X570 Anakart ile 8PİN ve 8+4PİN Güç ve PSU Değişimi Konusunda Deneyimlerim

Chris Brown

Hectopat
Katılım
2 Ocak 2014
Mesajlar
108
Çözümler
1
Merhaba ,

3900X ile sistem toplama konusu hazırlamıştım biliyorsunuz. O zaman mevcut sistemdeki bronze sertifikalı FPS Hydro 700W güç kaynağını kullanmaya devam ettim.

Sistemde 1.218V de 4.0Ghz de çalışan 3900X ve Titan X Maxwell bulunuyor. Detaylar şu konuda ;




Sonrasında anakarttaki 8 + 4 PİN 2 tane güç girişini farkedip, bendeki Psu da olmadığını farkedip panik oldum. Zira reddit vb. yabancı kaynaklarda X570 sistemlerde 2 girişinde takılması gerektiği , üst seviye cpu'larda problem olabileceği , stabilite vs. sorunlar olabileceği yazıyordu. Daha önce çift cpu güç girişli başka anakartta kullanmama ve onu da uzun süre tek 8 pin ile kullanmama rağmen işkillendim doğal olarak. Sonrasında daha önce sıkıntı yaşamadığımı da düşünerek hafızamdan silmesem de biraz gerilere attım çünkü anakart kitapçığında da 8 pinin yeterli olduğu yazılmış.

Herneyse , Psu yu değiştirdim. Elektrik faturasına da zaten canım sıkılıyordu 3 kişilik çekirdek aileyiz bıktım 150 160TL ödemekten. Kabaca hesap yapınca 50TL ye yakını benim bilgisayar çıkınca moralim iyice bozuldu. Bu arada yeni Psu geldi, Platinum sertifikalı bir ürün çift cpu güç girişi de bulunuyor. Artık kafamdaki soruların gitme zamanı [:D] Yaşadığım değişiklikleri yazıyorum.

Not : Tchibo dan 10 sene önce aldığım elektronik wattmetreyi kullanıyorum, dijital ekranlı güzel bir cihaz ama doğru ölçüp ölçmediğinden %100 emin değilim ama mantıken doğru gibi sanıyorum.

1- Psu montajından sonra ele almışken kasa üstteki3 fanı dışarı üfleyecek hale getirdim , sıcaklıklar boşta 2-3 derece düştü , yükte 8-10 derece yükseldi. Alttaki 3 fan içeriye yeterince hava alamıyor diye eski haline çevirdim bütün testleri aldığım haline.
2- Fanlar eski haline çevirdim herşey psu değişiminden öncekiyle aynı. Sıcaklıklar boşta 2-3 derece düşük eski psu ya göre , yükte 4 derece yüksek.
3- Daha düşük voltajda Prime 95 te dayanamayan ve çekirdekleri kapatan cpu artık sorunsuz prime95 alıyor, 3-4dk sorunsuz devam etti kapattım bence yeterli süre, eski psu da prime da sonuç almadığı değer.
4- İlginç gelebilir ama Fsp Hyrdo 700W ile boştaki tüketim değerim ( prizden çektiğim ) 140-142W idi. Psu değişince bunda 135-137W olarak gösteriyor. 5-7W düşüş var.
5- İlginç gelebilir ama Fsp Hyrdo 700W ile CS:G0 da tüketim değerim ( prizden çektiğim ) 400/410W idi. Psu değişince bunda 360/370W olarak gösteriyor. Ortalama 30W düşüş var.

Yaşadıklarım bu şekilde, Üst seviye psu ile tekrar kavuşmak güzel oldu unutmuşuz 1-2 senedir.


ÖNEMLİ EKLEME


Biliyorsunuz, benim yaşadığım stabilite noktasındaki olumlu gelişmenin sebebi çift cpu soketini 8Pini ve 4 Pini aynı anda takmamam olabilirdi. Keza bende psu yapı kalitesi arttığı için daha kaliteli bir kullanım sunduğuna kanaat getirmiştim ama tabi bunu denemek oldukça basitti. 8 Pin ve 8+4pin şeklinde kullanım ile test yapmak gerekiyordu. Bazı sıkıntılarımdan dolayı biraz gecikmeli oldu ama dün de bir arkadaşın ricası ile test yaptım. Sonuç ilginizi çekecektir :)

Tek 8 pin ile kullanımda , 1.20V sabit voltaj 4.0Ghz (40 Çarpan) , 3900X Prime95 Smallfts testinde 1dk sonra çekirdek kapatıyor. Bu test sırasında HWmonitörde min. voltaj 1.162V , Max. voltaj 1.175V görünüyor.

8+4Pin ile kullanımda ise , 1.20V sabit voltaj 4.0Ghz (40 Çarpan) , 3900X Prime95 Smallfts testinde hata vermiyor :). Bu test sırasında HWmonitörde min. voltaj 1.169V , Max. voltaj 1.175V görünüyor.


Prime95 Smallfts testi dışında ve hwmonitör min.max. voltajlar dışında , başka herhangi bir testte sorun sıkıntı vs. fark yok. Smallfts testi' render gibi en ağır uygulamalar dahil sisteme onlardan daha fazla yüklenen, esasında algoritması hiç bir kullanıcının sistemi yoramayacağı seviyede yoran bir yazılım. Yani kalkıpta sisteminize uzun süre bu testi yapmanızı önermiyorum, kesinlikle gereksiz. Gayet stabil çalışan sisteminiz bu testten geçemeyedebilir , ama algoritması ciddi bir sıkıştırma uyguladığı için, yeterli stabilite yerine eğer tam stabilite peşinde isek eğer, kesin sonuç veriyor diyebilirim. Sistem performansı hiç değişmiyor, ama +4pin bağlantısını kullanınca, tam stabilite sağlanmış oluyor. Voltaj değişkenliğinin önündeki stabilite sorununu anlamış oluyorsunuz kısacası. Bunların hepsini toplarsak bir sonuca bağlamak için , zaten imkan var ise kaliteli ve üst seviye bir güç kaynağı mutlaka alın. Uzun zamanda kendi parasını çıkaracaktır enerji sarfiyatı olarak. Bu zaman aralığında da sistemi kaliteli bir kaynağa emanet etmiş olacaksınız. Çift güç girişi olan bir anakart alıyorsanız yada varsa psu alıyorsanız, özellikle çift cpu girişi olmasına özen göstermekte yarar var. Mevcut elinizde kaliteli bir psu varsa ve tek 8 pin çıkışı varsa, sorun etmeyin kullanın ama zaten eski değiştirecem diyorsanız, yada yeni üst seviye sistem topluyorsanız, sistemin can damarı güç kaynağınızı üst seviye seçin ve anakarta 8+4pin çift güç girişini de takın.

Bu dedikleirmin tamamı sistemde eksta voltaj vs. oynaması yapacaksanız (overclock) geçerli. Ben tak çalıştır kullanırım diyen için ekstra bir çabaya gerek yok, verimli ve kaliteli bir psu her zaman tavsiye ama ille 2.cpu çıkışına gerek yok.
 
Sorumu mazur görün; Tek 8 pin ve 8+4 pin testlerini, eski ve yeni PSU'nuz da stok soğutucu ile mi yaptınız?

Sıcaklıklar ne durumda idi? HWInfo üzerinden CPU'nun çektiği güç kaç W idi?
 
Selamlar.

Soğutucu Raijintek Ocrus 360 , soğutucuyu neden sordunuz ?
Sıcaklıklarda Psu değişiminden sonra 3-5 derece artma oldu, çünkü voltaj regülasyonu sağlandı. Sonrasında 4.0Ghz için stabil voltaj değeri verince 1.2v, sıcaklıklar standart hale geldiler. Şuan yükte 55 derece civarında seyrediyorlar. Boşta 35 derece civarı bazen daha az. Cpu çektiği güce Hwinfodan bakmadım, sistem toplam şebekeden çekilen güce bakıyorum. Cpu çektiği güce esasında çok bakmaya gerek yok çünkü sistem bileşenleri aynı, çektiği güç voltaj kullanımına göre tahmin edilir zaten neden bakmalıyım ? Anlayamadım soruları kusura bakmayın :)
 
@Chris Brown Sorularımı yanlış anlamayın. Sadece bildiklerimi güncellemek için öğrenme ihtiyacı duyuyorum :) Kısaca açıklayayım;

Benim bildiğim tek 8 pin güç girişi ile işlemciye rahatlıkla 300W civarı güç verilebildiği ve bunun birçok örneğini eski FX 8 core işlemcilerde OC sonuçlarında görüyoruz. Ben bile elimdeki X3440'ı 1.4V ile 140-150W güç çektiğini gözlemliyorum ve bunu 4pin CPU güç girişi ile yapıyor. Anladığım kadarıyla bu bildiklerim eski sistemlerde okay ancak çok çekirdekli ve farklı üretim teknolojileri ile üretilen güncel chipset ve işlemcilerde tam olarak aynı değil. İşlemciniz tek 8 pin ile çekirdek kapadığını söylemiştiniz, sıcaklıkları ve işlemcinin çektiği gücü merak ettim çünkü 250W'ı geçeceğini düşünmüyorum yaptığınız OC ile ama sonuçta net emin de olamam. Bu bilgileri verirseniz çok sevinirim.

Bildiğime ters şekilde 8+4 ile o seviye OC'de tek 8'e nazaran daha stabil ve verimli sonuçlar almışsınız. Bunun anakart üreticilerinin oyunu mu olduğunu yoksa farklı şeyler mi var kafamda tartmam lazım. Çünkü gözlerimle gördüm 280W güç çeken işlemciler tek 8 pin güç ile stabilite testlerinden geçiyorlardı. Mevzu 3900X ve X570 ile değişmiş ve farklılaşmış ise öğrenmek isterim. Dediğiniz gibi stok kullandıktan sonra 4 pin bile yeterli benim gözümde :) Standart 8 pin zaten yeterli. X390 ve X570 anakartlarında durumlar değişmiş mi bunları acil öğrenmem lazım. Kısaca bu sebeple sordum, teşekkürler, emeğinize sağlık. Forumdaki makalenizi de beğendim :)
 
Şimdi şöyle ki , 8Pin bağlantının besleyemeyeceği cpu yok. 370W 380W civarı bir güç çekmek mümkün ama mesele zaten besleyip besleyememe meselesi değil. Tek 8 pin güç girişi ile 3950X dahil OC yapılsa da yeterli. (Abartı voltaj LN2 vs. olmadıktan sonra ). Burada benim bahsettiğim durum aslında, giriş seviyesi Psu ile Üst seviye Psu arasındaki fark. Bu fark tak çalıştır kullanıcı tipi için önemli değil ama sistemine kararlı bir OC yapmak isteyen kullanıcı için önem arzediyor. Yabancı kaynaklarda ekstra takılan 4Pin bağlantının stabilite noktasında farkı olduğunu okumuştum, reddit vb. yerlerde ama tabi ancak deneyebildik. Benim voltaj değerlerime göre oluşan farkın tamamı Psu'lar arasındaki sınıf farkından kaynaklanıyor. Ama özellikle sistemi stabil en düşük voltajında bir değerde kullanacaksak, ekstradan takılan 4 pin bağlantısı olumlu katkı yapıyor. ( Burada araya not gireyim, bu stabilite farkını ancak Prime95 Smallfts testinde anlayabiliyoruz, normal kullanıcının bununla pek işi de olmayacağı için fark anlaması zaten mümkün değil.) Benim aldığım sonuçlarda bunu gösteriyor. ( Sistem %95 stabil yerine %100 stabil diyebiliyorsun.) Başka sistemde farklı sonuç ta olabilir orasını bilmiyorum. Daha önce uzun süre X99 sistemi tek 8 pin ile de kullandım zaten sorun yaşamadım, ama o sistemdeki Psu RMX serisi idi. Esasında buradan çıkarılacak sonuç güç ile alakalı değil ,

Eğer yeni bir sistem toplayacaksanız güç kaynağını kaliteli ve üst seviye bir ürün almaya çalışın, topladığınız sistem üst seviye ise anakartınız muhtemelen çift cpu girişi vardır, buna uyumlu Psu seçmeye özen gösterin. ' demek oluyor :)
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı