Hocam ben de size katılıyorum bu konuda. Windows 10'daki kararlılık ve stabillik daha Linux dağıtımlarında görmedim ama modifiye ettim kendim ondan.Her ne kadar Linux'un özgür yazılım topluluğunda çokça övüldüğünü duysam da, Windows kadar stabil ve hızlı olmadığını düşünüyorum. Neye dayanarak bunu söylüyorum? Çünkü birçok Linux dağıtımını deneyimledim ve özellikle Ubuntu dışında kalanlarda belirgin bir yavaşlık hissettim. Ubuntu'yu kullanırken performans ve hız anlamında tatmin edici bir deneyim yaşamama rağmen, diğer dağıtımlarda aradığım hız ve stabiliteyi bulamadım. Arayüzde yaşanan takılmalar, karşılaşılan hatalar ve çözülememiş buglar, bu sistemlerin günümüzde hala geri planda kaldığını düşündürüyor.
Windows'a gelince, her şey olması gerektiği gibi, derli toplu ve kullanıcı dostu. Basit işlemler için saatlerce internette vakit kaybetmiyorsunuz; komut satırına bağımlı kalmak yerine, her şey birkaç tıkla halledilebiliyor. Komut satırını kullanmanın, özellikle yeni kullanıcılar için, büyük bir zaman kaybı olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte, gerekli komutları öğrenmek için forumlarda araştırma yapmanız, çeşitli sitelere girip forumlara üye olmanız gerekiyor ki, bu da fazladan bir yük oluşturuyor.
Video oynatmak gibi basit bir işlem için bile Linux'ta tatmin edici bir medya oynatıcı bulmak zor. Var olduğunu söyleyenler olacaktır, ancak Windows'un sunduğu seçeneklerin genişliği ve çeşitliliğiyle kıyaslandığında oldukça sınırlı kalıyor. Eski bilgisayarlar için Linux iyi bir seçenek olabilir, ancak modern ve güncel bir bilgisayarda Windows kullanmamak bana göre büyük bir hata olur.
@bitwise yalan olmasın bu yüzden bilgisayarı kullanmayı azaltmıştım, forumda dolaşırken Linux kısmı ile ilgilenen kullanıcıları görünce merak edip kurdum, gayet memnunun şu an.
14 GB RAM ile 14500HX gibi canavar bir işlemciyle Windows 11 kasıyordu. Ayrıca Windows'ta 55 derece olan işlemcim Linux'ta 40 derece.
Marsa gidiyoruz, isletim sistemi yolda maraz cikarirsa uzayda kaybolacagiz deseler kullanacaginiz sistem cok cok buyuk ihtimalle modifiyeli Linux olacaktir ki oyledir zaten
Linux veya Windows daha hızlı diyemem aralarında ahım şahım farkta yok. Dediğiniz çok komik geldi. Çalıştığım yerde 10'dan fazla 2. 3. 4. nesil Intel işlemcilerden tut Intel Pentium ınsade'a bile Windows 11'i kurdum hepsi sorunsuz kullanıyor özellikle de i5 2900u ya 11 kurdum o kadar stabilize ve akıcı çalışıyordu ki kendim bile inanamadım. (kendi ayarlarımı da ayarladım. Yani Windows'un varsayılan ayarlari, uygulamalari ve hizmetleriyle kullanilmaz.)
Bende bu konuyu konuşmayı çok sevmem ama şunu da belirtmek isterim. Serverlarda hostinglerde vb. gibi işlerde bile Linux ve Windows aynı performansı ve fiyatı veriyor. Aralarında yok denecek kadar az fark var. Windows'u da modiyelersem gereksiz her şeyi kaldırırsam asıl o zaman karşılaştırılacak bir OS'lar olur. Ama örnek olarak kernel ile Windows 11'i kıyaslarsan zaten gereksiz özelleştirmelerden dolayı kernel daha iyi olur çünkü sadece istediklerini çalıştırıyorsun.
Çalıştığım yerde 10'dan fazla 2. 3. 4. nesil Intel işlemcilerden tut Intel Pentium Insade'a bile Windows 11'i kurdum hepsi sorunsuz kullanıyor özellikle de i5 2900u ya 11 kurdum o kadar stabilize ve akıcı çalışıyordu ki kendim bile inanamadım.
Linux veya Windows daha hızlı diyemem aralarında ahım şahım farkta yok. Dediğiniz çok komik geldi. Çalıştığım yerde 10'dan fazla 2. 3. 4. nesil Intel işlemcilerden tut Intel Pentium Insade'a bile Windows 11'i kurdum hepsi sorunsuz kullanıyor özellikle de i5 2900u ya 11 kurdum o kadar stabilize ve akıcı çalışıyordu ki kendim bile inanamadım. (kendi ayarlarımı da ayarladım. Yani Windows'un varsayılan ayarlari, uygulamalari ve hizmetleriyle kullanilmaz.)
Hocam emin misiniz? Windows 11'de bana 8845HS işlemcide 16 GB RAM yetmedi.
Esmi cihazlarda Custom Windows da denedim, Linux da denedim Linux performansini Windows'ta hiçbir zaman alamadım.
Edit: Şu an 32 GB RAM var cihazında. Linux da Windows da aynı günlük işler ve oyunda aynı performansı veriyor. Ama bu ikisinin de denk olduğu anlamına değil, işlemcinin güçlü olduğu anlamına gelir. 3.4 Nesil i3 işlemcide 8 GB RAM ile Windows ve Linux karşılaştırinca sonuç daha bariz belli oluyor. Arkadaşım Windows 10 kullanıyordu 10 yıllık Laptopta, şimdi Mint kurduk farka ben bile inanamadim
Serverlarda hostinglerde vb. gibi işlerde bile Linux ve Windows aynı performansı ve fiyatı veriyor. Aralarında yok denecek kadar az fark var. Windowsu da modiyelersem gereksiz herşeyi kaldırırsam asıl ozaman karşılaştırılcak bir OSlar olur.
Konu içerisinde sadece benim bile cevapladığım bir yer. Ayrıca kanıt ile gelin.Linux veya Windows daha hızlı diyemem aralarında ahım şahım farkta yok. Dediğiniz çok komik geldi. Çalıştığım yerde 10'dan fazla 2. 3. 4. nesil Intel işlemcilerden tut Intel Pentium ınsade'a bile Windows 11'i kurdum hepsi sorunsuz kullanıyor özellikle de i5 2900u ya 11 kurdum o kadar stabilize ve akıcı çalışıyordu ki kendim bile inanamadım. (kendi ayarlarımı da ayarladım. Yani Windows'un varsayılan ayarlari, uygulamalari ve hizmetleriyle kullanilmaz.)
Aralarinda epey fark var. Modifiye et bakalim User space + network + backend uygulamanin toplamda 20 MB RAM ile calisabildigi bir sunucu olusturabilecek misin?
Microsoft'un kendi server gereksinimleri kabak gibi ortadayken bu iddialar bilgisizlikten baska bir şey degil. Hardware requirements for Windows Server
Eki Görüntüle 2344903
Zamaninda Windows sunuculu sistemlerde calisan ne yaptigi belirsiz svchost Process'leri ile az ugrasmadik. Microsoft'a gobekten bagli degilsen Windows server kullanmazsin.
Eki Görüntüle 2344910
Hocam emin misiniz? Windows 11'de bana 8845HS işlemcide 16 GB RAM yetmedi.
Esmi cihazlarda Custom Windows da denedim, Linux da denedim Linux performansini Windows'ta hiçbir zaman alamadım.
Edit: Şu an 32 GB RAM var cihazında. Linux da Windows da aynı günlük işler ve oyunda aynı performansı veriyor. Ama bu ikisinin de denk olduğu anlamına değil, işlemcinin güçlü olduğu anlamına gelir. 3.4 nesil i3 işlemcide 8 GB RAM ile Windows ve Linux karşılaştırinca sonuç daha bariz belli oluyor. Arkadaşım Windows 10 kullanıyordu 10 yıllık laptopta, şimdi Mint kurduk farka ben bile inanamadim.
Ayrıca sıcaklık konusuna yanıtınız olmadı hiçbir zaman araya kaynamasın
Konu içerisinde sadece benim bile cevapladığım bir yer. Ayrıca kanıt ile gelin.
Kendi cevabını da kendin vermişin Windows'u ayarlaman gerekiyor. Ama bir Linux dağıtmını ayarlamadan kullanabiliyorsun.
Keşke bu stabilite ve performans konusunda daha iyi argümanlar ve kanıtlar ile konuyu açsaydınız bu hali ile doğrudan hiçbir kanıt sunma ihtiyacı duymadan rahatlık ile yalanlanabilirisiniz ve öyle de olmuş. Ki gerek de yok hocalarımın söyledikleri forumda içerik paylaşan herkesin bilebileceği problemler.
@Bayram Tempest hocam benden önce davranmış ama şu şekilde KDE Plasma'nın kaynak kullanımlarını paylaşayım:
Eki Görüntüle 2335990
Yüksek kullanıyor dediğiniz masaüstü ortamı kullanımda bu şekilde.
Performans konusunda ise işlemci için yaptığım Geekbench testlerim şu şekilde:
LENOVO LOQ 15APH8, 82XT - OpenSUSE Tumbleweed - Geekbench
Benchmark results for a LENOVO 82XT with an AMD Ryzen 7 7840HS processor.browser.geekbench.comMaalesef geçen gün kaydetmeye başladığım için Windows için yaptığım hiçbir test bulunmuyor bu sebep ile diğer kişilerin yaptığı testlere bakman lazım. 24H2 ile de olsa Linux'tan daha iyi değildi bu sayılar somut bir kanıt yok elimde ama diğer kullanıcıların testinden daha iyi sonuçlardı.LENOVO LOQ 15APH8, 82XT - OpenSUSE Tumbleweed - Geekbench
Benchmark results for a LENOVO 82XT with an AMD Ryzen 7 7840HS processor.browser.geekbench.com
Ekran kartı için ise Unigine'nin aracını kullanarak yaptığım testler:
Eki Görüntüle 2335981
Eki Görüntüle 2335980
NVIDIA'nın berbat desteğine rağmen daha önde.
Performans konusunda ise sunmak istediğim kadar somut bir kanıt sunamıyorum maalesef yaptığım testleri kendi çapımda yaptığım ve normalde paylaşmadığım için çoğunlukla kaydetmiyorum.
Başka sorunlardan bahsetseydiniz daha fazla şansınız olurdu belki.
Ben hiç ama hiç güncelleme yazısını görmedimOyle deme update kirmizi cizgimizdir.
KDE Plasma masaüstü ortamı ile tanış isterim. Bir Linux dağıtımı denediniz mi merak ediyorum.Hiçbir özelleştirme olmayan bir işletim sistemiyle, kaldırılsa dünyanın %99unun haberi olmayacak kadar özellikleri bulunan bir işletim sistemiyle karşılaştırıyorsunuz. Ben de size diyorum ki bunların hepsini kaldırırsanız Windows 11'in boşta 800 MB bile RAM yemediğini görebilirsiniz.
Daha fazla yazmadan önce size şunu sorayım nedir bu özellikler?Her şeyi kaldırırsakta Linux'tan farkı ne olacak?
Sevinirim umarım bu testlerinizi iki taraf içinde "vanilla" bir kurulum yaparak paylaşırsınız.Yanıtınızı şimdi gördüm. Sıcaklık değerlerini de paylaşacağım
Buna yanıt bile vermeyeceğim kendiniz göremediyseniz sizin gözünüzü açamam bu saatten sonra.Çünkü Linux'ta bir özelleştirme yok. Gerekli gereksiz.
Testler kişiselleştirilmiş bir ortamda yapılıyorsa bence değersizdir. AMD'nin yeni nesil işlemcilerde yaptığı gibi. Birde onun için ayar yapmakla mı uğraşıcam?Güzel sonuçlar fakat aynı sistemde benim baştan sona kurduğum bir windows ile dene bakalım. Ayrıca geliştirme araçlarında da deniyelim.
Bunu yapacağım.Blender Visual studio packaging UE AE C4D Max gibi araçlarda