Windows Vista neden tutulmadı?

374025

Hectopat
Katılım
7 Ekim 2020
Mesajlar
738
Çözümler
2
Yıl 2007 Vista çıkmış görselliğiyle dikkat çekiyor.
Fakat birçok yanlışlık yaptılar.
Donanım üreticileri sürücüleri doğru yapmadılar ve nasıl Windows 10 eski sistemlerde kasıyorsa Vista da öyleydi.
Fakat çalıştıran sistem pahalı olduğu için insanlar çalıştırmakta zorlandı ve mevcut sistemlerde iyi çalışmıyordu.
Bazı programlarda uyumluluk sorunu yaratıyordu.
Donanım sürücüleri stabil değildi.
Çoğu kişi bilgisayarlarına Windows XP yükledi.
Servis paketleri çıkmıştı fakat hiç kimse umursamıyordu.
Windows 7 geliştirildiği tarihte çoğu kişi Windows 7'ye odaklandı.
Windows 7 geliştirilirken Vista SP2 çıkmıştı.
Vista SP2 ile sorunlar düzeltildi.

Geldik donanım gereksinimlerine:
Microsoft'a göre:
Windows Vista starter ve Home Basic sürümleri gereksinimleri:
800 MHz işlemci.
512 MB RAM.
20 GB HDD.
DirectX 9 uyumlu ekran kartı.
DVD ROM ile kurulum ister.

Premium sürümler için:
1 GHz işlemci.
1 GB RAM.
Wdmm sürücü destekli ekran kartı 128 MB.

Benim önerdiğim:
2 GB RAM.
80 GB HDD.
Core 2 Duo ve üzeri işlemci(Pentium 4 de rahatça Vista Home Basic SP2 çalıştıralabilir.)
Aero kullanmıyorsanız çok iyi GPU'ya gerek yok 64 MB GPU yeter.

Yani o zamanlarda Max 4 GB RAM olduğu için bu da pahalı olduğu için çoğu PC'de 512 veya 1 GB RAM bulunduğu için iyi çalışmadı.

Zaten YouTube'da Vista'yla alakalı Türkçe video pek yok ama yabancı video tonlarca var bunun sebebini de yukarıdaki yazı açıklıyor.
 
Bu zamanda eleştirmek saçma olur, o zamanki teknolojiye göre yapılmış, bana kalırsa 7'de kötü bir işletim sistemi, bizim halkımız sadece eski diye ağladığı için bu kadar popüler harici bakıldıpı zaman hiçbir olayı yok, W7 bana akıcılık hissiyatını vermiyor mesela, ama 8.1 veriyor, herkes eleştirdi başlat kısmını 8.1'de ama ben kimsenin Windows'un başlat menüsünü kullandığına inanmıyorum şahsen, Windows tuşuna basarsın açmak istediğin programı yazarsın budur yani, ama 8.1 tabletler için aşırı ideal bir işletim sistemi, Windows bir tabletim olmuştu ve Windows 10 kullanmak cidden işkenceydi, tablet modu var ama yeterli değil.
 
Windows Vista'yı o kadar başı boş bıraktı ki donanım üreticiler tarafından bile sürücü bazlı destek görmedi. Ancak ben Vista'yı görsel olarak Windows 7'den daha çok sevmiştim, hatta bizim halkın aksine Windows 7'yi hiçbir zaman sevemedim.

Yani o zamanlarda Max 4 GB RAM olduğu için bu da pahalı olduğu için çoğu PC'de 512 veya 1 GB RAM bulunduğu için iyi çalışmadı.

O zamanlar da LGA 775 anakartlarda hem DDR2 hem de DDR3 kanadında 8 GB hatta üst seviye modellerde 16 GB destekli modeller mevcuttu.
 
Vista'nın başarısız olmasının birçok sebebi var. Mesela yeni geçilen sürücü modeli yüzünden yaşanan BSOD sorunları,kötü performans,her işlemde çıkan,bir yerden sonra insanın sinirini bozan UAC... Microsoft, Service Pack'ler ile çoğu sorunu düzeltti ama insanlar geri dönmediler,ön yargı ile yaklaştılar.
 
Longhorn'un (Vista) geliştirilmesi, halefisi Windows XP'nin piyasaya sürülmesinden 5 ay sonra başladı. Başlangıçta Longhorn, Windows XP ve Blackcomb arasında küçük bir adım olması bekleniyordu. Zaman geçtikçe Longhorn, Blakcomb için belirtilen özelliklerin çoğunu elde etti ve buda çıkış tarihinin gecikmesine sebep oldu. O dönemde Microsoft geliştiricilerin çoğu Windows XP için güvenlik güncellemeleri ile uğraşıyordu. Longhorn'un fazla gecikmesi ve özellik sorunlarından dolayı Microsoft, Longhorn planlarını 2004'te revize ettiğini açıkladı. Revizeden önce planlanan bazı özellikler kaldırıldı yada değiştirildi ve 2005 yılında Longhorn, Vista olarak tanımlandı.

Windows Vista, yapı 6000 ve buna uyumlu olması için NT 6.0 çekirdek numarasıyla piyasaya sürüldü fakat halefisi Windows XP kadar bir başarı sağlayamadı. Bununla ilgili 4 Haziran 2006'da Windows geliştiricisi Philip Su, Windows Vista'nın geliştirme sürecini kınayan bir blog yazısı yayınladı ve "Kod çok karmaşık ve kodlama hızının aşırı yük süreci tarafından muazzam bir şekilde yavaşlatıldığını" belirtti. Aynı şekilde Windows Vista, Windows XP'ye göre üst düzey donanım gereksinimi istedi ve bununla birlikte düşük, orta cihazlarda Vista kararlı çalışamadı. RTM sonrası yayınlanan Service Pack 1 ve Service Pack 2 ile Windows Vista, RTM sürümüne nazaran kararlı hale geldi fakat kullanıcıların çoğu Windows 7 ile ilgilendiği için Windows Vista'ya geri dönülmedi.
 

Geri
Yukarı