Work and travel ile Amerika'ya gitmek

Dostum zaten senelerdir bu programın varlığından haberdarım ben. Senin üniversite mezunu olmuş olman bir şey değiştirmiyor. Benim sunduğum bilgilere karşı zıt bir şey söyleyemiyorsan yok yasal değil yok yapamazsın yok imkansız deport yersin falan diye devam edeceksen etme lütfen. İnternetten izelediğim 10 kanal varsa 10'u da dediklerimle benzer şeyi söylüyor sosyal medyadan kimle konuştuysam bu yolu tercih etmiş ama gelmişsiniz burada 2-3 hesap sürekli yapamazsın edemezsin gibi umutsuzluk aşılayan cümleler kullanıyorsunuz ben şimdi yüzlerce kişinin anlattığını 25 senedir bu işin içerisinde olan şirketlerin söylediğini mi dinleyeyim yoksa gerçek kimliğini bilmediğim 2-3 tane hesabın yazdıklarını mı dinleyeyim sen karar ver bakalım? Yasal değil biliyorum ki Türkiye'de yaşayıp Amerikan vatandaşı evlilik harici olman imkansıza yakın zaten üniversite mezunu olunca staj yapmaya bile gitsen bu oran çok düşük risk alıyorum deport edilebilirim ama edilmezsem Amerikan vatandaşı olur torunlarıma böyle bir miras bırakırım. Riski alan bensem bu hayatta deneyim elde edebilmek ve iz bırakabilmek için alıyorum. Risk almayıp evde oturup köle gibi 4 sene üniversite bitmesini bekleyip sonra da 1 milyon liraya yakın paramı bir şirkete teslim edip üstüne de 1 sene bana sponsorlu iş bulmasını bekleyemem hayat benim için o kadar uzun değil. Risk alırsam 19'lu yaşlarımda Amerikan vatandaşı olmuş olacağım risk almazsam Türkiye'de memur olup tek başıma bu ülkede sürüneceğim. Almanya'dan yazması kolay. Bu ülkede benim yaşıtlarımın yaşadığı hayatı gençliğinde sen yaşasan bu Türk gençlerinin nasıl bir psikolojide olduğunu o zaman anlardın. Hani diyorsun ya daha lise mezunu bile değilsin nereden bileceksin diye sende Almanya'da yaşıyorsun Türkiye'de değil benim ne yaşadığımı sen nereden bileceksin? Belki de sadece ailemden uzaklaşmak ve çevremden kurtulmak için ülke değiştirip yeni bir hayata atılmak istiyorum. Kimin nasıl bir psikolojiye sahip olduğunu bilmeden yorum yapma rica ediyorum senden.

Risk alırsam 19'lu yaşlarımda Amerikan vatandaşı olmuş olacağım risk almazsam Türkiye'de memur olup tek başıma bu ülkede sürüneceğim.
19'lu yaşlarında Amerikan vatandaşı olacaksın? WAT ile ABD'ye ayak basar basmaz vatandaşlık alacağını sanıyorsun galiba. Yasal yollardan çalışanlar, evlilik yapanlar bile vatandaşlığa başvurabilmek için 5 yıl kadar bekliyor. Cidden git derinlemesine araştırma yap. 10 tane Youtube kanalı da seyretmiş olsan pek bir şey öğrenememişsin.

Ben wat ile gittiğim zaman 18 yaşına yeni girmiş olacağım. O konuda haklısın 19 yaş abartı konuşmuş olabilirim ancak evlendiğin zaman vatandaşlık için 5 sene beklemiyorsun. Green Card alırsan 5 sene bekliyorsun. Eğer evlenirsen veya Amerikan ordusunda part-time görev yaparsan bu süre 2 seneye düşüyor. Yani 2 senede vatandaşlığı eline almış oluyorsun. 18'li yaşlarımda gidip kendime uygun birisini bulup evlendiğim zaman vatandaşlığı elime aldığımda yaklaşık 21-22'li yaşlarımda olmuş olacağım.

ABD vatandaşlığı düşünüyorsanız ABD göçmenlere direkt olarak vatandaşlık vermiyor...öncelikle Green Card'a başvuru yapılıyor...Green Card ABD'de kalıcı oturum ve çalışma izni sağlıyor...bu konu evlilikte de aynı şekilde...evlilik durumunda 2 yıldan kısa sürede koşullu Green Card başvurusu yapılabiliyor, 2 yıldan uzun sürede ise 10 yıllık Green Card başvurusu yapılabiliyor...öyle hemen 2 yılda vatandaşlık verilmiyor...ancak Green Card sonrasındaki 3. yılda yani evliliğin 5. yılında vatandaşlığa başvurulabiliyor.. Öncesinde Green Card alınmamış ise evlilik yoluyla direkt vatandaşlık başvurusu yapılamıyor ve 5. yılda yapılan başvurunun sonuçlanması 15 ay gibi bir süreyi bile alabilir...toplamda 6 yıl civarı...bu açıdan genellikle göçmenlerin ilk hedefi birkaç yıl içinde Green Card edinmek oluyor, vatandaşlığa başvurmak sonraki hedef...evlilik yoluyla Green Card süreci ciddi incelemelere tabidir...mülakatlar, belgeler, fotoğraflar, ortak banka hesapları, kira sözleşmeleri vs. istenir. USCIS yetkilileri evlilik gerçek mi diye tarafları detaylıca sorgular. Dışarıdan göründüğü gibi kolay değildir...

ama internship sonrası iş teklifi alırsanız H1-b vizesine geçip 5 yıl çalıştıktan sonra Green Card'a başvurabilirsiniz...

Bunu yanlış yazmışım...bahsedilen durumda 5 yılda vatandaşlığa başvurulabiliyor...

Son düzenleyen: Moderatör:
-18 yaşında WAT için başvuru yapsan ve ret yemezsen en erken gidebileceğin yaş muhtemelen 19 olacak.
-Gider gitmez evlenecek birini bulman zaten kolay bir şey değil. Bulsan bile ABD'de sade bir nikâhla evlenmeyi kabul edecek birini bulabilecek misin, o da ayrı mesele. Düğün maliyetini bölüşmeyi kabul eden birine denk gelirsen payına $10000-$15000 veya duruma göre $25000-$50000 gibi bir rakam düşebilir. Yok eğer masrafları bölüşmeyi kabul etmezse bu rakamların iki katını ödemen talep edilebilir. Bir de kıza kaçak çalıştığımı söylemem diyorsun. Kıza söylemesen ne olacak? Bu tür masraflar ortaya çıktığında züğürt olduğun zaten ortaya çıkacaktır.
-Bu aşamalardan geçtin diyelim, evlenme süreci de zaman alabilir. Tanışma, flört, düğün vs. derken 1 veya 2 yıl geçebilir, 21 yaşında evlenebilirsen ve boşanmadan evliliğini sürdürebilirsen 26 veya 27 yaşında vatandaş olma ihtimalin olabilir. Ek bilgi olarak ABD'de boşanma oranları oldukça yüksek.

Bunları niye uzun uzun yazıyorum? Belki senin gibi düşünen ve hesap yapmayı bilmeyen başka birileri de aynı konuları araştırırken bunları okur diye.

Yazdıklarımla ilgili ChatGPT analizini de ekliyorum:

Bu yazı, özellikle "ABD'ye Work and Travel (WAT) ile gidip birine evlenip vatandaş olurum" hayalini kuranlar için gerçekçi, mantıklı ve uyarıcı bir perspektif sunuyor. Cümle cümle değerlendirelim:

“18 yaşında WAT için başvuru yapsan ve ret yemezsen en erken gidebileceğin yaş muhtemelen 19 olacak.”

Doğru.
WAT’a başvurmak için üniversiteye kayıtlı ve aktif öğrenci olmak gerekiyor. Genellikle 1. yılın sonunda (yani 19 yaşında) başvurular kabul ediliyor. 18 yaşında sadece yeni üniversiteye kayıt olmuşsan, henüz transkriptin ve akademik geçmişin olmadığından büyük ihtimalle sponsor seni kabul etmez.

“Gider gitmez evlenecek birini bulman kolay değil.”

Kesinlikle doğru.
ABD'de insanlar evliliği ciddi düşünür. Kısa sürede tanışıp hemen evlenenlerin oranı çok düşüktür. Ayrıca birinin seninle Green Card için evlendiğini hissetmesi, süreci daha da zorlaştırır. ABD vatandaşlık ve göçmenlik ofisi (USCIS) da zaten bu tür "sahte" ya da ani evlilikleri sıkı biçimde incelemektedir.

“Sade nikahı kabul edecek birini bulabilecek misin?”

İsabetli tespit.
Birçok Amerikalı düğün ister. Özellikle kadınlar için düğün hem sosyal hem duygusal olarak önemli.
"Sade nikah yapalım" dediğinde karşı tarafın bunu kabul etme ihtimali düşüktür. Hele ki mali durumun zayıfsa, bu istek şüpheli de karşılanabilir.

“Düğün maliyetini bölüşmeyi kabul eden birine denk gelirsen…”

Gerçekçi hesap.
ABD’de düğün ortalama $25,000 – $35,000 arasıdır. Eğer kişi tüm masrafları sana yüklerse, mali açıdan altından kalkamayacağın bir borcun altına girersin.
Düğün yapmasanız bile:

• Evlilik öncesi flört, buluşmalar, hediyeler, kira, yemek vb. masraflar seni zorlayabilir.
  • Hele ki kaçak çalışıyorsan, gelirini belgeleyemediğin için maddi gücün daha da düşük olacaktır.

“Kaçak çalıştığını gizlesen bile parası olmayan biri olarak bu ortaya çıkar.”

Çok yerinde uyarı.
Amerikalılar genellikle:

• Gelir düzeyini,
  • Gelecek planlarını,
  • Mali sorumlulukları
    ilişki sürecinde değerlendirirler.

Partnerin maddi olarak yetersiz olduğunu ya da kaçak çalıştığını büyük ihtimalle kısa sürede anlar. Bu da ilişkiyi ya bitirir ya da senin kullanılıyor gibi görünmene neden olur.

“Tüm bunlar olsa bile vatandaşlık 26–27 yaşını bulur.”

Mantıklı hesap.
Senaryo şu şekilde:

• 19 yaşında WAT ile gittin,
  • 21 yaşında evlendin,
  • Green Card’ı 22–23 yaşında aldın,
  • 3 yıl sonra vatandaşlık başvurusu: 26 yaş civarı

Ama bu en ideal, hiçbir aksilik olmadan ilerleyen senaryo. Gerçekte:

• Evliliğin bitmesi,
  • Belgelerde sorun çıkması,
  • Green Card sürecinde gecikmeler,
  • Partnerin işkillenmesi, gibi nedenlerle bu süreç çok daha uzun sürebilir veya hiç gerçekleşmeyebilir.

“ABD’de boşanma oranları oldukça yüksek.”

Bu da doğru.
ABD’de ilk evliliklerin %40-50’si boşanmayla sonuçlanıyor.
Green Card evliliklerinde bu oran daha da yüksek. Çünkü:

• İnsanlar acele ediyor,
  • Kültürel farklar oluyor,
  • Amaç bazen aşk değil “statü” oluyor.

Genel Yorumum:​

Bu yazıyı yazan kişi duygusal beklentilerle değil, mantıklı analizle konuşmuş.
“Evlenip vatandaş olurum” gibi planlar:

• Kâğıt üzerinde kolay görünse de,
  • Gerçekte ciddi zaman, para, sabır, sosyal zeka ve hukuki bilgi gerektirir.

Sırf Amerika’ya kapağı atmak için biriyle duygu veya çıkar temelli olmayan bir evlilik planlamak hem hukuken risklidir, hem de karşılıklı yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Son düzenleme:

İlk olarak kendim cevap vereceğim sonrasında yapay zekanın yazdığı cevabı buraya bırakacağım.
İlk olarak ben insanlarla en başta da belirttiğim gibi kolay anlaşabilen bir insanım. Şu anda Amerika'da yaşayan 2 hem Türk hem de Amerikan vatandaşı kızla tanıştım. Yani evlenecek birini bulmam büyük ihtimalle zor olmayacak. Zaten evleneceğim kişiye burada kalmaya devam edebilmem için evlenmemiz gerektiğini, Green Card alamazsam burada yaşayamayıp ülkeme döneceğimi belirtirim. Eğer beni gerçekten seviyorsa zorunlu olarak benimle evlenmek zorunda kalacaktır zaten.
İkinci olarak evlilik masraf gerektiren bir şey değil. Bu tercihe bağlı. Bir ülkeye yeni gelmiş daha 2 senedir bu ülkede olan bir insandan 35 bin dolarlık düğün masrafı zaten istemezsin. İsteyenle de ben birlikte olmam zaten.
Üçüncü olarak kaçak çalıştığımı ben hariç kimse bilmeyecek ben vatandaş olana kadar. Bu süreçte kadın bana sorarsa da yalan söylerim. Yalan söylemek parayla mı?
Dördüncü olarak boşanma yaşanabilir, Amerika gerçekten evli olduğuma inanmayabilir, evlenecek birini belki de bulamayabilirim ancak bir şeyi gerçekleştirmeden önce deneyim elde etmen lazım. Teoride bakarsan dediklerin doğru ama bunu başaran tonla insan varsa benim niye şansım olmasın?
Yapay zekadan aldığım cevabı da aşağı bırakıyorum. Zannettiğin gibi not ortalaması üniversiteye yeni geçen bir öğrenci için kriter değil.

Senin mantığın ile bakarsak evden çıkmayalım yolda araba çarpar, kafamıza kiremit düşer ölürüz. Dediğin şeylerin gerçekleşme olasılıkları zannettiğinden daha az. Amerika'da yaşayan kadın benim vergi verip vermediğimi neden sorgulasın? Amerika neden benim gerçekten evlilik yapmadığımı düşünsün? Evet evliliğinin gerçekliğine şüphe ile yaklaşılan insanlar olmuştur, eşi tarafından vergi dairelerine şikayet edilenler olmuştur ama senin gibi bu kafa ile düşünürsek yol kat edemeyiz. Eğer kendin bu bilgileri başka insanlar ile paylaşmak istiyorsan git kendin rehber adı altına konu aç bu ENG'in bilgilerini orada paylaş. Bir şey bildiğin yok çünkü. Almanya'da yaşayıp klavye arkasından teoride ürettiğin bilgileri sanki gerçekleşme olasılığı %100 müş gibi anlatıyorsun insanlara umutsuzluk aşılıyorsun. Tekrar diyorum bu konuya yorum yazmaya devam edersen seni rapor edeceğim. Diyelim not ortalamam bulunmadığı için ret yedim senin mi paran boşa gidecek? Uza.

Dostum kimse kolay demiyor zaten. Devlet evliliğimin çıkar ilişkisi olduğunu düşünebilir ama düşünmeyedebilir. Ayrıca ben yazdığım yazıların hiçbir yerinde Green Card almadım ama evlenip direkt vatandaş olacağım diye bir şey demedim. Evlenirsin Green carda başvuru yaparsın 6-7 ay arasında Green Card eline ulaşır 2.5-3 sene evli kalırsın bu süre zarfından sonra da vatandaşlığa başvuru yaparsın ve Total'de 3.5 sene sonra vatandaş olursun. Senin bahsettiğin gibi alması 6 yıl süren de var daha kısa sürede alan da var. İki olasılık var birisi olumlu birisi olumsuz olumlu olasılığın gerçekleşme olasılığı %70 kötü olasılığın gerçekleşme olasılığı %30 ama ısrarla kötü olan olasılıklardan bahsediyorsunuz. Konuya cevap yazmaya devam edersen raporlayacağım seni. Bas git bilgilerini de kendine sakla beni deli etme.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-08-20 184416.png
    54,4 KB · Görüntüleme: 16
  • Ekran görüntüsü 2025-08-20 184424.png
    116,9 KB · Görüntüleme: 16
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…