Windows Olay Günlüğünde PC'nin alım öncesinde bulunan kayıtlar

sai18

Femtopat
Katılım
10 Mayıs 2021
Mesajlar
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Diğer
Merhaba, bu günlüklerde bilgisayarın açıldığı ilk günden öncesine ait kayıtlar bulduysak bu ne anlama gelir? Biri daha önce kullanmış olabilir mi bilgisayarı?

bugün teslim aldığım cihazın günlüğüne baktım, sıfır olup olmadığından emin olabilmek için. iki gün önce kargoya verilmişti ve kargoya verildiği saat bilgisi de bulunuyor. kargoya verilmeden 5 dk öncesine ait kayıtlar vardı. kayıtların görüntüsünü de aldım fakat ne anlama geldiklerine dair bir fikrim yok.

bilgisayar, kutusu açılmadan (yapışkan etiketi yerindeydi ve açılmamıştı) gelmiş gibi görünüyordu fakat günlüğe bakınca işkillendim biraz. yardımcı olabilirseniz sevinirim.

teşekkürler
 
Son düzenleme:
Video olarak çekmiştim. ekran görüntüsü aldım. 13:15te son aktivite, ilki de 13:07, fakat kasım 2020 falan da gördüm, birazdan yükleyeceğim ilk aktiviteleri de.
Ekran Resmi 2021-05-10 23.36.21.png

kusura bakmayın, bilgisayarlarla ilgili çok bilgili değilim. hazır sistem ne demek oluyor? 😄
bunlar da ilk aktiviteler
Ekran Resmi 2021-05-10 23.45.24.png

Hazır sistem mi bilgisayar? Hazır sistem ise sana gönderilmeden önce test vs. yapmış olabilirler, ondandır.

Eğer değilse, böyle bir durumun olmaması gerektiğini düşünüyorum. Yani kullanılmış olabilir. Kayıtlarda ne diyor, neler yapılmış?
Kayıtların bazı fotolarını ekledim. ilk ve son kısımlardan. 10 mayıs altındakiler bana ait değil, çünkü ben bugün teslim aldım. 8 mayıs günü 13.07 ile 13.15 arası bir aktivite görünüyor. birde kasım 2020. hiçbirine anlam veremedim. kayıtların ne demek istediğini pek anlamadım. laptopu bir internet sitesinden aldım, hazır sistem oluyor sanırım
tüm aktivitenin fotolarını yüklemem zor olacak, bu yüzden kaynak kısmında yazan şeyleri buraya bırakıyorum:

ntfs (microsoft-windows-ntfs)
kernel-power
kernel-processor-power (microsoft-windows-kernel-processor-power)
kernel-power
kernel-general
win32k (win32k)
wininit
directory-services-sam
service control manager
dhcp-client
filtermanager
service control manager
tpm
kernel-power
driverframeworks-usermode
wpd-classinstaller
netwtw04
wlan-autoconfig
win32k (win32k)
userpnp
tpm-wmi
kernel-general
distributedcom
virtual disk service
usermodepowerservice
eventlog
setup
user32
dhcp-client
dhcpv6-client
time service
winlogon
grouppolicy (microsoft-windows-groupPolicy)

bazıları üst üste tekrar ediyordu, aynı şeyleri tekrar tekrar yazmamaya çalıştım.

yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. eğer şüphelendiğim gibi benden önce bir başkası kullanmışsa iade edeceğim.
 
Son düzenleme:
Hazır Windows kurulu bir laptop almışsın anladığım kadarıyla. Windows kurulumuyla alakalı olaylar olabilir diye tahmin ediyorum. Kargoya verilmeden 5 dakika önce olmuş olabilir mi onu bilmiyorum ama. Eğer bir ihtimal Windows kurulumu değilse de göndermeden 5 dakika önce bilgisayarın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için açmışlar sanırım. Olayların üzerine tıklayıp kontrol etmekte fayda var.

Diğer 19.11.2020 olan iki kayıt genel bir durum, onlardan endişelenmene gerek yok.

Hazır sistem ne demek oluyor?
Kısaca tak çalıştır sistem. Masaüstü hazır sistemler de olabilir, laptoplar da neticede bir hazır sistemdir.
 
tekrar merhaba. bilgisayarıma fabrika reseti atılmış olabileceğini düşünüyorum.

şüphelendiğim ve iade etmeyi düşündüğüm için fabrika reseti atmıştım, sonra merak edip tekrar kurulum yaptım ve windows günlüklerini açtım ve 8 mayıs kayıtlarıyla karşılaştırdım (tabiiki bilgisayarda silinmişti ama görüntü almıştım zaten), benzer aktiviteler görünüyor ve aktivitenin başlayışı ile bitişi her iki seferde de 7dk 8 sn sürmüş. yani reset atılmış olabilir galiba.

konuyla ilgili ikinci bir sorum var. kişisel bilgilerin güvenliği açısından bu bilgisayarı kullanmamın bir sakıncası olur mu? yüzde yüz güvenli kullanabilmem için ne yapmam gerekir? fabrika ayarlarına sıfırlama yeterli olur mu? bu belki bu başlığın konusu olmayabilir ama yine de yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. şimdiden çok teşekkürler
 
Son düzenleme:
Tekrar merhaba. Bilgisayarıma fabrika reseti atılmış olabileceğini düşünüyorum.

Şüphelendiğim ve iade etmeyi düşündüğüm için fabrika reseti atmıştım, sonra merak edip tekrar kurulum yaptım ve Windows günlüklerini açtım ve 8 Mayıs kayıtlarıyla karşılaştırdım (tabii ki bilgisayarda silinmişti ama görüntü almıştım zaten), benzer aktiviteler görünüyor ve aktivitenin başlayışı ile bitişi her iki seferde de 7 dk 8 sn sürmüş. Yani reset atılmış olabilir galiba.
Evet bunu belirttim. "Windows kurulumuyla alakalı olaylar olabilir diye tahmin ediyorum" yazmıştım üstteki yazımda. Mantık şu şekilde, bu bilgisayar içerisinde Windows kurulu geliyor. Yani Windows kurulumu yapılırken olay görüntüleyicisinde kayıtlar oluşacaktır.

Konuyla ilgili ikinci bir sorum var. Kişisel bilgilerin güvenliği açısından bu bilgisayarı kullanmamın bir sakıncası olur mu?
O kayıt girdileri Windows kurulumuyla alakalı ise bir sakıncası olmayacaktır. Ama kendimden örnek verecek olursam, bir laptop sipariş etsem ve bana halihazırda Windows kurulu gelse, yine de tekrardan Windows kurulumu yapardım.

Yüzde yüz güvenli kullanabilmem için ne yapmam gerekir? Fabrika ayarlarına sıfırlama yeterli olur mu?
Genel olarak yüzde yüz güvenli diye bir kavram yok fakat bu durum için söyleyebileceğim şey, Windows format flashdiski hazırlayıp düzgün bir şekilde diske ait tüm bölümleri silerek format atmak ve BIOS güncellemek olurdu.
 

Geri
Yukarı