WoW Classic vs WoW Retail

görkemsp

Megapat
Daha fazla  
Ben WoW oynamak istiyorum MMORPG bulamdığım icin Retail mi daha güzel, eğlenceli? Classic mi? Classic cok güncelleme almıyor diyorlar. Doğru mu?

wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.png

Zamanında WoW'a başlarken Totik Channel youtube kanalından aldığım görsel idi. Yardımcı olur fikir edinmeniz açısından. Şuan başlayacak olsam Retail oynarım. Levelin wowda hiç bir önemi yok zaten oynadıkça anlarsınız.

Anladım da öğrenerek oynamak varken classicde direk retial hızlı seviye kasmak iyi gibi değil sanki bilmiyorum hiç oynamadım cünkü.

Ben WoW oynamak istiyorum MMORPG bulamdığım icin Retail mi daha güzel, eğlenceli? Classic mi? Classic cok güncelleme almıyor diyorlar. Doğru mu?
Öncelikle yukarıdaki ekran görüntüsü güçlü bir fikir verir size ama bazı şeylerde ciddi bir overhaul var. Yani belli sistemler sil baştan yenilendi Retail'de. Mesela meslek sistemi epey bir değişime uğradı. Artık bazı meslekler ciddi şekilde iş yapıyor. PvP ödülleri çok farklılaştı, reputation kasma olayı değişti vs vs.

Bunun yanında Classic de eskisi gibi Vanilla WoW denen ilk pakette değil artık. O da ilerliyor. Yani bir bakıma arkadan geliyor ama o da adım adım eski ek paketleri tüketiyor eş zamanlı olarak.

Classic, sadece expansion güncellemesi alır. Halihazırda zamanında oynanmış expansionları oynarsınız yani. Oyuna ne geleceğini net şekilde bilirsiniz, bir sınıfın ne kadar güçlü olacağını, bir haritada hangi noktaların özel olacağını falan hep bilirsiniz. Oyuna yeni başlıyorsanız Classic veya Retail sizin için öyle inanılmaz fark etmeyecektir ama oyunun sistemlerinin yeniliği, eskiliği bambaşka bir mesela... Zaten sizin için hepsi yeni olacaktır ama Classic oynanış olarak daha zor ve kütük gibiyken, öğrenme eğrisi olarak daha rahat hissettirecektir size. Ek olarak Classic'te sadece aylık oyun süresi almanız yeterlidir. Oyunda paket almak için ekstra para vermezsiniz. Bunu da unutmadan yazayım.

Eğlence kısmına gelirsek, nostalji severler için Classic, daha fazla rekabetçi oynamayı sevenler için Retail derim. Ama bu da çok görecelidir. Mesela Classic oyunun 3. paketi olan Wrath of the Lich King (WotLK) dönemindeyken çok çok daha zevkliydi. Çünkü bu WotLK WoW tarihinin en iyi paketi olarak kabul edilirdi. Şimdi ise 4. paket olan Cataclysm paketine geçti. Ki genellikle sevilmeyen bir pakettir.

Yani uzun lafın kısası, Classic oyunu eski dönemden beri oynayan, nostalji yapayım diyen kitleye biraz daha uygundur. Bazı sistemleri eskiden kalmadır, oyun daha kalas gibidir vs vs. Ama yeni oyuncular için de daha az ama öz içerik demektir. Bu da oyunu öğrenme aşamasında daha tatmin edici olabilir.

Retail ise şu anda içine girdiğiniz anda sizi elinizden tutmayan, adeta derya deniz olmuş bir durumda. Ambale olursunuz ilk bir iki hafta. Her taraftan görev yağar, dungeon'a girersiniz önden koştur koştur giden 1-2 kişi olur. Siz ara sahne izlemek istersiniz ama adamlar sürekli size hadi, hızlı vs der. Fakat bir yandan da bugüne kadar çıkmış tüm içeriğe erişebilmek, oyunun lore ve evrenini anlayabilmek adına daha fazla fırsat sunar size. Son olarak Retail'de ise oyunun kendisine de para vermeniz gerekir.

Uzun oldu biraz ama bitirirken şöyle bir ayrım yapayım, biraz da TL;DR tadında olsun :)

Classic'te daha kompakt, derli toplu bir deneyim yaşarsınız. Serverda tanınma vb olaylar daha fazladır. Çünkü daha az oyuncusu vardır. Yani biraz daha biz kırk kardeşiz, birbirimizi biliriz hesabı diyebilirim.

Retail'de ise evrenin tamamına hakim olursunuz, çok daha fazla yapacak şey vardır. Sistemler yeni ve daha kullanıcı dostudur. Classic'ten hikaye ve lore olarak hiçbir eksiği yoktur. Birebir aynı şeyi oynarsınız. Zaten eski paketlerin tüm görevleri, dungeonları, raidleri, diğer içerikleri Retail'de de açıktır. Sadece fark şudur, diyelim ki Classic'te Warlock oynuyorsunuz ve X isimli ikonik bir büyünüz var... Retail'de bu büyü değişmiş veya kaldırılmış olabilir. Yeni büyüleriniz olabilir ve bu yeni büyülerle eski paketleri oynarsınız.

Naçizane tavsiyem, Retail ile başlamanız yönünde olur. Çünkü ilk kez başlayacak birisi için Classic sene 2024'te biraz yavan ve eski gelecektir. Oyunun grafikleri vs zaten toon ve eskiyken, oyun sistemlerinin de eski olması yeni oyunculara hoş gelmeyebilir. Retail'i tüketip, severseniz zaten Classic'e de istediğiniz zaman başlayabilirsiniz oyun süreniz olduğu sürece.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı