Rehber Windows'ta Hızlı Başlatma

RAM
16GB DDR4
SSD veya HDD modeli
Samsung 512GB SSD
Ekran kartı
MSI GeForce RTX 3050
Anakart
Gigabyte 520
İşlemci
İntel i5

Windows’ta Hızlı Başlat (Fast Startup) Özelliği: Detaylı Rehber​

Merhabalar Technopat ailesi, ben Emre. Uzun yıllardır bilgisayar donanımları, scripting, özel araçlar geliştirme ve teknik destek gibi konularda kendi çapımda dirsek çürüten bir donanım meraklısıyım. Bugün forumda çokça sorulan, bazen hayat kurtaran bazen de sistemi içinden çıkılmaz bir döngüye sokan Hızlı Başlat (Fast Startup) özelliğini masaya yatırıyoruz.

Kendi deneyimlerimi ve teknik dökümanları harmanlayarak hazırladığım bu rehberde, "Bu bilgisayar neden tam kapanmıyor?" sorusunun cevabını bulacaksınız. 🙂

1. Hızlı Başlat (Fast Startup) Nedir? 🤔

Fast Startup (hiberboot), Windows 8 ile hayatımıza giren ve hibrit bir önyükleme yöntemidir. Bilgisayarı kapattığınızda Windows; kullanıcı oturumunu kapatır ancak sistem çekirdeğini (kernel) ve yüklü sürücüleri diske (hiberfil.sys) kaydeder.

2. Nasıl Kontrol Edilir?​

Bu özelliği yönetmek için klasik denetim masasını kullanıyoruz:

• Yol: Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin.
  • Kritik Adım: "Şu anda kullanılmayan ayarları değiştir" diyerek yönetici izni vermeniz gerekir.

3. BIOS/UEFI ve Hızlı Başlat İlişkisi​

İşin teknik boyutu burada çetrefilleşiyor. Fast Startup açıkken Windows tam kapanmadığı için anakartın S4 (Hibernation) güç durumunda kalmasına neden olur.

• Sorun: Eğer BIOS'tan ErP Ready gibi enerji tasarrufu modlarını açtıysanız veya Linux gibi ikinci bir OS kullanıyorsanız, Windows diski "kilitli" bıraktığı için diğer sistemden diske erişemezsiniz.
  • Kaynak: UEFI Specification - ACPI Sleep States

4. SSD vs HDD: Gerçekten Gerekli mi?​

Yıllardır yaptığım testlerde gözlemlediğim şu:

5. Yaygın Sorunlar ve "Ghost" Hatalar​

En çok karşılaştığım "saçma" hataların kaynağı genelde budur:

• Sürücü Çakışması: Eski bir ses kartı veya Wi-Fi adaptörü, uyku modundan uyanırken hata verip sistemin mavi ekran vermesine neden olabilir.
  • Güncelleme Sorunu: Bazı Windows güncellemeleri "Yeniden Başlat" demediğiniz sürece tam yüklenmez çünkü "Kapat" dediğinizde çekirdek tazelenmez.

6. Avantaj ve Dezavantaj Tablosu​

ÖzellikAvantajDezavantaj
HızSaniyeler içinde masaüstü.Güncelleme hataları riski.
DonanımHDD ömrünü (yükleme süresi bazlı) korur.BIOS/Boot menüsüne girişi zorlaştırır.
SistemHazırda bekleyen sürücüler.Çift işletim sisteminde veri kaybı riski.

7. Sık Sorulan Sorular (SSS)​

• Soru:Bilgisayarım kapanıyor ama fanlar dönmeye devam ediyor?
    • Cevap: Yüksek ihtimalle Fast Startup, sürücüyü hiberfil.sys dosyasına yazarken takılı kalıyor. Sürücülerinizi güncelleyin.
  • Soru:SSD ömrünü bitirir mi?
    • Cevap: Hayır. Yazılan veri miktarı, modern SSD'lerin TBW ömürleri yanında devede kulak kalır.
  • Kaynak: Samsung Insights - SSD Endurance Myths

8. NOT ve Çözüm Önerileri​

Eğer bilgisayarınızda garip donmalar yaşıyorsanız veya "Bilgisayarı kapat" demenize rağmen açılışta çalışma süresi (Görev Yöneticisi > Performans > Çalışma Süresi) sıfırlanmıyorsa şu komutu CMD'ye (Yönetici) yazarak her şeyi kökten çözebilirsiniz:

powercfg /h off

Bu komut hem hızlı başlatı hem de hazırda bekletmeyi kapatarak diskinizde GB'larca yer açar.

Kaynaklar:

1. Microsoft Documentation: System Power States.
  2. Intel: Fast Boot and Fast Startup Technology Brief.
  3. Technet: Troubleshooting Hibernation and Fast Startup.
Umarım bu rehber işinize yarar. Sorularınız olursa aşağıda bekliyorum, elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım. :)

Dosya Ekleri

• hizli_baslatma_silik.png
    hizli_baslatma_silik.png
    40,1 KB · Görüntüleme: 5
  • 1.png
    1.png
    172,6 KB · Görüntüleme: 5

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

• Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
    Yukarı