Windows'tan Linux'a nasıl geçilir?

• Konuyu başlatan at13a
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 18
  • Görüntüleme 735
Özgür yazılım felsefesi hoşuma gittiği için yıllar önce tüm cihazlarımı linuxa çevirmiştim.

Ubuntu en yaygın kullanılan distro, buradan başlayabilirsiniz.

Bilgisayari kullanma amaclarinin ilk sirasinda oyun varsa Linux ile hic ugrasma.

Oyun oynamakla gecirecegin vakti ilgili oyunu Linuxte calistirmaya calismakla gecireceksin, gerek yok.

Programlama icin deb tabanli Distrolar oneririm, install scriptleri linux icin her zaman deb oncelikli hazirlanir. Docker ya da herhangi 4 kisinin kullandigi bir sey farketmez, Linux support eden her dev tool debian support ederek baslar hayatina.

Merhaba,
Şu anda Windows 10 Home Single Language kullanıyorum. Yıllardır sadece Windows işletim sistemi kullandım. Artık bir değişiklik yapmak istiyorum. Çoğu kişi Linux, Windows'tan daha iyi diyor. Ben bilgisayarımı çoğunlukla oyun oynamak ve internette sörf yapmak için kullanıyorum. Arada sırada da yazılım projeleri yaptığımda oluyor. Bana uygun en iyi Linux hangisidir? Ayrıca Linux'a nasıl geçerim? Yardımcı olursanız sevinirim.

+
Sistem Özelliklerim: Casper Nirvana CD.VTI3470G | Microsoft(R) Windows(R) 10 Home Single Language | DirectX 12 | Intel(R) Core(TM) i5-3470 3600Mhz | H61H2-M17 v1.0 (Casper Nirvana) | AMI (12/07/2012) | Sapphire Nitro+ Radeon RX 570 Series (8GB GDDR5X) | Samsung SSD 870 EVO 500GB | 8GB DDR3 (1600Mhz)

Ekipmanlarım: PHILIPS 190S | VOOKA Blic T60 | Rampage Glory SMX-R63 | GamePower JIN | TP-Link UB500 | AirTies Air 2410 | Sandisk Ultra (128GB)
Değiştirmene pek gerek yok ama çok istiyorsan dualboot atabilirsin.
Steam dışı Anticheat olan oyunları oynayamazsın.
Oyun için Valorant vs yada iş için After Effects ve VS 2022 tarzı uygulamalar kullanıyorsan Windows şart.
Eğer kullanmıyorsan Başlangıç olarak Linux Mint Kurabilirsin.

Son düzenleme:
Neden Windows kullandırtmaya çalışıyosunuz ki? Adamın sorusuna cevap verin. Ben konula alakasız şey söyleyince ban yiyorum ama bunlar yemiyor nasıl oluyorsa. Her neyse, öncelikle yüklemek istediğiniz Linux işletim sisteminin sitesine girin ve ISO dosyasını indirin X64 olarak sonra flasha yazdırıp kurun.

Eğer basit oyunlar oynayacaksanız, Adobe programları ile işiniz yoksa. Fedora Linux tavsiyemdir.

Popülerliği biraz olsun arka planda olan oyunları oynama imkanınız yok. Üst seviye popülerlikte oyunlar açılır tabi. Ama tamamen oyun amaçlı takılıyorsanız işinize yaramaz. Dual boot deneyebilirsiniz.
Emin misiniz? Yani ben bu forumda kimsenin adını duymadığı oyunları Fedora üzerinde oynayabiliyordum. Bu argümanı güçlendirir misiniz efendim?

Neredeyse herkes oyun oynama kısmına takılmış, oyun oynadığı için Linux dağıtımı kuramaz diye bir şey yok.

Önce dağıtım önerip ardından oyun ile ilgili eklemeler ve düzeltmeler yapıp sonra kalan diğer şeyler ile ilgili yazcağım.

Ubuntu basit, gündelik kullanıma uygun, kolay destek bulabileceğin ve köklü bir dağıtımdır.
Ubuntu'ya ek olarak daha farklı görünümlere sahip olan Ubuntu flavours'a bakabilirsin.
Ubuntu budgie ve Kubuntu ilk bakmanı önerdiklerimdir.

Ekran kartın RX570 Vulkan 1.3 destekliyor, yani bu Linux'ta çalışıyor olarak işaretlenen oyunları rahatça açabilirsin.
Bu oyunları kontrol etmek için 2 site kullanabilirsin:

Ayrıca Steam Linux'u destekliyor. Bu sebeple Linux'ta oyunculuk gelişmekte.
Epic Games Linux'u desteklemesede yerine Heroic Games Launcher gibi çözümleri veya Windows uygulamalarını çalıştırmamızı sağlayan uyumluluk araçları ile doğrudan Epic Games'i çalıştırabiliyoruz.
Kendim Bottles ile Epic Games Launcher'i kurmayı tercih ediyorum.

Korsan oyun oynamak konusunda da endişelerim yok. Oyun çalışıyorsa nispeten uğraş yok, ama eğer arkadaşlarınla oynayabileceğin bir Co-op oyun için kurulum yolları farklı olabilir.

Diğer olarak bahsedeceğim şeyler ise;
Cihazlarının ışıklandırmalarını kontrol etmek için OpenRGB.
Windows yazılımlarını çalıştırmak için Bottles.

Ayrıca bir dağıtımı denemek için kurmak zorunda değilsin. Birçoğu dağıtım kurulum medyasına test ortamını dahil eder.
Bu test ortamında Wi-Fi, Bluetooth ve önerdiğim OpenRGB gibi yazılımları deneyebilirsin.

Ve son olarak Windows'taki gibi sürücü aramak ile uğraşmana gerek yoktur.
Özellikle Intel ve AMD GPU'ların sürücüleri zaten kurulu olan Mesa'ya dahildir.

Burada bitti iş. Oyun konusunda Windows tartışmasız şekilde çok daha iyi. Linux'ta oynanmaz demiyorum, Windows kesinlikle daha iyi.

Online oyunların çoğunu Linux'ta unut. LoL, Valorant, R6, Apex, vs. yok.
Steam oyunlarını Proton'la oynamak görece kolay ancak arada kendin çözmen gereken hatalar çıkabiliyor. Oyun ekstra Launcher gerektiriyorsa yine problem çıkabiliyor.
Xbox Game Pass unut.
Steam dışı oyunları Wine'la çalıştırman gerek, ekstra uğraş.

Stabil ve kolay bir deneyim istersen Fedora, Ubuntu, OpenSUSE Leap; en hızlı güncellemeleri istersen Arch, OpenSUSE Tumbleweed. Kurulum için de YouTube'a yaz.

Tamamen katılıyorum ben o yüzden girmedim Linux'a.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı