Windows'a neden "winzort" deniliyor?

• Konuyu başlatan 393060
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 77
  • Görüntüleme 6.620
Eki Görüntüle 1264853

Sizde bir sorun var bence. Linux'un RAM kullanımı daha azdır bir şey demiyorum o konuda ama arkadaşın RAM kullanımı çok fazla.

16 GB evet Windows 11 dede böyle hatta PC ilk açtığımda böyle 😂 bilgisayarım Linux acpı desteği olsa Linux dönerdim açıkçası.

Neden deniliyor.
-Çok hatalı.
-Telemetry ile veri çekme ve kapatmak çok uzun sürüyor ve tek güncellemede yarım saatlik işlem gidiyor.
-Boşta bile fazla RAM kullanıyor.
-Gereksiz bir sürü program ile geldiğinden hem hdd/ssdnin yerinden kaplıyor mesela SSD'in 120 GB ise sürücüler gerekli olan programlar vs. eklenince Windows 10 kurunca 90 GB gibi bir yer kalıyor (120 GB SSD boşta iken 111 GB olarak gözükür bu sorun değildir sadece bytler ile alakalı bir konudur)
-Saçma sapan sistem gereksinimleri mesela: Pentium 4 işlemcili 2 GB RAM'li bir bilgisayara Windows 10 kurulabilirken Windows 11 kurulamıyor hadi bypass falandı yine de sistem saçmalardı.
-Verileri Microsoft'a gönderme (bilgisayarda kayıtlı ne varsa)
-Saçma sapan Windows politikaları.
-Aşırı pahalı 1999 ₺ Türkiye şartlarına göre çok pahalı.
Ve sayamadığım bir sürü neden.

Windows'a WinZort denilmesinin nedenlerinden ben de bahsedeyim.
  • Çoğu Linux dağıtımına göre yavaş çalışıyor. Açılış ve kapanış süreleri, sistem tepkileri falan Linux'a göre yavaş. Patriot Burst 120 GB SSD'yi harici kutuya takıp Pop!_OS kurmuştum, oradan biliyorum. Ucuz harici SSD'deki Pop!_OS hızlı açılıyor (hatırladığım kadarıyla en fazla 12 saniye) ve 2-3 saniyede kapanıyor. Kingston A2000 1TB NVMe SSD'deki Windows 11 ise abartısız en az 10 saniyede kapanıyor. Açılması ise ortalama 20-25 saniye sürüyor.
  • Lisans ücretleri Türkiye şartlarına göre çok pahalı. Home sürümü 2700 TL, Pro sürümü 3900 TL. Windows'u tokatlayan Linux dağıtımlarının çoğu ise ücretsiz. Hiç para vermeden tüm günlük işlerimi yapabildiğim ve Proton ile birçok oyunu da oynayabildiğim Linux dağıtımlarını kullanmak varken neden sırf "Windows" olsun diye 3900 TL vermem gerekiyor? Mantıklı bir açıklama bulamıyorum.
  • Çok fazla disk alanı kullanıyor. Tamamen tertemiz bir Windows 11 x64 imaj dosyasının içindeki Windows 11 Pro imajı 15 GB taban boyuta sahip. Yani 120 GB kapasiteli ve Windows'ta 111 GB olarak görünen bir SSD'nin en az 15 GB'ı Windows'a gidiyor. Üstüne kurulum sonrası sürücüler, programlar da eklenince 75-80 GB alan kalıyor. İleride de Windows gittikçe şişiyor ve 111 GB SSD yetmemeye başlıyor. Oysaki Pop!_OS'in ana işletim sistemi dosyaları yaklaşık 8 GB alan kaplıyor. Gerekli sürücüler ve programlar kurulduğunda 111 GB SSD'de en az 90 GB alan kalıyor. Günlük kullanım bazında uzun vadede bir depolama sorunu hiç yaşanmıyor.
  • Microsoft'a veri gönderiyor. Bunu "olağan" bir şey olarak görenler olabilir fakat birçok Linux dağıtımı bir veri göndermeyi geçtim EULA bile barındırmıyor. Verilerin Microsoft'a gönderilmesi bir sorun yaratmaz diye düşünebilirsiniz fakat yarın bir gün Microsoft'un sunucularına hack saldırısı yapılırsa ve o gönderilen veriler sızdırılırsa o zaman verileriniz Hacker'ların eline geçebiliyor. Sonra da bir bakıyorsunuz ki kredi kartınızdan 5000 TL harcama yapılmış veya hesaplarınızdan biri çalınmış.
  • RAM kullanımı Linux dağıtımlarına göre çok fazla. Pop!_OS kullandığım dönemde 16 GB RAM'li sistemimde boşta sadece 1.3 GB RAM kullanımı vardı. Fakat Windows'ta boşta 4 GB'ın altında RAM kullanımı görmedim. Bazı arkadaşlar "Windows o fazla RAM'i sistem önbellekleme ve optimizasyon için kullanıyor, az değil fazla kullanması daha iyidir" diyebilir fakat dediğim gibi Pop!_OS, Windows 11'e göre çok daha hızlı çalışıyordu. Ona rağmen yarının altında RAM kullanıyordu. Ayrıca fazla RAM kullanımı Windows'un fonksiyonlarını (ne kadar bana göreceli gelse de) hızlandırsa da çok RAM kullanan oyunlarda sorunlara sebep oluyor. 16 GB RAM'in 6 GB'ını Windows yese sisteme 10 GB RAM kalır. Eğer oynadığınız oyun 12 GB RAM kullanmak isterse o fazla olan 2 GB bellek Page File (sayfa dosyası) üzerinden karşılanır. Fakat sayfa dosyası HDD veya SSD'de olduğu için ve HDD ve SSD'lerin performansı RAM'lere göre çok düşük olduğu için o RAM aşımında oyunda FPS düşmesi yaşarsınız. Bazı insanlar da "O fazladan 2 GB miktarı Windows kendi kullanımını kısıp uygulamaya veriyor" gibi bir saçmalık uydurmuş. Eğer öyle olsaydı Windows 7 ve Windows 10 test edildiğinde 8 GB RAM hem Windows 7 hem de 10'da 16 GB RAM ile aynı performansı verirdi. Ancak Windows 7'de 8 GB ile 16 GB performansları benzer iken Windows 10'da 8 GB RAM ile FPS düşüşleri yaşanabiliyor. Çünkü Windows 7 çok daha az RAM kullanıyor ve oyunlara daha fazla RAM kalıyor. Fakat Windows 7 artık desteklenmediği için günümüzde Windows 7 bir çare değil.
  • Windows'ta saçma dayatmalar var. Mesela Windows 11 Home sürümünde kurulumu internet bağlantısı ve Microsoft hesabı olmadan yapamıyorsunuz. Tam bir saçmalık. 22H2 sürümü ile birlikte bu dayatma Windows 11 Pro sürümüne de gelecek gibi görünüyor. Gerçekten anlam veremiyorum.
  • Özelleştirme konusunda felaket. Sadece pencere ve görev çubuğu rengi, masaüstü arka planı, kilit ekranı resmi, profil resmi gibi basit şeyler değiştirilebiliyor. Fakat Linux dağıtımlarına hem tema kurulabiliyor, hem de tamamen farklı bir masaüstü ortamı veya pencere yöneticisi kurulabiliyor. Ayrıca eski Windows sürümlerinde olan özelleştirme seçenekleri de yeni Windows sürümlerinde kaldırılabiliyor. Eski Windows sürümlerinde doğrudan Denetim Masası üzerinden fare imleçlerinin temalar ile değiştirilmesi engellenebiliyordu. Fakat Windows 8'de bunu kaldırdılar, sadece kayıt defteri üzerinden bu ayara erişilebiliyor. Tam bir saçmalık.
  • Linux kadar stabil çalışmıyor. Linux'ta donanımsal bir sorun olmadığı sürece hiç Kernel Panic almıyorsunuz. Fakat Windows'ta sistem durduk yere mavi ekran verebiliyor.
  • Kurduğunuz bir Windows'un ne kadar dayanacağı hiç belli olmuyor. Bir gün bir güncelleme sonrasında veya bir program yükleyip kapattıktan sonra bir daha açılmayabiliyor. Linux'ta ise çok daha az yaşanıyor.
Eğer bilgisayar abimin olmasaydı ve bilgisayarda Linux kuracak alan olsaydı o zaman Linux kurup keyfime bakardım. :)

Anti windowsçuların taktığı bir isim. Windowsu her ne kadar kendim de kullansam kendisinden nefret etmişimdir. Boşta deli gibi RAM yemek olsun, salak salak işlemler sonucu boşta bile %40 işlemci yemeler olsun debloat olsun vs. vs.

Linux > Windows belki ama alışkanlık olduğu için Windows kullanıyorum.
1651512808151.png

Anti windowsçuların taktığı bir isim. Windows'u her ne kadar kendim de kullansam kendisinden nefret etmişimdir. Boşta deli gibi RAM yemek olsun, sal4k sal4k işlemler sonucu boşta bile %40 işlemci yemeler olsun debloat olsun vs. vs.

Linux > Windows belki ama alışkanlık olduğu için Windows kullanıyorum.
Eki Görüntüle 1376223

Csghost 😒

Forumda önceden de hile kullandığımdan bahsetmiştim. Sadece topluluk sunucularında oynuyorum ve oynadığım sunucular hvh sunucuları. Yani bütün herkes hile açıyor falan. Onun dışında rekabetçi vs. girdiğim yok giriyor isem de ana hesabımda hile açmadan giriyorum.

Onun dışında faceit vs. oynuyorum hilesiz bir şekilde.

Windows 8.1'in winzort 10'dan daha modern olması.

Winzortt 11'in görünümünü çok az değiştirebilmek.
Yani ne görev çubuğunu ayarlayabiliyoruz ne başka bir şeyi.

Çöke çöke bir hal oldun winzort 11.

Son düzenleme:
Windows 8.1'in winzort 10'dan daha modern olması.

Winzortt 11'in görünümünü çok az değiştirebilmek.
Yani ne görev çubuğunu ayarlayabiliyoruz ne başka bir şeyi.

Çöke çöke bir hal oldun winzort 11.
Windows'un en sevmediğim olayı o. Doğru dürüst customize edemiyorum ki. En basiti taskbarı şeffaf yapamıyorum, dosya gezgininden rengi en koyuya yapamıyorum. Madem yapamıyorum neden ekledin?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı