Windows'tan Ubuntu'ya geçiş süreci nasıl olmalı?

Makaleler
12
Windows server kullanıcısıyım fakat Ubuntu server sürümüne geçiş yapma kararı aldım. Bu durumda geçiş yaparken nelere dikkat etmeliyim? Ubuntu'ya geçiş sürecinde hangi problemler oluşabilir ve nasıl çözülür? Şunu belirteyim ki mevcut yazılımlar Linux altyapısını destekliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows server kullanıcısıyım fakat Ubuntu server sürümüne geçiş yapma kararı aldım. Bu durumda geçiş yaparken nelere dikkat etmeliyim? Ubuntu'ya geçiş sürecinde hangi problemler oluşabilir ve nasıl çözülür? Şunu belirteyim ki mevcut yazılımlar Linux altyapısını destekliyor.

@The Shorekeeper @TosunPASA hocalarım bu konuda yardımcı olabilir belki.

Merhaba.
Ubuntu veya herhangi bir Server'ı kullanım amacınızı bilmemiz gerekiyor.
Network de amacınız - alacağınız hizmetler nedir?
Hardware olarak bir sorun yasayacağınızı düşünmüyorum.

ama en mantikli is şu şekilde olabilir.
1 adet PC hardware önemli degil. Amaciniza göre 240GB ve üstü SSD disk; tahminen 8-16 GB RAM olan bir makine üzerine Ubuntu server kurmaniz.

Windows'tan aldığınız hizmetler ne ise onları adım adım devreye almanız.
Ki bu hizmetleri önce kendiniz için bir kalem ile bir yere öncelik sırasına göre not almanız gerekiyor.
Bazen en önemlisinden başlayıp en önemsiz hizmete doğru bazen de en basit servisden en önemlisine doğru gitmek önemli.

Örnek olması açısından, bir dB server olarak kullanıyorsanız bu konuda buradaki hiç kimse direk yardımcı olamaz. Kullandığınız firma bu konuda direk destek olmak zorundadır. Biz sadece kurulumu anlatabiliriz. Ayarlar ve destek konusu ErP vb yazılım firmasına aittir ki birçok firma Windows Server'dan Linux server a Oracle bile olsa geçişte başarısız olur. Oracle için en iyi linuz ise "Oracle Linux" serisidir.

Amacınız filesharin ise...
Domain Controller ise...
RDP hizmeti var ise...
Client-lar ne kullanıyor ve kullandırmak istiyorsunuz?
Server - Client-lar ne tür yazılım yüklü/kullanıyor?

Gibi birçok kurulum ve servis var.

Bunların hepsi bizim için bilinmezlik içeriyor.

Detaylı bir anlatımdan sonra yardımcı olabiliriz. Olur veya olmaz gibi veya olursa şu sorunlar yaşanır gibi ön bilgiler paylaşabiliriz.

Yardım taleblerinizi lütfen detaylandırarak açıklayınız!

asla rijit geçişler yapmayın!

eski bir anımı paylaşmadan edemeyeceğim.
NT3.51 zamanında Oracle 7.3.3 kullanıyor idik. Maalesef bir barcode okutma NT server üzerinde 30sn gibi süreleri aşıyor idi. Fabrikada isyanlar başladı. Yazılımcı firma ile konuştuk. Patron ile ayarlama yapıp cumartesi günü çalışmayı durdurup, yazılımcı firma ile beraber mini boyutdaki Oracle'ımızı UNIX'e taşıma kararı aldık. Şu an piyasadan kalkmış olan sco UNIX'in base install ISO'sunu deneme amaçlı edindik. Ve yazılımcı firma basit bir PC'ye sco UNIX kurulumu yaptı.
NT 3.51 üzerindeki Oracle'dan export alıp, sco ya import ederek denemeyi yaptık. Barcode okuma 1sn altına düştü.
Akabine gerçek bir server ve sco lisansı ile hayata devam ettik. Bu çok basit ama riski yüksek bir iş idi. NT'yi silmedik. Çalışma olmayan 2 günü seçtik. Yazılımcı firma ile ortak çalıştık.

Benim sco UNIX server'ımın tek işi vardı. dB server hizmeti.
Yeni UNIX dB server 1 haftalık deneme kullanımından sonra NT'yi ortadan kaldırdık.
Bu günlerde olaylar bu kadar basit değil maalesef. Datalar çok büyük ve server dediğimiz Hardware'den beklentiler de çok fazla.

Son düzenleme:
@TosunPASA

Windows server üzerinde Minecraft sunucusu, jda destekli Discord botu, Apache, MySQL, PhpMyAdmin ve FTP kullanıyorum.

Dediklerim hala geçerli.
Jda'dan anlamam. Apache vs için lamp işini kolayca görür.
Bu konuda en güzel cevabı Discord'un kendi forumunda server install kısmında daha net cevap bulabilirsin.
Veya Minecraft oyununun forumunda yine server install vs kısmı vardır.

Geçişte hiçbir sorun yaşamazsın. Ama her zaman yedekli sistem riski azaltır.

Sorun benim Minecraft ve jda konusunda hiçbir tecrübemin olmayışı.

Eğer kurulum işini Linux server tuning bilen biri ile yaparsanız, gereksiz servisleri devre dışı bırakarak, aynı hardware üzerinde 10 kat daha fazla performanslı oturum almanız bile mümkün.
En basiti GUI de kullanmanıza gerek kalmaz. PuTTY vb yazılımlar ile işleminizi yapabileceğiniz gibi, diğer ayaları direk Client üzerinden çözebilirsiniz.
Server tuning yapan arkadaştan rica edersiniz. RDP hizmetini de açtırabilirsiniz.
Xorg yeterli olmaz ise base (Xfce4 gibi) bir de kurulumu da işinizi fazlası ile görür.

Bu forumda Linux server install & tuning hizmeti veren arkadaş var ise irtibata geçmeniz çok faydalı olacaktır.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı