Work and travel ile Amerika'ya gitmek

TridentKng

Decipat
Makaleler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
intel arc b580-16gb ram-ryzen5 5600-512gb ssd-biostar b450mh anakart
Meslek
öğrenci
Arkadaşlar work and travel aracılığı ile bu sene Amerika'ya gidip çalışan arkadaşlarınız veya tanıdığınız var mı? Eğer varsa süreç hakkında beni biraz bilgilendirir misiniz? Ayrıca kafama takılan bir soru var biz work and travel ile Amerika'ya gitmek istiyorsak bunu illa bir şirket aracılığı ile yapmak mı zorundayız? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Arkadaşlar work and travel aracılığı ile bu sene Amerika'ya gidip çalışan arkadaşlarınız veya tanıdığınız var mı? Eğer varsa süreç hakkında beni biraz bilgilendirir misiniz? Ayrıca kafama takılan bir soru var biz work and travel ile Amerika'ya gitmek istiyorsak bunu illa bir şirket aracılığı ile yapmak mı zorundayız? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Hocam sabah konuyu öne çıkarın 11-12 gibi.

Hocam sabah konuyu öne çıkarın 11-12 gibi.

Hocam kafamda birkaç şirket aslında var benim ancak bu şirketlerin ABD konsolosluğu ile bağı var mı yani güvenilir mi ona nereden bakabiliriz bilmiyorum. Birkaç şirkete fiyat hakkında bilgi almak için yazdım. Şu an 17 yaşındayım 12. sınıfa geçtim seneye bu zamanlarda ön kaydımı yapmayı planlıyorum. İngilizce seviyem iyi. Sürecin nasıl işlediği kısmına büyük oranda hakimim ancak biraz da tedirginim açıkçası. Şu an work and travel sonrası Amerika'da nasıl kalacağımı araştırıyorum. J1 vizesinin süresinin bitmesinden sonra en mantıklısı dil okulu okumak gibi geliyor ancak onun içinde sponsor bulmak lazım. Yani anlayacağın süreç biraz karışık. Çalışacağım eyaleti ve şehri seçtiğim zaman şehirdeki dil okullarını da araştırıp çalıştıktan birkaç hafta sonra da dil okuluna başvuru yapmayı planlıyorum.

WAT sonrası dil kursuna kaydolup bir yandan da çalışmaya devam edebiliyorsunuz ama bu yolla ABD'de kalıcı olmanız zordur... Türkiye'de okuduğunuz bölüm internship programıyla ABD'ye gitmenize imkân sağlayan bir bölümse, yeni mezunken bu yolla tekrar gidebilirsiniz...internship ile gidenlerin bir kısmı çalıştığı yerden iş teklifi alarak ABD'de kalabiliyor ve uzun vadede Green Card'a başvurabiliyor...

wat sonrası dil kursuna kaydolup bir yandan da çalışmaya devam edebiliyorsunuz ama bu yolla ABD'de kalıcı olmanız zordur... Türkiye'de okuduğunuz bölüm internship programıyla ABD'ye gitmenize imkân sağlayan bir bölümse, yeni mezunken bu yolla tekrar gidebilirsiniz...internship ile gidenlerin bir kısmı çalıştığı yerden iş teklifi alarak ABD'de kalabiliyor ve uzun vadede Green Card'a başvurabiliyor...

Hocam ben 17 yaşındayım. Bu sene 12. sınıfa geçtim. Şu an için para biriktiriyorum ve sınava hazırlanıyorum. Üniversite kaydım oluşturulduğu gibi wat şirketine kaydımı yaptıracağım. Benim bildiğim wat ile gidip dil okuluna (community college) geçiş yaptıktan sonra yasal çalışma iznimiz bulunmuyor. Ben bu süreçte kaçak bile çalışsam vergimi nasıl öderim?

Hocam ben 17 yaşındayım. Bu sene 12. sınıfa geçtim. Şu an için para biriktiriyorum ve sınava hazırlanıyorum. Üniversite kaydım oluşturulduğu gibi wat şirketine kaydımı yaptıracağım. Benim bildiğim wat ile gidip dil okuluna (community college) geçiş yaptıktan sonra yasal çalışma iznimiz bulunmuyor. Ben bu süreçte kaçak bile çalışsam vergimi nasıl öderim?
evet o şekilde çalışmak yasak olsa da de facto bir durum var... dil okuluna kaydolup çalışmaya devam edenler olabiliyor...ancak bu riskli bir durum ve tekrar ABD vizesine başvurulduğunda ret yeme sebebi olabilir...işte bu sebepten üniversite sonrası internship için ikinci kez ABD'ye gidebilirsiniz...Türkiye'deki hangi bölümlerin ABD'de internship için daha uygun olduğunu araştırarak ona göre tercihte bulunabilirsiniz...

evet o şekilde çalışmak yasak olsa da de facto bir durum var... Dil okuluna kaydolup çalışmaya devam edenler olabiliyor...ancak bu riskli bir durum ve tekrar ABD vizesine başvurulduğunda ret yeme sebebi olabilir...işte bu sebepten üniversite sonrası internship için ikinci kez ABD'ye gidebilirsiniz...Türkiye'deki hangi bölümlerin ABD'de internship için daha uygun olduğunu araştırarak ona göre tercihte bulunabilirsiniz...

Hocam ama internship hakkında pek bir bilgim yok benim ve üniversiteyi bitirmek için beklemek istemiyorum. Work and travel ile gittiğim sırada ehliyet ve SSN numarası alacağım. Bunları aldıktan sonra zaten göçmenlerin yoğunlukta olmadığı sakin eyaletlerde çalışma izni sorun edilmiyormuş soran da olmuyormuş büyük firmalar dışında. Kaçak çalışmaktan yana problemim yok çünkü fark edileceğimi düşünmüyorum ancak kazandığım bu paranın vergisini nasıl ödeyebilirim? Eskiden kaçak çalışanların önüne bu vergi muhabbeti çıkmamış ancak kaçak çalışan sayısı bir hayli artınca bu muhabbeti artık inceliyormuş devlet. Ben bir muhasebeci ile düzenli çalışsam vergi ödeme imkanım var mıdır? Kaçak çalışsam bile ödeyebilir miyim kazandığım paranın vergisini?

Hocam ama internship hakkında pek bir bilgim yok benim ve üniversiteyi bitirmek için beklemek istemiyorum. Work and travel ile gittiğim sırada ehliyet ve SSN numarası alacağım. Bunları aldıktan sonra zaten göçmenlerin yoğunlukta olmadığı sakin eyaletlerde çalışma izni sorun edilmiyormuş soran da olmuyormuş büyük firmalar dışında. Kaçak çalışmaktan yana problemim yok çünkü fark edileceğimi düşünmüyorum ancak kazandığım bu paranın vergisini nasıl ödeyebilirim? Eskiden kaçak çalışanların önüne bu vergi muhabbeti çıkmamış ancak kaçak çalışan sayısı bir hayli artınca bu muhabbeti artık inceliyormuş devlet. Ben bir muhasebeci ile düzenli çalışsam vergi ödeme imkanım var mıdır? Kaçak çalışsam bile ödeyebilir miyim kazandığım paranın vergisini?
bu konuda birçok problemle karşılaşabilirsiniz...örneğin iş veren kaçak işçi çalıştırmayı göze alıyorsa ucuza çalıştırmak ve hatta hiçbir ücret ödememek yoluna gidebilir...ücretinizi alamadığınızda şikâyetçi olursanız kendinizi de ihbar etmiş olursunuz...ayrıca mesela bir süre işsiz kalırsanız ev kirasını ödeyemediğiniz anda kendinizi kapının önünde bulabilirsiniz...Türkiye'de kirasını ödemeyen kiracılar mahkeme süreci vs. derken aylarca bir evde bedava kalabiliyor ama ABD'de kocası vefat eden kadınlar başta olmak üzere ailesi tarafından ilgilenilmeyen yaşlı insanlar bile bir anda kendilerini sokakta bulabiliyor...dil okuluna giderken sigortasız çalışırsanız herhangi bir tedavi durumunda sağlık giderleri Türkiye'dekinden çok daha pahalı...WAT sonrası dil okuluna kaydolsanız bile kaçak çalışarak 5 yılı doldurup Green Card alamazsınız...ama internship sonrası iş teklifi alırsanız H1-B vizesine geçip 5 yıl çalıştıktan sonra Green Card'a başvurabilirsiniz...

Son düzenleme:
bu konuda birçok problemle karşılaşabilirsiniz...örneğin iş veren kaçak işçi çalıştırmayı göze alıyorsa ucuza çalıştırmak ve hatta hiçbir ücret ödememek yoluna gidebilir...ücretinizi alamadığınızda şikâyetçi olursanız kendinizi de ihbar etmiş olursunuz...ayrıca mesela bir süre işsiz kalırsanız ev kirasını ödeyemediğiniz anda kendinizi kapının önünde bulabilirsiniz...Türkiye'de kirasını ödemeyen kiracılar mahkeme süreci vs. derken aylarca bir evde bedava kalabiliyor ama ABD'de kocası vefat eden kadınlar başta olmak üzere ailesi tarafından ilgilenilmeyen yaşlı insanlar bile bir anda kendilerini sokakta bulabiliyor...dil okuluna giderken sigortasız çalışırsanız herhangi bir tedavi durumunda sağlık giderleri Türkiye'dekinden çok daha pahalı...wat sonrası dil okuluna kaydolsanız bile kaçak çalışarak 5 yılı doldurup Green Card alamazsınız...ama internship sonrası iş teklifi alırsanız H1-b vizesine geçip 5 yıl çalıştıktan sonra Green Card'a başvurabilirsiniz...

Hocam haklısın bu iş riskli ancak dil okulu sürecinde kaçak çalışıp yıllar sonra evlenip veya yatırımcı vizesine geçip Green Card alan insanlar var. Benim zaten yapmayı düşündüğüm doordash, lyft, Uber tarzında işler veya barmen olarak çalışmak. Güvenli bir eyalette çalışırsam ücretimi alacağımı düşünüyorum. Yüz olarak, konuşma tarzı olarak insanlarla kolay anlaşabilen bir insanım. Yani bir patronla dostluk kursam para anlamında en kötü başıma ne gelebilir ki?
Bir sorum daha olacak. Örneğin iş verenim kaçak çalıştığım süre zarfında parayı bana bankadan değil de nakit olarak elden verse bende tüm harcamalarımı nakit üzerinden yapsam sadece ufak çaplı harcamalar için banka kartı kullansam sıkıntı çıkar mı? Amerika'da var mı bilmiyorum ancak Türkiye'de örneğin Papara var sanal kart vs. istediğiniz kadar oluşturabiliyorsunuz. Ben bu harcamalarımı da sanal kart üzerinden yapsam ileride bana çok göze batmaz gibi geliyor. Örneğin Amerika'da elden nakit aldığım parayı Amazon'dan harcama yapmak için 100 dolarını karta yatırsam 100 doları kim sorgulayacak ki koca devlette? Sonuç olarak yüksek bir miktar değil. Bir arkadaşımdan borç almış olabilirim, ailem yollamış olabilir veya yerde bulmuş vs. olabilirim değil mi? Yani devleti bu şekilde kandırmak bana mümkün geliyor aslında. Türkiye'de yaşadığım süre zarfı boyunca tonla kaçak işçi çalıştırma, vergi ödememe tarzında olaylara maruz kaldığım için nasıl işlediğini az çok biliyorum. Mesela çocukken çırak olarak çalıştığım berberde berber fiş kesmeyerek yıllarca vergi ödemekten kaçtı. POS cihazı kullanmıyordu nakitlerde de vergi kesmiyordu. Tanıdığım bakkal sahipleri de aynı şekilde nakit paralarda hiçbir şekilde fiş kesmiyorlardı. Amerika'da da örneğin bana iş veren kişi çeşitli sebepleri gider gösterip gider gösterdiği parayı her ay bana maaş olarak verse bunu kim sorgulayacak ki güvenli, nezih bir eyalette?
Çok uzun yazdığımın farkındayım ancak bu konuya gerçekten ilgim var ve yaklaşık 12-13'lü yaşlarımdan beri work and travel ile gidenleri izliyorum ve bende Amerika'da bir yaşam kurmak istiyorum.

bu konuda birçok problemle karşılaşabilirsiniz...örneğin iş veren kaçak işçi çalıştırmayı göze alıyorsa ucuza çalıştırmak ve hatta hiçbir ücret ödememek yoluna gidebilir...ücretinizi alamadığınızda şikâyetçi olursanız kendinizi de ihbar etmiş olursunuz...ayrıca mesela bir süre işsiz kalırsanız ev kirasını ödeyemediğiniz anda kendinizi kapının önünde bulabilirsiniz...Türkiye'de kirasını ödemeyen kiracılar mahkeme süreci vs. derken aylarca bir evde bedava kalabiliyor ama ABD'de kocası vefat eden kadınlar başta olmak üzere ailesi tarafından ilgilenilmeyen yaşlı insanlar bile bir anda kendilerini sokakta bulabiliyor...dil okuluna giderken sigortasız çalışırsanız herhangi bir tedavi durumunda sağlık giderleri Türkiye'dekinden çok daha pahalı...wat sonrası dil okuluna kaydolsanız bile kaçak çalışarak 5 yılı doldurup Green Card alamazsınız...ama internship sonrası iş teklifi alırsanız H1-b vizesine geçip 5 yıl çalıştıktan sonra Green Card'a başvurabilirsiniz...

Hocam bu arada Instagram adresiniz varsa isterseniz buraya yazın oradan da konuşabiliriz çünkü forumda hem sürekli aktif olamıyorum hem de buradan yazması çok uzun sürüyor.

kaçak çalışıp bu arada evlenmek veya yatırımcı vizesi almak herkes için aynı derecede mümkün olan şeyler değil...evlenenlerin bir kısmı ABD'de kalabilmek için ücret karşılığı formalite evlilik yapıyor ve bu da ayrı bir risk...yatırımcı vizesi için ise birikim yapmak o kadar kolay değil...kaçak yollarla ABD'de kalan bazı kimseler işsizlik veya düşük gelir sebebiyle YouTube kanalı açıp insanları yanlış yönlendirebiliyor...adeta hayal satıyorlar...kaçak girdim, iltica ettim, şu kadar ayda araba satın aldım, vs...bu tarz ifadeler kullananların insanları Meksika sınırından geçiren çetelerle bağlantısı bile olabilir...WAT ile giriş durumunda ise evet ITIN varsa vergi ödeyebilirsiniz ama dil okulunda F-1 vizesiyle okurken çalışma vizeniz değil öğrenci vizeniz olur...doordash veya başka bir firma SSN ve ITIN bilgileriyle size çalışma imkânı sağlasa bile durumunuz ortaya çıkarsa işten çıkarılma ve başka yaptırımlarla karşılaşmanız söz konusu olabilir...dil okuluyla kalabileceğiniz süre 2 yıl diyelim, o 2 yılda nasılsa biriyle evlenirim veya yatırımcı vizesine yetecek parayı bulabilirim gibi hayaller kurmak kolay ama bunları gerçekleştirmek o kadar kolay değil...böyle risk alarak çalışır ve yakalanırsanız tekrar ABD'ye dönmeniz de çok zorlaşabilir...4-5 ay WAT programıyla ABD'de zaman geçirip sonra yasal yollardan intern programıyla bir işte çalışmak, çalışırken iş konusunda networking yapmak çok daha rahat ve risksiz bir yoldur...bir de ABD'de kanunlar Türkiye'ye göre daha sıkı uygulanıyor, bu açıdan Türkiye ile kıyaslama yapmak yanıltıcıdır...

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı