Çözüldü x870 Tomahawk sarı - kırmızı led ışığı yanıyor ve Digit 10 hatası veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Kırıkkale
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ev : Ryzen 9800x3D / x870 Tomahawk / 2x16GB XPG 6400 cl32 / rx 6800 / KC3000 & NV2 1TB / MSI Mag 750w / PowerBoost x-59 / Peerless Assassin 120 Se / Samsung 32" G5 165Hz

Ofis : Ryzen 5600 / b550 ds3h / Kingston 4x16 / Rx 570 4GB / Samsung Evo 500MB Sata3 SSD / Vita Tenekesi Kasa / SE224xts / Samsung 32" G5 144Hz
Meslek
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Selam hocamlar,
Bir süre önce 9800x3D ve MSI 870 Tomahawk aldım.
RAM'lerim: XPG Lancer Blade RGB AX5U6400C3216g-dtlabrbk 32 GB (2x16) DDR5 6400 MHz CL32.
Gayet temiz bir kurulum yaptım.

En son RX6800 ekran kartını da taktım ve bilgisayarı çalıştırdım. Tek seferde hatasız PC açıldı. Buraya kadar sorun yok.
Önerildiği üzere anakartı en son çıkan BIOS'a güncelledim.
2 gün sorun çıkmadı ancak performans çok düşüktü.
CS2'de 5600 işlemci ile 70% yükte 250-350FPS alırken 9800X ile 100'lü FPS'leri görmek üzere 200-400 arası 60% yükte bir performans aldım.
Bugün PC'yi açtığımda kırmızı sarı LED'ler yanım 10 kodlu arızayı verdi. Canım sıkıldı, kapattım tekrar açtım ve PC açıldı.
Montajla ilgili bir hatam olsa bilgisayarın hiç açılmayacağını düşünüyorum.

Birazdan birkaç stres testi yapacağım. Ryzen Master ana sayfa ekran görüntüsü ekliyorum.

Aklınıza gelebilecek her şeyin yardımı olabilir diye düşünüyorum.
@Teacher80

CPU-Z 5 dakikalık çok çekirdekli testi

Cinebench2024 Esnasında

Son düzenleme:
Çözüm
Anakartın kullanma kılavuzunda 10 numaralı kod için:
PEI Core is started
diyor. İnternette arıyorum bu ne anlama geliyor diye.
Bu arada anakartta kırmızı ile yuvarlak içine aldığım yere güç vermeni öneririm:

Ardından ekran kartının iyi oturup oturmadığına ve M2 SSD'nin iyi oturup oturmadığına bak, en garantisi sök tak.

Çözmüşler:
Bios update sonrası eski biostan artıklar kalıyormuş. Kasa arkasındaki Clear Cmos tuşuna basıp mevcut biosu tertemiz etmişler.

Yazılanlardan özetler:
CMOS temizlemeye ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirim. Şimdi iyi çalışıyor.
Şimdi gayet iyi çalışıyor. Sonunda CMOS'a dönüştü ve bilgisayarın arkasına uzanıp sıfırlamak için CMOS düğmesine bastım. Bunu yaklaşık üç farklı kez yapmam gerekti. Çok garip. Onsuz bir karta sahip olmayı hayal edemiyorum. Kartı gerçekten beğendim.

Kaynak:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

RAM'inden ve işlemcinden ideal performans için birkaç tarif atacağım. Bende işe yaradı:
Tamamdır hocam. Konuyu uzatıp hortlattığım için kusuruma bakma.
Samimi gördüm, problemin düzeleciğinee inandığım için sürdürdüm.
Saygılar sevgiler.

Tamamdır hocam. Konuyu uzatıp hortlattığım için kusuruma bakma.
Samimi gördüm, problemin düzeleciğinee inandığım için sürdürdüm.
Saygılar sevgiler.

Estağfurullah dostum. Az önce senin ayarlarla EXPO açtım ama hızı 6000'e düşürdüm. sıcak resette sorun yok soğuk reseti deneyeceğim. Sen demesen ben artık ümidi kesmiştim. ASUS B650 alıp bu kartı çıkartmayı kuruyordum kafamda.

İstemeden kırıcı göründüysem üzgünüm, kızgınlığım başka insanlara. Adam ram'i ters takmış olabilir misin diyor. Çevir tak diyor. Dalga geçiyor. Bunlara sinirleniyorum.

Memory context restore açınca bir daha yavaş boot sorunu yaşamadım. Zaten otomatik açılmıştı bu ayar kurcalarken power down mode kapatınca sorun çıkarıyormuş dedikleri için kapatmıştım, o iki ayarı geri açtım bir sorun kalmadı.

Yok hocam estağfirullah. Ben ısrarcı olduğumdan yazdım.

Yok hocam estağfirullah. Ben ısrarcı olduğumdan yazdım.

EXPO açıp bahsettiğin context restore ve power down enable yaptım. Sıcak resette sorun yoktu. Bugün pc'yi tekrar açtım yine kırmızı-sarı ve 10 hatası.

PSU anahtarını kapatıp, fişten çekip şöyle bir 10-12 saat sonra açmayı dener misin ?

Bu arada msi support'un bana verdiği cevap çok saçma. PSS Support ve C-State kapatmak demek CPU'nun idle ve yük durumlarında frekans ayarını işletim sistemine değil kafasına göre yaptırmak demek. RAM problemi ile alakasız.

Yeni agesa güncellemesi gelmiş. MSI bios update çıkartır yakında. En son onu deneyeceğim.

Olmadı anakartı satacağım asrock alacağım. Zaten yüksek MHZ ram kullanmakta gözüm yok ama 6000'de alamıyorum onu geçtim default settings'de bile hata veriyor.

Bu AMD'nin yaptığı işi utançla takip ediyorum. Bioslarınız hazır değilse işlemciyi neden çıkarıyorsunuz. Hele ki yayıncılara, güya inceleme yapanlara diyecek laf yok. İleride hedefim tek CCD'de 12 çekirdek içeren X3D işlemciye geçmek ama buna geçmeden önce beta olmayan bios beklerim.
AMD ekran kartı driver hatalarını işlemci bioslarına da yansıtmış.
Yeni çıkan Intel platformu anakartlarına baktım, AMD X870'in dengi Intel analkartlar da benzer fiyata. Yani AMD anakartlar uygun olup da ucuz etin yahnisi durumu yok. Sorun anakartlardansa Intel dengi MSI MAG TOMAHAWK Z890 anakartlarda da benzer fiyat. Onlarda sorun yok. AMD fena batırdı da Intel'in itibarı yerlerde ve platforma destek süresi az diye bir şekilde mecbur kalındı.

Bu gece dediğiniz şekilde kapatıp ertesi günün akşamına cevabımı yazarım.
@Teacher80 MSI da komedi hocam. Teknik destek cevbaında hala geliştirilmekte olan bir anakart diyor Sitenizde öyle yazmıyor diyorum cevap yok. İadeye zorladım yanaşmadılar,
Bu memory context restore ile son 5 gündür hata almıyorum böyel kullanmamda sakınca var mı dedim ne diyecekelr diye "Please just keep your current settings." yazdılar hahaha...
ilk kurulumda bu sorunu hiç yaşamamış gibi sessiz kalan sinerji de ayrı...

Ya ne diyim. Şu an sorun yok, nüksederse Antor hocma gibi Asrock.. söküp tekrar kurucam.
Bir daha da tövbeler olsun dışarı da pc toplatmam

Ben kendim topladım da ne oldu? Geliştirilmekte olan ne demek. Tavuk alacaktık civciv mi verdiler? Besleyecek miyiz? Biz oturup BIOS mu derleyelim? Son ürün diye aldık. Tombala mı oynuyoruz? Şans işi demesin kimse.

8000MHz anakart diye etiket vurmuş. 6000 MHz alamıyorum. Anca 4800MHz o bile sorun çıkartıyor. TTNET bile vadettiği hızın 70% ini veriyor en azından.

@Teacher80'in dediği gibi tuber ve influencerler para için sorun yokmuş gibi gösteriyorlar. Dürüst inceleme yapan, kötü mal inceleyen yok. Yine de en dürüst incelemeyi sevmesemde linus ve jaz2cents en iyisini de gamers nexus isası yapıyor.

Bu arada gerçekten benim sinirim önce AMD sonra MSI için sizler dostsunuz burada derdimize çözüm arayan, yardım eden hiç olmadı teselli veren topluluğuz.

Dün EXPO açtığım için bugün öğlen açılmayan PC şimdi açıldı. Demek ki 6 saat yetmiyor en az 12 saat lazım. PSU anahtarını kapatıp, fişi çekmek önemli öğlen giderken psu kapattım ama fişi çekmemiştim. PSU DC köprüsünde enerji kalmış demek ki.

Bu arada artık paranoyak oluyorum belki ama benim güç kaynağı MSI mag 750w. Güç kaynaklarımızda sorun olabilir mi ? Diyeceğim ama çok alakalı gelmedi.

Edit : Bu arada latency killer'i de kapattım son denemede. Bakalım göreceğiz.

Son düzenleme:
Ben de bu sorunlarla uğraşmaya başladığımda yeni aldığım 1000 WATT NZXT C1000 ATX 3.1 PSU'dan şüphe ettim. Meğer biostanmış. YouTube'da Mesut Çevik geçen yıl bir yayınında AMD'nin bir sorununu yaşayan arkadaşını anlatıyordu. Kasada güç tuşuna basıyorsun tık yok. Çözümü tüm USB aygıtları (anakart içinde takılı olanlar da dahil) sökmek. Geçen ay filan da Mesut Çevik AMD oturdu diye Ryzen 9. nesil işlemcili sisteme geçtiğini anlatan video çekmişti.
Türkiye'da nedense bir AMD fanboy grup var. Sayıları az da olsa her yerde sesleri yüksek. Anladığım kadarıyla bu baskıdan açık açık söylenmiyor AMD'nin eksikleri. Zamanında AMD RX480 ekran kartından ne çektiğimi iyi biliyorum. Bu forumda insan kötü deneyimini söylemeye korkar konu AMD olunca. Geçtiğimiz yıllarda AMD ekran kartında durum bu.
İşlemci ya da ekran kartı farketmez, AMD anakart ve ekran kartı firmalarına fazla açık alan bırakıyor ve onlar da kalitesiz bileşen kullanıyor olabilir. Nvidia bu konuda örnek olmuştur mesela. Ekran kartlarında kullanılacak kapasitörlere kadar karışıyor sözleşmelerle.
Intel'in en son nesil işlemcileri rekabette geride ve bunu telafi için uzun yıllar soketi desteklese AMD düşünmeyebilirdim (Intel 9700KF'li sistem BF 2042 ile bir anda resmen çöp oldu, platform elimde patladı). Şansıma R7 7700 ilk beta bios ve EXPO ile sorunsuz çalıştı (işlemci ve RAM 1:1 6400 MHZ CL32'de) ve buna şükreder oldum. Güya yaza doğru 12 veya 16 çekirdekli AMD düşünüyordum ama o topa girmeyeceğim gibi.

Hocam akşamı beklemedim bu sabah açtım.
PSU anahtar kapalıydı, kabloyu da çekmiştim. Yaklaşık sekiz buçuk saat sonrasında denemiş oldum. Hata almadım.

Bendeki güç kaynağı DeepCool CH560 kasadaki 850W, PN850M PSU. (bence de fark yapmaz)
Memory context restore açık devam edin hocam, bence bir tık RAM Hz ince ayara kaldı iş.
RAM Hz değerini düşürerek devam ederdim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…