power down ı disable ederek denedim. Etkisiz eleman. Siz de sonra tekrar geri disable edebilirsiniz. Benim görüşüm sizde iki etken var. Biri Memory context restore ki bu ayarı disabled edeyim 4800mhz de bile bi açılıyor bir açılmıyor benim pc. Sizin ikinci etken mhz seçmesi. Ki bu ddr5 amd, öyle uyum listesi vs ile olmuyor. Acaip bir etken var, (anakart marko model bağımsız ve alayı dahil buna) kimi hiç sorunsuz kimi 7000 den aşağı çekerek deniyor 5**** de çalışabiliyor vs
Birinci gün tamamsa böyle devam eder hocam, sevindim. Ben amd ve ddr5 olaylarını hiç böyle olduğuu bilmiyordum. Öğrenmiş oldum.
benim arada bahsettiğim diğer sorunum memory latency.
9800x3d ve gskill tz5 6000 cl30 memory latency ölçümlerinde 89 ns leri görüyordum fazla bu sistem için.
Hyper-V dediğimiz olayı kapattım AMD ve bizim anakarttaki adı ile SVM: disable.
bu latency i direk 74 e çekti. Latency Killer ı da enabled ettim, çok farkını almadım ama bıraktım enabled olarak.
Diğer araştırmalarımda TSME ve Data Scramble disable tavsiye edilmiş, pc güvenliği alakalı ayarlar. Enabled etsem de ns değerlerinde bir düşüş görmediğimden geri auto ya aldım.
C-Store ayarını kapatılması tavsiye edilmiş. Denedim. İşlemciyi full çalşır halde tutuyor (sürekli 5200 Ghz civarlarında) yine ns değerinde bariz bir düşüş olmadığından geri aldım.
X3D enabled ettim.
Son değişiklikler
SVM disable
X3D enable
Latency Killer enable.
Bu ayarlarım oyun oynarken fps imi de arttırdı. BU latency i düşüren farklı ayarlarda gördüm, yine bu forumda güzel açıklanmış. Power management tan işlemci güç seçenekleri, gpu güç seçenekleri, güvenlik duvarını kapamaya kadar tavsiyeler verilmiş fakat değiştirmedim.
Tek bir oyun oynuyorum bu pc de ve tek bu amaç için. Escape from Tarkov. Şu an değerlerim ve stabilite iyi. Sizlerin de tavsiyeleri olursa tecrübelerinizden faydalanabilirim.
Bir bug ı daha var bizim anakartın. Bios a girip, hiçbir değişiklik yapmadan çık deyip, yes dersem mavi ekran direk puahahahaha..
hiçbir değişiklik yapmasam da illa f10 save and exit istiyor.
Toparlarlar yeni bios sürücülerle artık.