X (Twitter) toplumlara zarar mı veriyor?

Durmazzali47

Hectopat
Bazı alman üniversiteleri tepki için X'ten ayrılma kararı almış. Son zamanlarda Elon Musk ve Almanya'nın arası limoni olduğu içindir belki de. Onu bilmiyorum ama bu durumda kullandıkları argümanlar bana biraz doğru geldi.

X'in dezenformasyonu arttırdığını, insanların birbirine olan saygısını azalttığını, linç kültürünü normalleştirdiğini, empati duygusunu zayıflattığını, kabalığı arttırdığını, radikal söylemleri çoğalttığını, insanları fiziksel eylemlerden uzaklaştırdığını, X'teki radikaller yüzünden insanların kavramları yanlış öğrendiğini ve farklı düşünce şekillerine ön yargılı hâle geldikleri gibi pek çok şey söyleniyor.

Ben burada haklılık payları olduğunu düşünüyorum. Gerçekten de Twitter beni çok daraltan bir atmosfere sahip. Herkes çok haklı, fazlasıyla haklı. Haklı derken, herkes kendine göre çok haklı. Kişi kendini maksimum düzeyde haklı görürse maksimum düzeyde karşılık verebileceğine inanıyor. İşte bu yüzden %10 sertlikte bu forumda konuşsalar anında şutlanacak kişiler her şeyi, her şekilde söylemeyi kendilerine hak görüyorlar.

Hak arayışlarına da epey zarar verdiğine inanıyorum. Zira bir tweet atarak yanlış giden şeylere karşı tepki gösterdiğine inanan milyonlarca insan türedi. Oysa fiziksel eylemlerin yerini asla tutamayacak olan twitler, insanlara kendilerini kahraman gibi hissettiriyor. Bu da var olan yanlışlara olan tepkiyi söndürerek değişimlerin önünü tıkıyor.
Ayrıca radikal söylemlerin insanlar arası anlayış/hoşgörü ruhunu zedelediğini gözlemliyorum.

Siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bazı alman üniversiteleri tepki için X'ten ayrılma kararı almış. Son zamanlarda Elon Musk ve Almanya'nın arası limoni olduğu içindir belki de. Onu bilmiyorum ama bu durumda kullandıkları argümanlar bana biraz doğru geldi.

X'in dezenformasyonu arttırdığını, insanların birbirine olan saygısını azalttığını, linç kültürünü normalleştirdiğini, empati duygusunu zayıflattığını, kabalığı arttırdığını, radikal söylemleri çoğalttığını, insanları fiziksel eylemlerden uzaklaştırdığını, X'teki radikaller yüzünden insanların kavramları yanlış öğrendiğini ve farklı düşünce şekillerine ön yargılı hâle geldikleri gibi pek çok şey söyleniyor.

Ben burada haklılık payları olduğunu düşünüyorum. Gerçekten de Twitter beni çok daraltan bir atmosfere sahip. Herkes çok haklı, fazlasıyla haklı. Haklı derken, herkes kendine göre çok haklı. Kişi kendini maksimum düzeyde haklı görürse maksimum düzeyde karşılık verebileceğine inanıyor. İşte bu yüzden %10 sertlikte bu forumda konuşsalar anında şutlanacak kişiler her şeyi, her şekilde söylemeyi kendilerine hak görüyorlar.

Hak arayışlarına da epey zarar verdiğine inanıyorum. Zira bir tweet atarak yanlış giden şeylere karşı tepki gösterdiğine inanan milyonlarca insan türedi. Oysa fiziksel eylemlerin yerini asla tutamayacak olan twitler, insanlara kendilerini kahraman gibi hissettiriyor. Bu da var olan yanlışlara olan tepkiyi söndürerek değişimlerin önünü tıkıyor.
Ayrıca radikal söylemlerin insanlar arası anlayış/hoşgörü ruhunu zedelediğini gözlemliyorum.

Siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?
Kendim düşüncem şudur ki: Twitter'da kimseyle tartışmayacaksın, hatta tweet bile atmayacaksın. Nadiren arada girip bakıyorum 5dk sonra sinirlerim bozuluyor çıkıyorum. Twitter gerçekten troll ve yıkık yuvası bir yer. Twitter'da zaten bir tartışmadan haklı çıkmak için doğru olman değil, ne kadar çok kişinin seni desteklediği önemli. Söylenilen şey ne kadar yanlış veya ne kadar aptalca olursa olsun. Sadece bir çok trollün ve botun birbirine diğerinden daha fazla yorum veya beğeni atarak üstünlük kurmaya çalıştığı bir yer.

Bu yüzden söylediğiniz gibi herkes kendinden çok emin herkes %100 haklı ve keskin yorumlara sahip. Absürt şeyleri haklıymış imajıyla paylaşıp "Ragebait" ten hukuki yollarla çıkar sağlamaya çalışanlar bile var.

Özetle aklı selim kimsenin uzun zaman geçireceği bir yer olduğunu düşünmüyorum. Bana kalırsa çok kanser bir yer, yarım saat bile durup orda ki yorumları okumak yeterince sinir bozucu. Özellikle siyasi paylaşımlar, twitterda ki terör propagandası inanılır gibi değil, bu kişiler gerçek hayatta bir hiç ancak böyle kısıtlama olmayan sosyal medya platformlarında çok sesleri çıkıyor. O yüzden ben en azından böyle forumlarda tartışmayı daha uygun görüyorum, youtube veya instagram üzerinde de herhangi bir tartışmaya girmiyorum.

Belirsizliği sevmediğimiz için ona buna etiket atmak platformunun ismi twitter olmuş. Yuvarlak konuşanı kimse dinlemek istemiyor. Haber veya yüksek takipçili hesaplara bakarsanız tüm haber içeriklerini ve başlıklarının benzer olduğunu görürsünüz. birçok kişinin yorum yapması için bile bile kışkırtıcı, damara basıcı şekilde yazıyorlar. o hesapların kendi fikirleri yok. koyun güder gibi güdüyorlar takipçilerini. hep bir saldırganlık, iğneleyicilik, belirli kalıplara sokmak... insanın hayvani yönünün hoşuna gidiyor tabi bu söylemler. Bilincini kullanan yok sanki. yarı bilinçli şekilde reels/shorts kaydırır gibi twitter kaydırıyoruz. herkes kesin konuşuyorken kimin farklı perspektiflerden bakmaya ihtiyacı var? kim uğraşıp da düşünecek?

Her an bizi olumlu hissetirecek bir durum veya haber olamaz.
"Biraz daha kaydırmalıyım! birisinin bir açıklama yapması lazım! rahatlamam lazım, benim gibi düşünenler nerede??"
Çevrede olan bitenin farkında olmak tabiki önemli fakat her şeyin bir dengesi olmalı. Twitter'da haber kaydırıp durmak gündemden haberdar olmak değil.
"şu olsa böyle bu oldu böyle"
hiç normal bir şey yok. herşey normal olsa kimse bir şey takip etmeyecek. koskoca 90 milyon nüfuslu ülke. illaki birisi birisinin canına kıycak, kötü olaylar olacak... haber kanalları bunu biliyor. Halen de yorumlarda ülke ne hale geldi demografik yapı çöktü millet deliriyor bilmem ne zırvaları.

Twitter kullanmayı bıraktım. Halen kullanmak isteyenlere ise tavsiyem orda tweet atan kişilerin tweeti yazarkenki amacı kesin bir "gerçek" söylemek olsada insanların fikirlerini mutlak bir tespit olarak değil de farklı bir düşünce biçimi olarak okumaları. Yoksa twitter ömür törpüsünden farksız.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı