Not: İmkanlar dahilinde çekmeye çalıştığım bir video. Ufak tefek hatalar olabilir. Mazur görmeniz dileği ile. Takıldığınız nokta olursa elimden geldiğince yardımcı olurum. Video reklam sayılır ise yazıyı kaldırabilirim
Tek bir işletim sistemine bağlı olmak kimi zaman sorunlar yaratabilmektedir. Bunun yanında insanlar farklı işletim sistemlerini denemek ve bunlar noktasında da kendisini geliştirmek isteyebilmektedir. Bu noktada karşımıza tabii ki Linux dağıtımları çıkmaktadır. Fakat insanlar çoğu zaman Windows işletim sisteminden de vazgeçememektedir. Özellikle oyuncular veya profesyonel amaçlar ile Adobe firmasının ürünleri benzeri programları kullananlar maalesef Windows kullanmak zorunda kalmaktadır. Bu durumda Windows Yanına Linux Kurma yöntemi ile her iki işletim sisteminin de bilgisayarımıza kurmamız ve ikisini de kullanmamız mümkün olmaktadır. Windows Yanına Linux Kurma işlemi de bu yüzden çok fazla araştırılmaktadır. Yukarıda yer alan rehber videom ile bu kurulumu kolay bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkündür. Ben videoda örnek olarak Ubuntu işletim sistemini göstersem de herhangi bir Linux dağıtımını da benzer bir şekilde kurmanız mümkündür.
Nasıl Kurulur?
İlk olarak bir iso dosyası oluşturmanız gerekmekte. Bu İSO dosyasına kurmak istediğiniz Linux dağıtımını yüklemeniz gerekiyor. Bunun için Rufus veya İsa to USB kullanabilirsiniz. Sonrasında Windows'u yeniden başlatıp bilgisayarınızın boot tuşuna basmanız gerekmekte. (Boot tuşu bilgisayardan bilgisayara değişir. Technopatta yer alan Boot tuşu veritabanı yazısından modelinize uygun tuşa bakabilirsiniz) Bilgisayarınızı yeniden başlatmanız windows 10 veya 11 kullanıyorsanız büyük önem taşımakta. Aksi halde bilgisayarınız boot ekranına girmeyebilir. Sonrasında Ubuntu'yu seçip kuruluma başlamanız gerekmekte. Kurulum sırasında genel ayarları yaptıktan sonra disk bölüm ekranında "Windows işletim sisteminin yanına Ubuntu kur (veya seçtiğiniz dağıtım ne ise onu kur) seçeneğini seçmeniz gerekmekte. Bu aşamadan sonra karşınıza çıkan kısımdan dağıtıma ayırmak istediğiniz alanı seçip normal şekilde kurulumu tamamlayabilirsiniz. Videoda tüm bu aşamalar ayrıntılı bir şekilde gösterilmekte.İki İşletim Sistemi Kurmak Bilgisayarı Yavaşlatır Mı?
Bu konuda en çok sorulan soruların başında iki işletim sisteminin aynı anda kurmak bilgisayarımı yavaşlatır mı sorusu olmaktadır. Bilgisayarınıza iki işletim sistemini aynı anda kursanız bile ikisini aynı anda çalıştırmanız mümkün değildir. Bilgisayarınızın açılışı sırasında hangisini açmak istediğiniz sizlere sorulacaktır. Buradan seçimini yaptığınız işletim sistemi açılacak diğeri ise sadece diskinizde duracaktır. İki işletim sistemi hiç bir zaman aynı anda çalışmayacağı için performans kaybına neden olmayacaktır. Sadece diskinizde biraz yer kaplayacaktır. Bunun da performansa bir etkisi (özellikle de SSD kullanıyorsanız) yoktur.Sonradan Linux’u Silebilir Miyim?
Deneme sonunda eğer Linux dağıtımı hoşunuza gitmez ise bu noktada Windows’u silmeden veya tekrar format atmadan Linux dağıtımının kurulu olduğu kısmı silmeniz mümkündür. Bunun için ilk olarak Windows’da yer alan Disk Bölümleri Oluştur ve Sil kısmına gelip buradan dağıtımın kurulu olduğu tüm bölümleri silmeniz gerekmektedir. Sonrasında bu bölümlerden yeni bir disk oluşturmanız veya mevcut Windows’unuzun kurulu olduğu kısıma eklemeniz mümkündür. Bu aşamadan sonra ise bilgisayarınızın bios ayarlarına girip buradan boot ayarlarına gelerek Linux dağıtımına ait boot girdilerini silmeniz gerekmektedir. Bu işlemin nasıl yapılabileceği ile ilgili bir video da ilerleyen zamanlarda çekmeyi düşündüğüm videolar arasında yer almaktadır.
Son düzenleyen: Moderatör: