windows neredeyse her bilgisayarda varsayılan olarak geliyor ve saçma sapan kararlar almasına rağmen kullanım oranı adamakıllı bile düşmüyor. Sadece Linux'un Windows tekeline son verme şansı var.

Hocam Linux'un yaygınlaştırmaya yönelik hiçbir çalışma adamakıllı yapılmamış şu ana kadar. Hep aynı kullanım oranlarında kalmış. Tahtını tek alabilecek işletim sistemi bile yaklaşamıyor Windows'a.

Gayet basit hocam Windows 7 çıktığı dönemlerde diğer tüm işletim sistemleri hatalarla ve karmaşıklarla doluydu Windows 7 de rakipsiz oldu toplumda bu sürede Windows'u aklına her zaman en iyidir diye kazıdı AMD RX serisi gibi eski ekran kartları genel olarak kötüydü ve NVIDIA RTX 2000 serisini bomba gibi piyasaya çıkarttı fakat günümüzde RX NVIDIA'dan bir tık daha üstün.

Hocam bu işler Windows 7'den beri falan değil. Bu işler bizim doğduğumuzdan bile çok öncesinde olmuş bir olay olduğu kesin.

Microsoft'un ilk tam kullanılabilir arayüzü içeren Windows 95 ile yakaladığı popülerlik ve başarı, sonrasında donanım üreticilerine Windows'u dayatması, buna dair tekel anlaşmaları yapılması neticesinde diğer sistemlere donanım sürücülerinin çıkarılmaması; bunun neticesinde büyük yazılım firmalarının da donanım desteği sayesinde yaygınlaşan Windows için üretim (oyun, iş yazılımları vb.) Yapması; geniş kullanıcı kitlesini kendine çeken Microsoft Office'in sadece Windows üzerinde çalışabilmesi gibi zincirleme gelişen hadiseler Windows'u vazgeçilmez yaptı. Microsoft aynı süreci telefon dünyasında da izlemeye çalıştıysa da Android'in öncü olması, onun başarısız olmasına yol açtı.

Hocam bu durum ne zamana kadar devam edecek? 20-30 yıl bunların batmasını mı bekleyeceğiz?

Hocam Linux'un yaygınlaştırmaya yönelik hiçbir çalışma adamakıllı yapılmamış şu ana kadar. Hep aynı kullanım oranlarında kalmış. Tahtını tek alabilecek işletim sistemi bile yaklaşamıyor Windows'a.

Hocam bu işler Windows 7'den beri falan değil. Bu işler bizim doğduğumuzdan bile çok öncesinde olmuş bir olay olduğu kesin.

Hocam bu durum ne zamana kadar devam edecek? 20-30 yıl bunların batmasını mı bekleyeceğiz?
Hocam bu biraz panda adlı markanın çöküşüne benziyor zamanında çoğu şeyler windowstaydı şirketler vesaire bu yüzden mecburiyetten windows kullanıyordu. tıpkı algidanın pandayı yıkmak için pandanın bulunduğu dükkanlara ürün vermemesi gibi.

E linux dağıtımlarının aşırı büyük maddi gücü yok bu yüzden reklam vs. yapamıyorlar maalesef. Ubuntu gibi dağıtımların maddi gücü olsa da bu sefer de dağıtımın kendisi kötü oluyor.

W11 İle istediklerini alamadılar durumları o kadar da iyi değil. Belki linux hızlı gelişirken Microsoft yalnış kararlar alırsa linux'un en azından hatrı sayılır bir pazar payı olabilir. 5 - 10 yıla.

E Linux dağıtımlarının aşırı büyük maddi gücü yok bu yüzden reklam vs. yapamıyorlar maalesef. Ubuntu gibi dağıtımların maddi gücü olsa da bu sefer de dağıtımın kendisi kötü oluyor.

W11 İle istediklerini alamadılar durumları o kadar da iyi değil. Belki Linux hızlı gelişirken Microsoft yanlış kararlar alırsa Linux'un en azından hatrı sayılır bir pazar payı olabilir. 5 - 10 yıla.

Hocam Windows kendisini batırması için 5-6 tane kötü güncelleme yayınlamaları lazım. W11 kötü diye Windows 10'da kaldılar sadece o kadar. W12 kötü olsa yine W11'de kalırlar diye diye gider.

GNU Linux veya BSD gibi özgür sistemler hâlihazırda dünyanın en çok kullanılan sistemleri. Sunuculardan akıllı cihazlara kadar on binlerce ürün artık bu sistemleri kullanıyor. Ancak bizim gözümüze değen, PC sistemler ve bunlardaki Windows hakimiyeti. Sadece işletim sistemi olarak bakmamak lazım. Ofis uygulamalarından grafik uygulamalarına kadar bir çok Microsoft teknolojisi Windows'a entegre olduğundan Windows tercih ediliyor. Bugün DirectX kütüphaneleri daha halen doğal,native, olarak diğer sistemlere gelmiş değil. Bunlar olmaksızın diğer sistemleri yaygın olarak kullanmak zor olacaktır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı