X3470 Isınma Sorunu

5 gün önce aldım yalnız işlemciyi aliexpress ten bence soğutmayla alakası var

İşlemci yeni ise bu kadar ısınması normal değil. Sistem boşta iken ve yükte iken işlemci kullanım yüzdelerini de kontrol edin.

İşlemcinin ömrü ile sıcaklık ne alaka? Öyle bir durum söz konusu değil.

Soruna gelecek olursak elinizdeki soğutucunun stok fandan farkı yok. Kule tipi bir soğutucu edinin bakır borulu egzoz fanı gerekli mutlaka takın. İçerideki sıcak havanın kasanın içinde dolaşması ile dışarı atılması arasında çok fark vardır. x3470 zaten ısınan bir işlemci fakat kule tipi güzel bir soğutu işinizi çözecektir.

İşlemcinin ömrü ile ısınmanın tabi ki de alakası var. İşlemci belli bir kullanım ömründen sonra transistörler ölmeye başlar ve transistörler azalınca işlemciye binen yük artar ve ısınma sorunu ortaya çıkar. Uzun süre kullanılmış işlemcilerin yeni işlemcilere göre daha fazla ısınmasının bir sebebi de budur.
 
Stress testine soktum 41 saniye geçti 90 dereceye çıktı gözüm korktu birşey olcak diye durdurdum 100 ü bile aşardı o bence

İlginç bir durum. Bu işlemci 73 °C derecede kendini kapatması lazım. Ben, Anakart veya BİOS ile ilgili bir sorun olduğunu tahmin ediyorum ama emin değilim. Ben olsaydım işe iyi bir soğutucu almakla başlardım. Hocamın dediği gibi; bakır ısı boruları olan kule tipi bir soğutucu bakın.
 
Birincisi işlemcinin çalışma yaşı ile sıcaklık durumu söz konusu değildir. Eski işlemcim ve yeni işlemcim arasında hiç bir fark yok aynı sıcaklıkta çalışmaktalar. Bu noktada Soğutucunuz, Termal Macununuz ve Kasa içi hava akışı etmenleri etki eder.

İkincisi işlemcinin çalışma sıcaklığı 73 derece olarak belirtilmiştir. Kapanmasını bu derece belirlemez. BIOS ayarlarında belirlidir bu değer ortalama olarak bir çok BIOS'da 95 derece olarak ayarlıdır değiştirilmediyse.

Üçüncüsü söylediğim işlemleri yapmaktan başka çareniz yok. Yaptığınız stres testinde elde ettiğiniz değerler çok yüksek. Bakır borulu kule tipi soğutu ve egzoz fanı gerekli kasanıza. x3440 işlemci takılı olan bilgisayarımda mevcut. Stok fan ile 85-90 dereceleri görüyordu. Kule tipi soğutucuya geçtim gördüğüm maksimum değer şu anda 63 derece oldu.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı