Çözüldü x870 Tomahawk sarı - kırmızı led ışığı yanıyor ve Digit 10 hatası veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Kırıkkale
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ev : Ryzen 9800x3D / x870 Tomahawk / 2x16GB XPG 6400 cl32 / rx 6800 / KC3000 & NV2 1TB / MSI Mag 750w / PowerBoost x-59 / Peerless Assassin 120 Se / Samsung 32" G5 165Hz

Ofis : Ryzen 5600 / b550 ds3h / Kingston 4x16 / Rx 570 4GB / Samsung Evo 500MB Sata3 SSD / Vita Tenekesi Kasa / SE224xts / Samsung 32" G5 144Hz
Meslek
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Selam hocamlar,
Bir süre önce 9800x3D ve MSI 870 Tomahawk aldım.
RAM'lerim: XPG Lancer Blade RGB AX5U6400C3216g-dtlabrbk 32 GB (2x16) DDR5 6400 MHz CL32.
Gayet temiz bir kurulum yaptım.

1732302317632.jpeg

1732302334189.jpeg

1732302351356.jpeg

1732302368387.jpeg

1732302391166.jpeg

1732302422052.jpeg

En son RX6800 ekran kartını da taktım ve bilgisayarı çalıştırdım. Tek seferde hatasız PC açıldı. Buraya kadar sorun yok.
Önerildiği üzere anakartı en son çıkan BIOS'a güncelledim.
2 gün sorun çıkmadı ancak performans çok düşüktü.
CS2'de 5600 işlemci ile 70% yükte 250-350FPS alırken 9800X ile 100'lü FPS'leri görmek üzere 200-400 arası 60% yükte bir performans aldım.
Bugün PC'yi açtığımda kırmızı sarı LED'ler yanım 10 kodlu arızayı verdi. Canım sıkıldı, kapattım tekrar açtım ve PC açıldı.
Montajla ilgili bir hatam olsa bilgisayarın hiç açılmayacağını düşünüyorum.

1732302608094.jpeg

Birazdan birkaç stres testi yapacağım. Ryzen Master ana sayfa ekran görüntüsü ekliyorum.

1732302745624.png

Aklınıza gelebilecek her şeyin yardımı olabilir diye düşünüyorum.
@Teacher80

CPU-Z 5 dakikalık çok çekirdekli testi

1732303333395.png

1732303367837.png

1732303387864.png

Cinebench2024 Esnasında
1732304316778.png

Son düzenleme:
Çözüm
Anakartın kullanma kılavuzunda 10 numaralı kod için:
PEI Core is started
diyor. İnternette arıyorum bu ne anlama geliyor diye.
Bu arada anakartta kırmızı ile yuvarlak içine aldığım yere güç vermeni öneririm:
ekran kartı güç.jpg

Ardından ekran kartının iyi oturup oturmadığına ve M2 SSD'nin iyi oturup oturmadığına bak, en garantisi sök tak.

Çözmüşler:
Bios update sonrası eski biostan artıklar kalıyormuş. Kasa arkasındaki Clear Cmos tuşuna basıp mevcut biosu tertemiz etmişler.

Yazılanlardan özetler:
CMOS temizlemeye ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirim. Şimdi iyi çalışıyor.
Şimdi gayet iyi çalışıyor. Sonunda CMOS'a dönüştü ve bilgisayarın arkasına uzanıp sıfırlamak için CMOS düğmesine bastım. Bunu yaklaşık üç farklı kez yapmam gerekti. Çok garip. Onsuz bir karta sahip olmayı hayal edemiyorum. Kartı gerçekten beğendim.

Kaynak:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

RAM'inden ve işlemcinden ideal performans için birkaç tarif atacağım. Bende işe yaradı:
İlk önce biosta EZ Menü'de Memory TRY IT! seçeneğinde 6000 MHZ (mümkense CL30, iki tane CL30 var üsttekini seç) RAM frekansını seç. Ardından ADVENCED ayarlardan Overclock, oradan da UCLK DIV1 Mode'u UCLK=MEMCLK'yi seçip F10 ile kaydedip çık. Bugün bu RAM ayarıyla daha stabil oyun oynadım sanki.
Baktın olmadı sondan bir önceki biosu yükleyebilir misin? Sonuçta bunlar beta bioslar:

Neredeyse bir hafta olacak default bios ile hiç hatalı açılış olmadı. Manuel 6000 ve uclk=memclk yapınca da hata alıyorum. Mem try da hata veriyor. EXPO'da veriyor. İşlemci tam güce çıkamayıp ısınıyor. Birazdan söküp macun yenileyecem.

Selamlar, 9800x3d msi x870 tomahawk ikilisine ben de sahibim.....
Windows u ilk kurmam 4-5 deneme ile anca oldu çünkü restartta açılış hatası, ekran olmaması vs. Ramlerim gskill Trident Z5 6000 30 cl
Sizin durumunuzu merak ettim ne oldu en son? Ben şu an expo da 6000 alıyorum ama pc çok geç açılıyor. Sorun var gibi. @Teacher80 hocamın dediği gibi resimde ana karta ek güç verdiniz mi?

Selamlar, 9800x3D MSI X870 Tomahawk ikilisine ben de sahibim...
Windows'u ilk kurmam 4-5 deneme ile anca oldu çünkü restartta açılış hatası, ekran olmaması vs. RAM'lerim G.Skill Trident Z5 6000 30 CL.
Sizin durumunuzu merak ettim ne oldu en son? Ben şu an EXPO da 6000 alıyorum ama PC çok geç açılıyor. Sorun var gibi. @Teacher80 hocamın dediği gibi resimde anakarta ek güç verdiniz mi?

Ben EXPO falan hepsini kapattım. 4800MHz takılıyordum bir hafta sorun çıkartmadı şimdi yine sarı kırmızı ışık ve seven segmentte 10 yazan hatayı alıyorum. Artık umursamamaya çalışıyorum. MSI forumlarında da yazdım bekleyin yeni BIOS gelecek diyorlar. Bu RAM olayı anakartla olduğu kadar işlemciyle de alakalıymış. AM5 soket daha dün çıkmadı neredeyse AM5'in sonuna geldik 2025'e kadar destekeyeceğiz demişti AMD. Hala sorun hala aynı sorun. Bitmedi gitti.

Ben EXPO falan hepsini kapattım. 4800MHz takılıyordum bir hafta sorun çıkartmadı şimdi yine sarı kırmızı ışık ve seven segmentte 10 yazan hatayı alıyorum. Artık umursamamaya çalışıyorum. MSI forumlarında da yazdım bekleyin yeni BIOS gelecek diyorlar. Bu RAM olayı anakartla olduğu kadar işlemciyle de alakalıymış. AM5 soket daha dün çıkmadı neredeyse AM5'in sonuna geldik 2025'e kadar destekeyeceğiz demişti AMD. Hala sorun hala aynı sorun. Bitmedi gitti.
Hocam sanırım hatayı (Şans) msi x870 tomahawk alarak yaptık. Dün aldım ben de.
Şu an herhangi bir anakrta, B650 bile kullansak bu sorunları yaşamayacaktık.
Kısmet. Ramlerin yerini değiştirdim, geç açılma harici bir sorun kalmadı.
En son bios, en son chipset drivelarını kurdum kurdum.

Ana kartı o ek resimde işaretli yerden beslediniz mi ona cevap isterim sizden mümkünse,

Ben de gelişme olur sorun düzelirse muhakkak yazacağım.

Buradan tüm forumdaşlara da kaynak olsun 9800X3D msi x870 tomahawk sıkıntılı gördüğünüz üzere...

Hocam sanırım hatayı (Şans) msi x870 tomahawk alarak yaptık. Dün aldım ben de.
Şu an herhangi bir anakrta, B650 bile kullansak bu sorunları yaşamayacaktık.
Kısmet. Ramlerin yerini değiştirdim, geç açılma harici bir sorun kalmadı.
En son bios, en son chipset drivelarını kurdum kurdum.

Ana kartı o ek resimde işaretli yerden beslediniz mi ona cevap isterim sizden mümkünse,

Ben de gelişme olur sorun düzelirse muhakkak yazacağım.

Buradan tüm forumdaşlara da kaynak olsun 9800X3D msi x870 tomahawk sıkıntılı gördüğünüz üzere...

Oraya besleme yaptım hiç birşey değişmedi.

Bu arada başka markalarda da sorun yaşayanlar var. Problem x870 chipte sanırsam. x670 üstüne makyaj yapıp yolladılar aceleyle denmiş ben ikna oldum.

MSI Mag X870 Tomahawk'ın sitesine baktığımda çıkan bioslar hep beta. İşlemci R7 7700 diye beni etkilemedi ama başka sorun var: Bilgisayar kapalı iken kasanın güç tuşuna bastım açılmadı, sisteme güç hiç gitmedi. Ben uğraşırken denemelerimin birinde kendi kendine açıldı. Bugün yine yaptı. Bir ara duymuştum buna benzer AMD hatası, sorunu tüm USB bağlantıları sökerek çözüyorlardı. Şaka değil anakartın içinde takılı olan sıvı soğutmanın ekranını yönetecek anakart içindeki USB 2 portunu da sökünce düzeldi veya denk geldi.
AM4 platformunda anlatılan sorundu bu, anlaşılan devam ediyor veya bioslar beta diye mi nedir böyle.
Intelde böyle şeyler yaşamazdım asla ama o hem oyun performansında geride hem de platform ömrü kısa ve ne kadar çekirdek koyarsa koysun asıl işi yapacak performans çekirdekleri en fazla 8. Alır almaz hem platform hem de en tepe işlemcisi ölü yatırım.
AMD'den beklenti gelecek yıl çıkacak Zen 6 mimarili işlemcilerin tek CCD üzrinde 12 çekirdek barındırması. Yani muhtemel 11800X3D 12 çekirdek 24 izlekli olacak. Bu durumda R7 7700 işlemcimi belki yükseltebilirim. Zaten alırken de idarelik almıştım.
X870 anakartların biz oyunculara en büyük artısı ileride çıkacak olan PCI Express 5 destekli ekran kartlarına hazır olması. Bu sebeple bu X870 aldım ama ben de 9800X3D işlemci alsaydım çok daha ağır konuşurdum AMD'nin yapacağı iş için.
Rekabet olmayınca veya bu yapılan sorumsuz ürün satışından birileri bu firmalara ceza kesmedikçe bu böyle devam eder.

MSI MAG X870 Tomahawk'ın sitesine baktığımda çıkan BIOS'lar hep beta. İşlemci R7 7700 diye beni etkilemedi ama başka sorun var: Bilgisayar kapalı iken kasanın güç tuşuna bastım açılmadı, sisteme güç hiç gitmedi. Ben uğraşırken denemelerimin birinde kendi kendine açıldı. Bugün yine yaptı. Bir ara duymuştum buna benzer AMD hatası, sorunu tüm USB bağlantıları sökerek çözüyorlardı. Şaka değil anakartın içinde takılı olan sıvı soğutmanın ekranını yönetecek anakart içindeki USB 2 portunu da sökünce düzeldi veya denk geldi.
AM4 platformunda anlatılan sorundu bu, anlaşılan devam ediyor veya BIOS'lar beta diye mi nedir böyle.
Intel'de böyle şeyler yaşamazdım asla ama o hem oyun performansında geride hem de platform ömrü kısa ve ne kadar çekirdek koyarsa koysun asıl işi yapacak performans çekirdekleri en fazla 8. alır almaz hem platform hem de en tepe işlemcisi ölü yatırım.
AMD'den beklenti gelecek yıl çıkacak zen 6 mimarili işlemcilerin tek ccd üzrinde 12 çekirdek barındırması. Yani muhtemel 11800x3D 12 çekirdek 24 izlekli olacak. Bu durumda R7 7700 işlemcimi belki yükseltebilirim. Zaten alırken de idarelik almıştım.
X870 anakartların biz oyunculara en büyük artısı ileride çıkacak olan PCI Express 5 destekli ekran kartlarına hazır olması. Bu sebeple bu X870 aldım ama ben de 9800x3D işlemci alsaydım çok daha ağır konuşurdum AMD'nin yapacağı iş için.
Rekabet olmayınca veya bu yapılan sorumsuz ürün satışından birileri bu firmalara ceza kesmedikçe bu böyle devam eder.

Çok enteresan ASUS alanlar da şikayetçi ama ASRock şikayeti yok. Bakıyorum hem Reddit hem yabancı teknoloji forumlarına. 1 tane ASRock şikayeti yok. Seat'ın VW'nin alt grubu olması gibi ASRock'ta ASUS'un alt grubu. Ben anlayamadım çözemedim haftada 3-5 defa sövdürtüyor. Artık çözüm aramıyorum. Yeni BIOS güncellemesi gelir yüklerim, yeni sorunlar gelir böyle devam eder... Orijinal ilk geldiği BIOS'u denemeden yüklemiştim yeni AGESA lazım diye. Muhtemelen onda da sorun vardı.

Çok enteresan ASUS alanlar da şikayetçi ama ASRock şikayeti yok. Bakıyorum hem Reddit hem yabancı teknoloji forumlarına. 1 tane ASRock şikayeti yok. Seat'ın VW'nin alt grubu olması gibi ASRock'ta ASUS'un alt grubu. Ben anlayamadım çözemedim haftada 3-5 defa sövdürtüyor. Artık çözüm aramıyorum. Yeni BIOS güncellemesi gelir yüklerim, yeni sorunlar gelir böyle devam eder... Orijinal ilk geldiği BIOS'u denemeden yüklemiştim yeni AGESA lazım diye. Muhtemelen onda da sorun vardı.
Reddit'e baktım 9800X3D için bios yükleyen tüm X870, X670/E, B650/E anakartlarda rastgele sorunlar oluyormuş marka model farketmeksizin. Ryzen 7 7700 kullandığımdan 9800X3D öncesi bios var MSI sitesinde onu deneyeceğim. Bulabilsem stock biosu yükleyeceğim (beta olmayan) ama sitede bioslar hep betadan başlıyor.

9800 ile stokla ile aynıydı. Bu sabah açtım siftahla yellow 10 bende de başladı.... :)
Ya tek bakmadığım parça msi anakarttı. İşlemci ile anakartı tek attım diye düşünürken heap fire tek yedik msi dan...

Tekrar selamlar :)
Sistemim yeni olduğundan yani msl tomahawk yaram yeni olduğundan mütevellit sorunu çözmeye uğraşmaya devam ediyorum.
Son durumlar
"memory context restore" ayarının bios ta enabled yapılmasını gösteriyor.
@Antor hocam sizin ramleriniz msi uyumlu ram listesinde var benimkler yok.

Son tespitlerim, bu anakart ve bu bios sorunu soğuk başlatma ile alakalı tamamen.
Redditte elektrik-elektronikçi bir kardeşimiz (mühendis) kafayı kırmış bu anakartla :) Herşeyi denemiş ama en son farkettiği ki benimde iki gindür yaşadığım soğuk başlatmada sarı led 10 kod hatası. Yani dün defalarca restart ettim sıkıntı yok (geç açılma harici) ama bu sabah ilk başlatmam da sarı 10 kod hatası.
Geç başlatmayı memory context restore enabled ederek kesin çözdüm. O her açılıştı ramleri çek etmesi orada takılması yok şu an.
Yarın sabah ve sonraki günler sarı led 10 kodu takip edicem. İster sizlerde deneyin ister beni bekleyin muhakkak paylaşacağım.

Saygılar

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Son düzenleme:
9800 ile stokla ile aynıydı. Bu sabah açtım siftahla yellow 10 bende de başladı... :)
Ya tek bakmadığım parça MSI anakarttı. İşlemci ile anakartı tek attım diye düşünürken heap fire tek yedik MSI'dan...

Konuyu açtığım başka bir yerde bana,
1- işlemciyi tek takmış olabilirsin.
2- pin yamultmuş olabilirsin.
3- RAM'leri yanlış takmış olabilirsin.
Böyle saçma sapan şeyler diyorlar. Pinleri yamultsam, işlemciyi ters takmaya zorlasam bu PC bir daha açılır mı?

9800 ile stokla ile aynıydı. Bu sabah açtım siftahla yellow 10 bende de başladı... :)
Ya tek bakmadığım parça MSI anakarttı. İşlemci ile anakartı tek attım diye düşünürken heap fire tek yedik MSI'dan...

Tekrar selamlar :)
Sistemim yeni olduğundan yani msl Tomahawk yaram yeni olduğundan mütevellit sorunu çözmeye uğraşmaya devam ediyorum.
Son durumlar.
"Memory context restore" ayarının BIOS'ta enabled yapılmasını gösteriyor.
@Antor hocam sizin RAM'leriniz MSI uyumlu RAM listesinde var benimkler yok.

Son tespitlerim, bu anakart ve bu BIOS sorunu soğuk başlatma ile alakalı tamamen.
Reddit'te elektrik-elektronikçi bir kardeşimiz (mühendis) kafayı kırmış bu anakartla :) her şeyi denemiş ama en son fark ettiği ki benim de iki gindür yaşadığım soğuk başlatmada sarı LED 10 kod hatası. Yani dün defalarca restart ettim sıkıntı yok (geç açılma harici) ama bu sabah ilk başlatmam da sarı 10 kod hatası.
Geç başlatmayı Memory context restore enabled ederek kesin çözdüm. O her açılıştı RAM'leri çek etmesi orada takılması yok şu an.
Yarın sabah ve sonraki günler sarı LED 10 kodu takip edeceğim. İster sizlerde deneyin ister beni bekleyin muhakkak paylaşacağım.

Saygılar.

O mühendis ben olabilir miyim?

Reddit Link

Technopat Haberler

Geri
Yukarı