1 - Seviye nasıl artacak? Yan görevleri yapmaya çalışıyorum, panolara bakıyorum. Mesela at yarışı yaptım, tamamını kazandım ama seviye artması çok zor. Geceleri etrafı geziyorum, canavar öldürüyorum ama onlar da XP vermiyor.
Oyunda en çok XP'yi genelde ana görevler, daha sonra kontratlar ve yan görevler veriyor. Uzun soluklu yan görevlerle kontratların XP getirisi aynı denebilir.
Hikayeli olmayan yan görevler (at yarışı - dövüş turnuvası - Gwent) XP'den çok az buçuk bi' para kazandırmak için var.
Seviyeniz yettiğince hikayeyle beraber yan içerikleri ve haritadaki soru işaretlerini yapmaya oynasanız yeter aslında. Yaratık peşinde koşmaya seviye atlamak için son 100 - 200 XP falan kalmadıkça gerek yok.
Ki herhangi bi' düşmanla aranızdaki seviye farkı azaldıkça aldığınız XP de azalıyor (en son 5+ farkta 1 XP'ye düşüyor), çok da uğraşmaya değer bi' mevzu değil.
2 - Forumda dolaşmıştım, bir görevin seviyesi 4'se siz 9- 10 level iken ona başlayın, zorlanmazsınız diyordu. Ama ben seviyeyi halledemiyorum.
Bir de geyik, kurt öldürdüğümde çiğ et düşüyor, bunu pişiremez miyim? Tavernalara gidince pişmiş et falan satılıyor, onları alamaz mıyım?
Seviyenizin üstündeki bi' görev ya da yaratık vesaireyle uğraşmanın bi' getirisi yok, doğru. Sonra dönüp halledersiniz. Ama bi' göreve gerektirdiği seviyenin çok üstünde başlamanın da bi' olayı yok, boşuna alacağınız XP'yi azaltmış olursunuz.
Seviye farkının 1 - 2 olması ya da hiç olmaması en iyisi, 3 olursa yapılabilir, 4'ten fazlaysa şimdilik uğraşmayın.
Oyunda et pişirme mekaniği yok. Çiğ eti olduğu gibi yiyebilirsiniz, ama yeni nesil (4.0 ve sonrası) sürümde oynuyorsanız yemeklerin can yenilemesi (bence gereksiz) nerf'lendiği için yemekler pek iş yapmıyor.
Yemek satın almanıza da değmez, kasabalarda evleri loot'layarak (sağ tık yapıp Witcher Hisleri'ni açarsanız loot'lanabilir şeyler sarı çerçeve içinde gözüküyor) geçinebilmeniz lazım aslında.
3 - Simya olarak hiç ilerleyemedim. Daha yeni bomba yaptım, o da malzeme satın alarak.
Simyada nasıl ilerleyeceğim?
Mümkünse nadir bi' malzeme olmadığı sürece satın almayın, etraftan toplayın.
Çoğu bitkiyi etrafta bulabilirsiniz. Arada bi' atla işiniz olmadığı sırada Witcher Hisleri'ni açarsanız, toplanabilir bitkiler sarı çerçeve içinde görünüyor.
Onun dışında evlerden, soru işaretlerinde denk geldikçe haydut kampları ya da sandıklardan da malzeme çıkma ihtimali var.
Yaratık parçalarını oyun boyunca yaratık kestikçe toplayacaksınız. Şimdilik çok dert edilecek bi' mevzu değil bana kalırsa, olan iksir ve bombalarınızı yenileyecek alkolünüz olmasına dikkat etseniz yeter.
Yine de zamanla malzeme biriktirmek için, yolunuzun üstünde ya da yol kenarında denk geldiğiniz yaratıkları kesebilirsiniz.
Yeni simya formüllerini rastgele ganimet olarak soru işaretlerinde bulabiliyorsunuz. Oyun boyunca yapacağınız bi' şey, hemen bi' şeyler olmasını beklemeyin.
4 - Oyunu yaklaşık 3 saat oynamaya çalışıyorum. 3 gün oldu başlayalı ama görevlerin zor gelmesi, ne yapacağımı bilmemem zorlamaya başladı.
Hikayede Velen -> Novigrad -> Skellige sıralamasıyla ilerleyin. Ana hikayeyi ve hikayenin sizi yakınlarına götürdüğü yerlerdeki yan içerikleri yapın. Ama kaptırıp yanlışlıkla ana hikayeden de yardırmayın.
Şimdilik "Cadının Peşinden" görevinden gidin mesela, Velen'de "Aile Meseleleri" dışında yapılacak çok bi' şey kalmayınca Oxenfurt'a gidip Tamara'yı bulun. Nasıl olsa Velen'e geri dönüp, devam edeceksiniz.
Zırh almayın, boşuna para israfı. Ya 11. seviyede Griffin zırh setine geçin, ya da 18. seviyeye kadar idare edip Kedi zırh setine geçin.
Ekipman satarak. Onları da soru işaretlerinden veya düşmanlardan rastgele loot olarak bulabilirsiniz.
Oyundaki ekipmanların değeri, seviyenize bağlı. Zamanla seviye atladıkça çıkan eşyaların seviyesi de yükseldiği için daha fazla para ediyorlar.
Not: Çelik kılıcı bilerek çıkardım. Hem az vurduğu için, hem de dayanıklığı azaldığı için. Gümüş kılıç, efsunger kılıcı olduğu için onu sağlam tutup kullanıyorum.
İnsanlara karşı çelik, yaratıklara karşı gümüş kullanmanız lazım. Çelik kılıç taşımamanız karşınıza insan denk geldiğinde gereksiz uzatır.
Dayanıklılığı azaldıysa bile takıp kullanın, öldürücü bi' mevzu değil günün sonunda.
Oynanış döngüsünü çözmüşsünüz (ana hikayeyle beraber kontratları ve denk geldiğiniz yan görevleri yaparak ilerlemek), ayrıca arada bi' haritada seviyenizin yettiği soru işaretlerini de yapın.
Hikayede Velen -> Novigrad -> Skellige sıralamasıyla ilerleyin.
Yetenek puanlarınızı build'inize uygun yeteneklere dağıtın ve uygun Efsunger teçhizatını kullanın. Teçhizatları her 4 - 5 seviyede bir güçlendirme yapım şemalarını toplayıp demircilerde yükseltin.
Belli bi' build'iniz yoksa internetten bakıp size - oynayış tarzınıza göre olanı bulup karakteri o doğrultuda geliştirin.
Savaşlarda hasarı engellemesi için düzenli olarak Quen kullanın. İnsanlara karşı daha çok doğru zamanda fare sağ tık basıp karşı saldırı (riposte), yaratıklara karşı kaçınma (dodge) ve yuvarlanma yaparak oynayın.
Savaşları yavaştan alın. Saldırılarınızı hızlı - güçlü saldırı karışık yapın, korkak oynamayın ama tek seferde 2 - 3 vuruştan fazla da vurmaya çalışmayın. Ayrıca Ölüm Marşı zorluğunun düşmanlara verdiği can ve hasar bonusunu bi' nebze dengelemesi için oyundaki yağları, karakteri desteklemesi için de iksirleri kullanabilirsiniz (ben yine de hepsini yapmama rağmen pek umursamıyordum).
Kurt ve köpekleri fare sağ tık basılı tutarak istediğiniz kadar bloklayabiliyor, doğru zamanda fare sağ tık basıp karşı saldırı yapabiliyorsunuz.
Oyunun başlarında satmaya değer bi' ekipman bulursanız zulaya atın, oyunun en erken Oxenfurt - Novigrad kısımlarına gelmeden satmayın. Velen'deki tüccarlar Novigrad, Skellige veya Oxenfurt'takilere kıyasla çok daha az para veriyorlar.
Zırh ve fazlalık glifleri zırhçılara, silah ve fazlalık rün taşlarını demircilere, hayvan postu ve diğer ıvır zıvırları tüccarlara satın. Fazlalık at ekipmanlarını zırhçı veya demircilere satabilirsiniz, fark etmez.
Ivır zıvır parçalatmak için usta zırhçı açılana kadar bekleyin. Acemi veya kalfalara kıyasla daha fazla ham madde veriyor.
Yaratıklardan düşüp envanterde "simya malzemesi" diye geçen ve açıklamasında "Simyada kullanılır" yazan şeylerin çoğu, "üretim malzemesi" olarak geçenlerin de bi' kısmı bir yerden sonra işe yaramıyor. Bunlara internetten bakıp
simya veya
ekipman yapmada kullanılmıyorlarsa parçalatın, asıl işe yarayan bileşenleri veriyorlar.
Yüzük - kolye vs. mücevherleri ve dimerityum şeyleri satmak yerine parçalatın, verdikleri ham maddeler satmak veya item yaparken kullanmak için daha kârlı.
Midye kabuğu ve
deniz kabuğu bulursanız alın, parçalatın, çıkan inciyi tüccarlara satabilirsiniz.
"Craft" yapmakla şimdilik uğraşmayın. Sürekli olarak Quen işareti açtığınız sürece oyunun başlarında kullandığınız zırhın çok bi' önemi yok.
Ak Bostan'dan Engerek çelik - gümüş kılıçlarıyla çıksanız yeterli, ayrıca Deri Savaşçı Ceketi'ni yapıp/yaptırmamak size kalmış.
Zırh parçalarını arada bir rastgele ganimet olarak bulduğunuz daha iyi parçalarla değiştirebilirsiniz ama dediğim gibi, oyunun başlarında (Quen kullandığınız sürece) o kadar da önemli bi' mevzu değil.
Ben 17. seviyede Kedi seti yapıp, o noktadan sonra oyun boyunca güçlendirerek devam edene kadar oyun başında yapabildiğimiz
Deri savaşçı ceketi, oyuna başladığımız Avcı pantolonları,
Temerya zırh setinden Temerya eldivenleri ve 10. seviyeye kadar da Temerya çizmeleriyle idare etmiştim mesela. 10. seviyeden itibaren sadece Karga Tüneği'nde demircinin solundaki Levazım Subayı'ndan alabildiğimiz
Nilfgaard setinin çizmelerine geçmiştim. Görüntü olarak fena durmuyordu.
Velen'de 11. seviyede Engerek kılıçlarından Griffin çelik - gümüş kılıçlarına geçin (İşaret build'i oynayacaksanız ayrıca zırh setini de yapıp kullanın).
17. seviyede Novigrad'ta ya Kedi kılıçlarına geçin (yakın dövüş - hasar build'i oynayacaksanız zırh setini de yapıp kullanın), ya da 18'de Griffin kılıçlarını (ve İşaret build'i oynuyorsanız ayrıca zırh setini) Gelişmiş olarak güçlendirip devam edin.
20 küsür seviyede eğer yakın dövüş build'i oynayacaksanız Skellige'de Ayı kılıçlarına geçip, oyunun geri kalanı boyunca Ayı kılıçlarını güçlendirerek devam edebilirsiniz.
İşaret ya da Hybrid build'i oynayacaksanız, Griffin ya da Kurt kılıçlarını zamanı geldiğinde Üstün ve Usta İşi olarak güçlendirip devam edersiniz.
"Build" diyip durmuşken, oynamak istediğiniz tarza uygun, takip ettiğiniz bi' build olsun. Yeteneklerinizi ona göre dağıtın.
Bildiğiniz bi' build yoksa internette "Witcher 3 builds" diye arattığınızda bilumum tane çıkar. En basitinden şimdilik
şuraya bakabilirsiniz mesela.
Oyunu biraz kavradıktan sonra YouTube'da veya Reddit'te de benzerlerini/daha iyilerini bulabilirsiniz. "Cat build", "Tank build", "Sign build", "Alchemy build" vs. diye arattığınızda çıkar.
Oynayacağınız build için gerekli zırh setlerini toplayıp, oyun boyunca güçlendirmek için kullanabileceğiniz Türkçe rehberler var, bakabilirsiniz.
Gördüğüm kadarıyla oyuncuların çoğu Witcher 3'ü oyunda bulunan normal zırh ve kılıçlarla oynayıp bitiriyor. Halbuki oyunda özel witcher zırhları ve kılıçları var bunlar diğer ite
steamcommunity.com