Windows XP Professional x64 Edition neden tutmadı?

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Windows XP'nin birden çok sürümü bulunmakta. Standart Home ve Professional sürümleri haricinde birçok XP sürümü daha mevcut. Bu sürümlerden bir tanesi de Windows XP Professional x64 Edition.

Windows XP Professional x64 Edition, x86-64 tabanlı 64 Bit işlemciler için tasarlanmış bir Windows XP sürümüdür. Kendisi Windows Server 2003 tabanlıdır ve bu sayede standart XP'den çok daha stabil çalışabilmektedir. Ayrıca x64 yazılımları da desteklemekte ve 32 Bit sistemlerin 4 GB RAM limitine takılmamaktadır. XP x64'ün en fazla desteklediği RAM miktarı 128 GB'tır. XP x64, aynı günümüzdeki 64 Bit Windows sürümleri (örneğin, Windows 11) gibi 32 Bit yazılımları çalıştırmak için Windows 32-Bit on Windows 64-Bit (WoW64) sistemini kullanmaktadır. Fakat yine günümüzdeki 64 Bit Windows sürümleri gibi 16 Bit yazılımları desteklememektedir. XP x64 ile birlikte birçok Windows bileşeni 64 Bit mimariye geçirilmeye başlanmıştır. İlerleyen yıllarda çıkan 64 Bit Windows sürümleri ile bu geçiş üçüncü parti yazılımlara da taşınmıştır.

Fakat kendisinin neredeyse hiç kullanıldığını görmedim. Türkçe desteği olmaması bir kenara, yurtdışında bile çok fazla kullanıldığını görmedim. Genelde yurtdışında bile 32 Bit XP kullanılıyordu.

Windows XP Professional x64 Edition, standart XP'ye göre birçok avantaj sunarken neden tutmadı?

Merhaba arkadaşlar. Windows XP'nin birden çok sürümü bulunmakta. Standart Home ve Professional sürümleri haricinde birçok XP sürümü daha mevcut. Bu sürümlerden bir tanesi de Windows XP Professional X64 Edition.

Windows XP Professional X64 Edition, X86-64 tabanlı 64 Bit işlemciler için tasarlanmış bir Windows XP sürü müdür? Kendisi Windows Server 2003 tabanlıdır ve bu sayede standart XP'den çok daha stabil çalışabilmektedir. Ayrıca X64 yazılımları da desteklemekte ve 32 Bit sistemlerin 4 GB RAM limitine takılmamaktadır. XP X64'ün en fazla desteklediği RAM miktarı 128 GB'tır. XP X64, aynı günümüzdeki 64 Bit Windows sürümleri (örneğin, Windows 11) gibi 32 Bit yazılımları çalıştırmak için Windows 32 Bit on Windows 64-Bit (WoW64) sistemini kullanmaktadır. Fakat yine günümüzdeki 64 Bit Windows sürümleri gibi 16 Bit yazılımları desteklememektedir. XP X64 ile birlikte birçok Windows bileşeni 64 Bit mimariye geçirilmeye başlanmıştır. İlerleyen yıllarda çıkan 64 Bit Windows sürümleri ile bu geçiş üçüncü parti yazılımlara da taşınmıştır.

Fakat kendisinin neredeyse hiç kullanıldığını görmedim. Türkçe desteği olmaması bir kenara, yurt dışında bile çok fazla kullanıldığını görmedim. Genelde yurt dışında bile 32 Bit XP kullanılıyordu.

Windows XP Professional X64 Edition, standart XP'ye göre birçok avantaj sunarken neden tutmadı?

O zamanlar piyasada çok X64 işlemci yoktu. İnsanlar 2000 ve MEden geçtikleri için zaten çoğunda X64 işlemci yoktu

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı