X kilogram nesne 200 metreden bırakılırsa ne kadar g kuvvetine maruz kalır?

n0trealking

Decapat
Katılım
15 Şubat 2021
Mesajlar
33
Makaleler
1
Selam bunu sorma nedenim şu an bir deprem yatağı geliştiriyorum ama otururken fark ettim ki bu alet düşerken g kuvvetine maruz kalacak ve maruz kaldığı g kuvvetine göre benim bunu güçlendirmem lazım çünkü mantıken o yükseklikten düşünce uyuyan kişinin kaburgaları kırılabilir.
 
Serbest düşen cisimlerde g kuvveti hesaplaması yapmanı sağlayacak bir hesaplama aracı bulman lazım, internette çoğunlukla rpm'e göre hesap yapılıyor, tasarladığın yatağın 200 metreden (başlangıç hızı 0 kabul edersek (x=a.t.t/2)) düşmesi 6.4 saniye civarı sürecek. Fakat G-Force Calculator'ların hepsi rpm e göre yaptığı için bu bilgi işine yarar mı bilemeyiz. Dışarıdan bakınca direk 1 G demek mantıklı geliyor ama diğer etkenlerde işin içine girince değerin o olması biraz olanaksız. Yapacağın deprem yatağı tasarımı nasıl bilmiyorum ama benzer ürünler yurt dışında yangınlarda pencereden aşağı atlamak için de yapılıyor ve neredeyse hepsi şişirilecek şekilde tasarlanıyor.
 
Son düzenleme:
Serbest düşüş yapan bir cisme sadece yer çekimi etki ettiği için 1 g etki ediyor denir. G dediğimiz aslında 9.8 m/s² olan ivmedir. Asıl düşerken değil, 200 metre sonundaki hızını bulup insanın dayanabildiği g değerine göre hesaplamalar yapmak lazım.

Kilosu önemsiz olarak 200 metre düşen bir cismin çarpmadan önceki son hızı x = 1/2*a*t² ve t*a = Vi-Vs formüllerinden 6.39 m/s olur.

Kısa bir araştırmayla normal bir insanın dayandığı g miktarının 5 g olduğunu gördüm. Yani 49 m/s². Bu da demek oluyor ki en az yaklaşık 0.13 saniyede 0.41 metre esneyecek bir malzeme gerekli.

Bundan sonrası beni aşıyor, ayrıca hesaplamalarda hata olabilir, kontrol edin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı