Windows yüklü PC'ye Kali Linux yükleme

rathma

Hectopat
Makaleler
1
i3 9100F, RX570, 8 GB RAM 2400MHz, H310M PRO VDH anakartım ve 500GB 7200RPM HDD'm var. Windows 10 kullanıcısıyım. Bilgisayarıma Kali Linux yüklemek istiyorum ama Windows'u da silmek istemiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

Not: HDD'yi sadece C olarak kullanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Forumumuzda anlatımlar mevcuttur. Az sonra bulup atayım. Ancak doğrudan Kali'ye yönelik kurulum yok sanırım. Ama birbirine çok benzer olur kurulumlar. sıkıntı yaşamazsınız.

Düzenleme: Bahsettiğim gönderiler aşağıdadır.

İşlem kolaylığı açısından C diskinden bir bölüm ayırmanızı tavsiye ederim kurulum aşamasında lazım olacak. Linux için kullanacağınız bir alan bölün HDD'nizden bu alanı Linux kurulum sırasında kendi formatına çevirecektir.

rufus ile Linux dağıtımını USB'ye yazdırın ardından bilgisayarı USB'den boot edin. Graphic İnstall seçeneğinden normal kurulum aşamasına başladığınızda dikkat etmeniz gereken tek nokta disk seçim ekranı olacaktır.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta Linux kurulumu sırasında disk bölümleme ekranında otomatik değilde "elle" seçeneğiyle devam etmeniz ve biraz önce size ayırın dediğim alanı göstermeniz.

Ayırdığınız alanı seçip ilerleyip bölümü sil dediğinizde NTFS olarak bölümlediğiniz alanı RAW şekline dönüştürecektir. Daha sonra BOŞ ALAN şeklinde görülen az önce ki sildiğimiz alanı tekrar seçip ileri dediğimizde "Boş alanı otomatik olarak bölümle"seçeneğini seçin ve devam edin. Bölümlemeyi bitir ve değişiklikleri kaydet dedikten sonra geri kalan kısımda yardımcı sizi yönlendirecektir.

Kurulum işleminden sonra önyükleyici kurulsun mu diye soracaktır buraya da evet ve ileriki aşamadan dev/sda seçip devam dediğinizde artık bilgisayarı açarken iki sistemi de göreceksiniz.

İşlemler bittiğinde hangi sistemle açmak isterseniz önyükleyiciden onu seçmeniz yeterli olacaktır.

Öğrenciyim ve bu tarz işlere ilgim var.
Kali, siber güvenlikle ilgilenmediğiniz sürece kullanmamanız gereken bir dağıtım. Hem saçma hataları oluyor, hem dual boot yapmak diğer dağıtımlara göre daha zor, hem de Kali ile dual boot yapmak Kali geliştiricileri tarafından önerilmiyor.

Sorunuzun cevabı olarak, tabi ki iki işletim sistemini aynı diske kurabilirsiniz.

Kali Linux kurulumu hakkında bir bilgim yok ama eğer sıradan Ubuntu gibi bir kurulum ekranı varsa, kurulum esnasında sana Windows'un yanına kur şeklinde bir seçenek sunacaktır. O seçeneği seçtikten sonra istediğin kadar GB ayırıp kurulumu yap. Kurulum tamamlandığında bilgisayar açılırken sana hangi işletim sistemini seçmek istediğini soracaktır.

Eğer bu tarz bir seçenek yoksa (Windows'un yanına kur.) o zaman Windows disk yönetimini kullanarak HDD'yi ikiye bölün, bölme işlemi ardından kurulum esnasında böldüğünüz kısmı seçin. Daha detaylı bilgi için şu videodan faydalanabilirsin:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kali, siber güvenlikle ilgilenmediğiniz sürece kullanmamanız gereken bir dağıtım. Hem saçma hataları oluyor, hem dual boot yapmak diğer dağıtımlara göre daha zor, hem de Kali ile dual boot yapmak Kali geliştiricileri tarafından önerilmiyor.

Sorunuzun cevabı olarak, tabi ki iki işletim sistemini aynı diske kurabilirsiniz.
Katılıyorum, Kubuntu, Mint gibi diğer birçok dağıtım var onlara bakabilirsin.

Yazılım Mühendisliği okuyorum ve siber güvenliğe ilgim olduğu için soruyorum zaten. Windows'u da günlük işlerimi halletmek için kaldırmak istemiyorum. Dual Boot kullansam ne gibi sorunlar çıkartabilir ?

İşlem kolaylığı açısından C diskinden bir bölüm ayırmanızı tavsiye ederim kurulum aşamasında lazım olacak. Linux için kullanacağınız bir alan bölün HDD'nizden bu alanı Linux kurulum sırasında kendi formatına çevirecektir.

rufus ile Linux dağıtımını USB'ye yazdırın ardından bilgisayarı USB'den boot edin. Graphic İnstall seçeneğinden normal kurulum aşamasına başladığınızda dikkat etmeniz gereken tek nokta disk seçim ekranı olacaktır.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta Linux kurulumu sırasında disk bölümleme ekranında otomatik değilde "elle" seçeneğiyle devam etmeniz ve biraz önce size ayırın dediğim alanı göstermeniz.

Ayırdığınız alanı seçip ilerleyip bölümü sil dediğinizde NTFS olarak bölümlediğiniz alanı RAW şekline dönüştürecektir. Daha sonra BOŞ ALAN şeklinde görülen az önce ki sildiğimiz alanı tekrar seçip ileri dediğimizde "Boş alanı otomatik olarak bölümle"seçeneğini seçin ve devam edin. Bölümlemeyi bitir ve değişiklikleri kaydet dedikten sonra geri kalan kısımda yardımcı sizi yönlendirecektir.

Kurulum işleminden sonra önyükleyici kurulsun mu diye soracaktır buraya da evet ve ileriki aşamadan dev/sda seçip devam dediğinizde artık bilgisayarı açarken iki sistemi de göreceksiniz.

İşlemler bittiğinde hangi sistemle açmak isterseniz önyükleyiciden onu seçmeniz yeterli olacaktır.
Teşekkürler.

Yazılım Mühendisliği okuyorum ve siber güvenliğe ilgim olduğu için soruyorum zaten. Windows'u da günlük işlerimi halletmek için kaldırmak istemiyorum. Dual Boot kullansam ne gibi sorunlar çıkartabilir?
İşte demek istediğim şu ki, yazılım mühendisliği için bütün dağıtımlar uygun, siber güvenlik dağıtımlarının ise tek özelliği içinde pentesting araçlarının hazır bulunması. Başka bir dağıtıma da siber güvenlik araçlarını kurabilirsiniz.

Kali yeni başlayanlar için uygun değil. Linux Mint veya Kubuntu ile başlangıç yapmanızı öneririm. Daha sonra isterseniz Kali'yi denersiniz.

Dual bootu ise düzgün bir şekilde yaparsanız sorun olmaz. UEFI/BIOS üzerinde "Secure Boot" kapalı olursa ve Windows'un güç seçeneklerinde "Hızlı Başlatma" kapalı olursa sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum.

Kali'nin diske doğrudan kurulması çoğu kişi tarafından "komik" karşılanır. Kullanım amacından dolayı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı