Wine'da açılan programlardan virüs bulaşır mı?

neext34

Decapat
Selamlar arkadaşlar. Tek SSD'ye Windows 11 ve Fedora GNOME 42 kurarak Dual boot yaptım. Linux'da Wine'i keşfettim ve bazı .exe programlarını açıyormuş bu da benim işime yarıyordu Steam gibi programları indirebiliyordum ancak internette araştırınca virüs bulaşma riski olabileceğini öğrendim. Bu yüzden kafama takılan bazı sorular var. Wine kullanırken gerçekten virüs bulaşabilir mi? Bu virüs sadece Wine ortamını mı etkiler, yoksa Linux'a da zarar verebilir mi? Wine benim işimi görüyor ama güvenlik açısından nelere dikkat etmeliyim? Bilen arkadaşlar varsa yardımcı olabilirlerse sevinirim.

@neext34 Wine ile bir kötü amaçlı EXE'yi açtığın zaman bilmiyorum ama muhtemelen tüm sistemi etkiliyordur, Linux'u yani fakat her şey için Wine kullanmana gerek yok. Hangi dağıtımı kullanıyorsan o dağıtımın paket yöneticisini kullan. Mesela Debian tabanlı dağıtımlar için örneğin Steam indirmek istiyorsan,
"sudo apt install steam" yazman yeterli(tırnaksız yazacaksın.)

Wine yerine bottles öneririm, bir de Wine gibi yazılımlar emülatör değil bu sebepten dolayı etkileme olasılığı daha yüksek, virüs test etmek için değil bu tip yazılımlar.

Wine bir emulator değil çeviricidir fakat root yetkisi olmadığı için virüs bulaşsa bile home dizini dışına çıkamaz.

Kişisel verilerini çaldırırsın ama sistemi bozacagini sanmam.

Linuxta windows tabanlı virusler kendi kafasına göre hareket etmez.
Bu 2 işletim sistemlerinin işleyişi ve dosya altyapı tipi farklı olduğu için olduğu yerde kalır.

Bulaştığını görmüştüm her virüs bulaşır diyemem ama ihtimal var.

Wine, bir dönüştürücü değildir! Yani .exe dosyasını Linux’un anlayacağı makine koduna çevirmiyor. Wine, Windows API çağrılarını taklit eden bir uyumluluk katmanıdır.

Linux üzerinde Wine, Windows API’lerini taklit eder. Windows programları normalde Windows kernel’i ve kütüphaneleri (DLL’ler) ile çalışır. Programın kendi kodu (exe’nin içindeki makine kodu) hâlâ x86 veya x86_64 makine kodudur ve Linux’un doğrudan çalıştırabileceği bir şey değildir.

Çoğu Windows virüsü, Windows API’sine ve Windows sistem yapılarına bağımlıdır. Wine altında çalışan bir virüs yalnızca Wine prefix’ine ve Wine’in sağladığı dosya alanına erişebilir.

Ancak! Eğer virüs Windows’a özgü yolları kullanıyorsa bu durum geçerlidir!

Virüs, exe’si direkt Linux yolu ile çalıştırılabilecek veya Wine’in eriştiği klasörlere yazabiliyorsa, Linux’ta dosya değiştirebilir, silebilir veya şifreleyebilir. Linux sistem dosyalarını etkilemesi için Wine’i root yetkisiyle çalıştırman gerekir.

Yani hem root yetkisi hem de virüsün direkt Linux yolu ile çalıştırılabilecek veya Wine’in eriştiği klasörlere yazabiliyor olması durumunda, Linux kullanıcısına geçmiş olsun diyebiliriz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…