Windows'un Linux'tan daha stabil olduğu gerçeği

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dünyadaki sunucuların Linux neden kullanıyor demek, dünyadaki yüzde 80 PC'lerin neden Windows kullanıyor demekle aynı. Bizim sunucuyla işimiz yok, biz kişisel bilgisayarla işimiz var.

O arguman stabilite konusu acildigi icin sunuluyor. Linux denildigi zaman Kernel akla geliyor ve stabil olmasaydi sunucularda 1. tercih olmazdi demeye calisiliyor ki gayet mantikli.

Cogunluk Windows'u kullanimi ve erisimi daha kolay oldugu icin kullaniyor tarzi ayri bir arguman da uretilebilir. Ama bu konu zaten stabiliteyle alakali. Pazar payi ile degil.

Denemek hakkiyla Linux kullanmak icin yeterli bir efor degil.

Hepsi aynı performası veriyorlar, Arch olsun, Debian olsun, hepsinin mantığı aynı.
Linux'a ilk başlayınca hepsinin farklı olduğunu düşünürsün, aralarında pek fark yok.

Onu bilemeyiz işte. Bakınız @Bayram Tempest sizin Windows bilginiz kadar ben bilmiyorumdur, çünkü Linux'la büyüdüm diyor. Siz Windows'la büyüdünüz diyor.
Tamam ama bak mesela Eclipse programı Linux çok kötü UI'a sahip oluyor. Unity3D'de sürükle bırak çalışmıyordu ve Unity3D aşırı laglı, glitchli idi.

Ayrıca hocam mesela XWayland oturumunda da normal bir şekilde sürükle bırak çalışmıyordu GNOME'da.

Visual Code için de sağ tık menüsüne ayarlama yapmak zorunda kalıyordum. Diyelim sağ tık menüsü ile dosya ve klöasörleri aç şeklinde ekledik bu seferde kısayollardaki dosyaları ve klasörleri de bir dosya olarak görüyor yani VS Code.

Bence en kötü yanı da güzel bir Başlat + D alternatifi yani masaüstünü göster özelliği olmaması olabilir.

Daha çok sorun var ama ben kullanmayı bıraktığım zamanları anlatayım dedim.

Son düzenleme:
Sürekli sunuculardan örnek veriliyor ya bunun pek önem arz etmediğini belirtim.

Bana şunu açıklar mısın? Biz Windows kullanıcıları neden her sisteme aynı OS i kuramıyoruz? Neden Linux gibi tek bir kernel kullanıp ta istediğimiz sonucu almıyoruz? Eski sistemlere modlamadan neden güncel Windows kuramıyoruz? Bu OS açık kaynaklı olmadığı için modlama rehberleri çok sınırlı, insanlara modlaması daha kolay bir OS verseler kullanıcıların işi daha kolay olmaz mıydı? Bu forumda sizin bizim aksimize asıl Windows uzmanları gelip neden Linux kullanıcılarının fikirlerini çürütmeye çalışmadı? Ya onlarda Windows'tan yoruldu ya da sizlere cevap yetiştirip vakit kaybetmek istemediler. Sırf kendi sisteminizde düzgün çalışmadı diye Linux'u kötülemeyin. Kaç tane sisteme Linux kurup kullandınız. Kaçında sorun oluştu? Windows'ta neredeyse bütün işler kapalı kaynak yazılımlar üzerinden yürüyor, bunun aksine Linux'ta açık kaynak alternatiflerini bulmak daha kolay. Windows'un market yazılımı Windows 11'e kadar bozuktu, hala da bozuk ama eskisine göre daha iyi. Her ne kadar çoğunlukla Windows kullansam bile benim Linux geçmişim çok küçükken başladı, kullandığımda neredeyse hiç zorluk çekmeden pek ala işimi görebiliyorum.

Windows 10 son güncelemede yavaşlatıldı
Mükemmel şekilde baltayı kendinize vuruyorsunuz. GNU/Linux gibi açık kaynaklı bir sistemde bir şirket veya topluluğun bunu yapması imkansız. Yaparlarsa forklar ve öyle olmayan bir hâlde devam ettirebiliriz. Kendi dediğin şeyle Windows'u koruduğunu sanıyor ama kötülüyorsun.

kendi ayarlarımı da ayarladım
Merhaba, tüm söylediklerinizi çürütmek için yeterli. Kendi argümanınızı çürütmüşsünüz zira stabil deneyim için ayarlama uğraşına girmeniz gerekiyorsa demek ki Windows stabil değildir.

GNU/Linux'ta sunucuyu yeniden başlatma ihtiyacı bile duymadan güncelleyebilirsin. Acemi olmayan birinin sunucu seçiminde GNU/Linux harici seçim yapacağını sanmıyorum. Sunucu konusunda bir kaç ay önce Windows seçenlerin ne kadar hatalı olduğunu görmüş olduk. Tüm sistemler teker teker çöktüğünde aslında ne kadar stabil olduğu kanıtlanmıştı, değil mi?

Microsoft pazar payını Linux'a kaptırmaktan korkmuyor çünkü güçlü bir rakip olduğunu düşünmüyorlar.
Konumuz popülarite değil, stabilite. Yine yanlış yere çekiyorsunuz. Yukarıda zaten dedim. Popüler olan her şey güzel değildir. Tersini düşünüyorsanız bir kaç saatliğine Filiz Kemal dinlemenizi öneririm, popüler sonuçta iyidir yani.

Çünkü Linux'ta bir özelleştirme yok. Gerekli gereksiz.
Linux'ta sistemdeki her şeyi özelleştirebilirsin. Al çekirdeği kendine göre baştan oluştur. Windows'ta yapabileceğin özelleştirme seçenekleriyle Windows'ta yapabileceklerini yarıştıramazsın.
Dünyadaki sunucuların Linux neden kullanıyor demek, dünyadaki yüzde 80 PC'lerin neden Windows kullanıyor demekle aynı. Bizim sunucuyla işimiz yok, biz kişisel bilgisayarla işimiz var.
Stabiliteden bahsediyorsan bunu kanıtlamanın en mükemmel yolu 7/24 açık olan sunuculardır. Sunucunun performanslı, sorunsuz, çökmeden çalışması stabiliteyi kanıtlar. Bahsettiğimiz şey Linux'un sunucu konusundaki popülaritesi değil, bahsettiğimiz şey Linux'un sunucu konusunda sorunsuz olduğu için tercih edilmesi.

Günlük kullanımda biz kullanıcılar için iyi değil demek istedim yani.

Günlük kullanımda bence iyi değil hocam.
Orası da alışkanlığa giriyor ki bu laf edeceğim bir şey olmaz. Neye alışıksan günlük kullanımda daha çok rahat edersin. Öyle bir durumda da kendini Linux için zorlamana gerek yok zaten. Windows'ta mutluysan Windows'la kalırsın.

Onu bilemeyiz işte. Bakınız @Bayram Tempest sizin Windows bilginiz kadar ben bilmiyorumdur, çünkü Linux'la büyüdüm diyor. Siz Windows'la büyüdünüz diyor.
Evet, şu an Windows kursam muhtemelen günlük işlerde, ofis yazılımlarında, grafik yazılımlarında zorlanırım. Kısayollara alışık olmadığım için sıfırdan bilgisayar kullanmayı öğrenen birisinden farkım kalmaz.

Cunku elmayla armut karsilastiriliyor. Bu konuda daha once de yazdim, bir isletim sisteminin stabilitesi demek o isletim sisteminin fonksiyonel olarak calismaya devam etmesi demek. Dosya suruklerken hata vermesi , PDF acamamasi, Wi-Fi a baglanamamasi vs stabilite sorunu degil, bildigin bug.

Linux camiasinda ayni islevi yapan bir suru arac gerec var GNU altinda, pek cok distroda da bug'lar var. Bunlarla karsilasip "Linux stabil degil yeaa" diyorsaniz eger, ki oyle deniliyor gibi gorunuyor, bu yanlis. Bu elestiri "Linux Distrolarinin Bug Yuvasi Olmasi" seklinde bir konuda tartisilmali.

Mesela su konu direkt stabilite sorunu : Çözüldü: Ekran kartı sürücüsünü yükleyince PC açılmıyor

Driver guncellemis, isletim sistemi acilmamis.

Temel olarak bug ve stabilite cok ayri seyler, bu konu o yuzden cok hatali yorum iceriyor. Senin elinde bir hesap makinesi vardir, tozda toprakta havuzda suda uzayin vakumlu ortaminda calisiyordur, iste o zaman stabildir. Ancak her zaman 2 + 2 = 5 buluyordur, o zaman hatalidir (bug' lidir). Hata != Stabilite.

Yaklaşık 1 yıldır Linux kullanıyorum ve senin dediğin sorunlardan dolayı ben de Windows'a geri döndüm. Debian gibi stabil dağıtımları bile kullansanız Windows'un o stabilliğine hiçbir türlü yaklaşamaz. NVIDIA sürücüleri, paket yöneticileri, hataları falan derken resmen deliriyorsunuz. Windows'ta 5 saatinizin taş çatlasın 20-30 dakikası Windows ile uğraşırken Linux'ta 4 saatiniz Linux ile uğraşmaya gidiyor. Bir sürü uygulama Windows'ta GUI ile rahat çalışırken Linux'ta cli ile çalışıyor. Windows'ta yaşadığınız sorunu gerek laptop firmanızın müşteri hizmetleriyle, gerek forumlarla çok hızlı hallederken Linux'ta saatlerinizi alabiliyor. Anlayacağınız Linux kullanmak gerçekten sabır testi gibi. Hele hele Arch falan kullanıyorsanız 1-2 yıl kullanıp hiç sorun karşılaşmama olasılığınız yok gibi bir şey.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…