Çözüldü x870 Tomahawk sarı - kırmızı led ışığı yanıyor ve Digit 10 hatası veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Kırıkkale
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ev : Ryzen 9800x3D / x870 Tomahawk / 2x16GB XPG 6400 cl32 / rx 6800 / KC3000 & NV2 1TB / MSI Mag 750w / PowerBoost x-59 / Peerless Assassin 120 Se / Samsung 32" G5 165Hz

Ofis : Ryzen 5600 / b550 ds3h / Kingston 4x16 / Rx 570 4GB / Samsung Evo 500MB Sata3 SSD / Vita Tenekesi Kasa / SE224xts / Samsung 32" G5 144Hz
Meslek
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Selam hocamlar,
Bir süre önce 9800x3D ve MSI 870 Tomahawk aldım.
RAM'lerim: XPG Lancer Blade RGB AX5U6400C3216g-dtlabrbk 32 GB (2x16) DDR5 6400 MHz CL32.
Gayet temiz bir kurulum yaptım.

1732302317632.jpeg

1732302334189.jpeg

1732302351356.jpeg

1732302368387.jpeg

1732302391166.jpeg

1732302422052.jpeg

En son RX6800 ekran kartını da taktım ve bilgisayarı çalıştırdım. Tek seferde hatasız PC açıldı. Buraya kadar sorun yok.
Önerildiği üzere anakartı en son çıkan BIOS'a güncelledim.
2 gün sorun çıkmadı ancak performans çok düşüktü.
CS2'de 5600 işlemci ile 70% yükte 250-350FPS alırken 9800X ile 100'lü FPS'leri görmek üzere 200-400 arası 60% yükte bir performans aldım.
Bugün PC'yi açtığımda kırmızı sarı LED'ler yanım 10 kodlu arızayı verdi. Canım sıkıldı, kapattım tekrar açtım ve PC açıldı.
Montajla ilgili bir hatam olsa bilgisayarın hiç açılmayacağını düşünüyorum.

1732302608094.jpeg

Birazdan birkaç stres testi yapacağım. Ryzen Master ana sayfa ekran görüntüsü ekliyorum.

1732302745624.png

Aklınıza gelebilecek her şeyin yardımı olabilir diye düşünüyorum.
@Teacher80

CPU-Z 5 dakikalık çok çekirdekli testi

1732303333395.png

1732303367837.png

1732303387864.png

Cinebench2024 Esnasında
1732304316778.png

Son düzenleme:
Çözüm
Anakartın kullanma kılavuzunda 10 numaralı kod için:
PEI Core is started
diyor. İnternette arıyorum bu ne anlama geliyor diye.
Bu arada anakartta kırmızı ile yuvarlak içine aldığım yere güç vermeni öneririm:
ekran kartı güç.jpg

Ardından ekran kartının iyi oturup oturmadığına ve M2 SSD'nin iyi oturup oturmadığına bak, en garantisi sök tak.

Çözmüşler:
Bios update sonrası eski biostan artıklar kalıyormuş. Kasa arkasındaki Clear Cmos tuşuna basıp mevcut biosu tertemiz etmişler.

Yazılanlardan özetler:
CMOS temizlemeye ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirim. Şimdi iyi çalışıyor.
Şimdi gayet iyi çalışıyor. Sonunda CMOS'a dönüştü ve bilgisayarın arkasına uzanıp sıfırlamak için CMOS düğmesine bastım. Bunu yaklaşık üç farklı kez yapmam gerekti. Çok garip. Onsuz bir karta sahip olmayı hayal edemiyorum. Kartı gerçekten beğendim.

Kaynak:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

RAM'inden ve işlemcinden ideal performans için birkaç tarif atacağım. Bende işe yaradı:
Biraz can sıkıcı ama başka DDR5 RAM'lerde de sorun oluyor mu, deneme şansınız var mı? Anakart sorunlu olabilir. Öyle olursa para iadesi vs. ile kurtulursunuz anakarttan.

Para iadesi için çok geç artık. 3 5 zarara satıp o paraya B650 alıp hayata devam edeceğim. Başka RAM yok deneyecek, expo desteksiz ram var bahsettiğim arkadaşta. Tekrar ram alsam başka masraf.

Para iadesi için çok geç artık. 3 5 zarara satıp o paraya B650 alıp hayata devam edeceğim. Başka RAM yok deneyecek, expo desteksiz ram var bahsettiğim arkadaşta. Tekrar ram alsam başka masraf.
1 yıl B650 Tomahawk kullandım. Elimden onlarcası geçti bu kadar rezil anakart görmedim. Yazılımı adam gibi çalışmaz donanımı adam gibi çalışmaz biosu adam gibi çalışmaz ilk kurulumda bile baya uğraştırmıştı. Ram profilleri bende de sorunluydu. Wifi ve ses donanımı da problemliydi. Bozuk diye garantiye gönderdim sağlam diye geri geldi. Ben de dayanamadım sattım. Yabancı forumlarda aynı şikayetten çok okudum yeni seri tomahawkta da pek gelişme olmamış anlaşılan. 5 aydır Asrock X670 steellegend kullanıyorum çok rahatım kart canavar gibi.

1 yıl B650 Tomahawk kullandım. Elimden onlarcası geçti bu kadar rezil anakart görmedim. Yazılımı adam gibi çalışmaz donanımı adam gibi çalışmaz BIOS'u adam gibi çalışmaz ilk kurulumda bile bayağı uğraştırmıştı. RAM profilleri bende de sorunluydu. Wi-Fi ve ses donanımı da problemliydi. Bozuk diye garantiye gönderdim sağlam diye geri geldi. Ben de dayanamadım sattım. Yabancı forumlarda aynı şikayetten çok okudum yeni seri Tomahawk'ta da pek gelişme olmamış anlaşılan. 5 aydır ASRock X670 steellegend kullanıyorum çok rahatım kart canavar gibi.

B650 üstünüde çiziyorum o zaman. B750 çıkarsa belki.

Yaza kadar betadan çıksın stabil BIOS bakacağım. 4800MHz de çöküyor artık CMOS reset tuşunu bozacağım. Olmadı ASRock veya ASUS X870 geçeyim bari.

Sorun çıkartacaksa artık gitsin ucuz asus kart çıkartsın en azından psikolojim sağlam olur. Başka forumdan biri 8 bin liralık ASUS TUF B650 ile kullanıyorum 6000mhz cl30 sorunsuz alıyorum 1 ay olacak kullanıyorum diyor. 7500F'den geçmiş.

Az önce burada gördüm biriside x870E almış. 8000MHZ'den selam gönderirse buraya yapacak bir şey yok.

@Mustafa Özkan @Teacher80 yine güne kırmızı sarı 10 arızasıyla başladım. BIOS'u güncelleyim mi ne dersiniz?
Bir önceki biosla bugün gün arası 10 error aldım. sayıyordum ya günleri bugün aldım hatayı.
Sıfırladı bios kendini.
Hocam son sürümi deneyebilirsin, dediğim gibi ben "Memory context restore" enabled edince
yani bir önceki sürümdeki hatayı yaşamayayım diye, çalışmadı. EXPO kapatıyor onunla.
disable edince açıyor ama bilgisyar geç açılıyor. Her seferinde ramleri yokluyor.
O haldeyken devam eetmeyip önceki sürüme almıştım.
Deneyin o haliyle, ben de deniycem önümüzdeki günlerde. Biraz yordu beni bu işler dinlenicem bu şekilde.

Bir önceki BIOS'la bugün gün arası 10 error aldım. Sayıyordum ya günleri bugün aldım hatayı.
Sıfırladı BIOS kendini.
Hocam son sürümi deneyebilirsin, dediğim gibi ben "Memory context restore" enabled edince.
Yani bir önceki sürümdeki hatayı yaşamayayım diye, çalışmadı. EXPO kapatıyor onunla.
Disable edince açıyor ama bilgisyar geç açılıyor. Her seferinde RAM'leri yokluyor.
O haldeyken devam eetmeyip önceki sürüme almıştım.
Deneyin o haliyle, ben de deneyeceğim önümüzdeki günlerde. Biraz yordu beni bu işler dinleneceğim bu şekilde.

Kendimi ifade edecek kelimeler bulamıyorum artık. Sıvı soğutma aldım kasa almam gerekiyor mevcuta sığmıyor. Diğer opsiyonum HAF-X, onu da modifiye edecek zamanım yok. Bu anakarta Lian Li'nin sürtmeyeceği bir kasa bulmam gerek. O sıra anakartın pilini sökeceğim. Her PC kapattığımda F1 basar geçerim. CMOS resetlemekten göz yaşı döküyorum cidden o mikro buton bozulacak.

Ben yeni anakart alana kadar böyle devam. 7 günde mi resetler artık 5 günde bir mi bilmiyorum.
Resrtleyince, bu son sürümden önceki bioas la 1A1A mıdır nedir?
Context Restore enabled, SVM disabled devam edeceğim. Game boost bile açmıyorum
Bakalım o MSI X870 serisine stabil BIOS ne zaman çıakrtacak çok merak ettim.
Bir Tomahawk değil ki, Carbon vs hepsinin BIOS Beta, hepsinne aynı anda BIOS çıakrtıyor.

Bu halde AMD anakartıyla nasıl piyasada kalıyor nedir durumları anlayamadım.

Bu arada bu anakarta 7900 vs kullananalrın hiçbir şikayeti yok redditte...
Sıkıntı 9800x3d- bu anakart- ram kombinasyonlarında.

Herşey o işlemcideki ram denetleyecisini gösteriyor, MSI bunu nasıl halledemez ona şaşırıyorum

Ben yeni anakart alana kadar böyle devam. 7 günde mi resetler artık 5 günde bir mi bilmiyorum.
Resrtleyince, bu son sürümden önceki bioas la 1A1a mıdır nedir?
Context restore enabled, SVM disabled devam edeceğim. Game Boost bile açmıyorum.
Bakalım o MSI X870 serisine stabil BIOS ne zaman çıakrtacak çok merak ettim.
Bir Tomahawk değil ki, Carbon vs hepsinin BIOS beta, hepsinne aynı anda BIOS çıakrtıyor.

Bu halde AMD anakartıyla nasıl piyasada kalıyor nedir durumları anlayamadım.

Bu arada bu anakarta 7900 vs kullananalrın hiçbir şikayeti yok Reddit'te...
Sıkıntı 9800x3D- bu anakart- RAM kombinasyonlarında.

Her şey o işlemcideki RAM denetleyecisini gösteriyor, MSI bunu nasıl halledemez ona şaşırıyorum.

Dh'ye bakıyorum herkes X670 kartlarla mutlu mesut. X870 ile ufak tefek sıkıntımız var diyen var Ethernet, Wi-Fi problemleri için. Bugüne ve geldim default BIOS PC'yi açtım sarı kırmızı cimbom 10.

Co all Core -30 ve Boost override +200MHz verdim işlemci çalıştı problemsiz onu da anlamadım bu arada. Fabrik'i biraz kurcalayıp 2167 versem sorun çözülür mü acaba?

Dh'ye bakıyorum herkes X670 kartlarla mutlu mesut. X870 ile ufak tefek sıkıntımız var diyen var Ethernet, Wi-Fi problemleri için. Bugüne ve geldim default BIOS PC'yi açtım sarı kırmızı cimbom 10.

Co all Core -30 ve Boost override +200MHz verdim işlemci çalıştı problemsiz onu da anlamadım bu arada. Fabrik'i biraz kurcalayıp 2167 versem sorun çözülür mü acaba?
Denemek lazım.

Dün gece ben de R7 7700 için Curve Optimizer ile bir deneme yaptım, sonuç sıkıntı. Anlaşılan R7 7700 bu anakartta zar zor çalışıyor.

Denemek lazım.

Dün gece ben de R7 7700 için Curve Optimizer ile bir deneme yaptım, sonuç sıkıntı. Anlaşılan R7 7700 bu anakartta zar zor çalışıyor.

7600 ve 7500F si olan iki arkadaşa yaptık sorun çıkmadı ama işlemcileri box olarak almışlardı. Benim iş yerindeki 5600'de şans eseri co -30 ve override +200 ile çalıştı. Problem şu ki 5000 ve 7000 serisinde Ryzen Master'den yaptım. 9800'de Ryzen Master kafayı yedi. BIOS'tan yaptım ancak ppt 1000'in altına düşmedi. 9800'de -35'i deneyeceğim bakalım ne olacak en fazla bir CMOS daha resetlerim.

@Antor hocam yeni biosla acaip şeyler oluyor bence hiç bozma.
50 sefer yazdığımız memory context restore enabled edince açamıyorum pc hahahah
disabled ettim açıldı.... Çıldırıcam ya...

Game boost u açınca otomatik yaptığı curve değişikliklerini göstermek istedim ekli resimde.

evet, memory context restore enabled edince hat aalıyor expo kapatıyor, disable edince de
açılması pc nin asır sürüyor.........
Bir önceki sürüme dönüyorum.

00:51 aldım BIOS sürücüsünü bir önceki sürüme.
Son sürüm Memory context restore açtırmadığı için EXPO ile, ve bu daha geç açılmasına sebep olduğu için yeni sürüm benim için çöp.

Memory context restore'u açınca power down modu kapatıyor musunuz?

Konuda RAM'ler ile problem yaşayan fazla kişi var, ben x670 anakart ile 9800x3D'yi kullanıyorum ve bundan önce de 7800x3D vardı, farklı forumlarda genel olarak x870 ile sorun yaşayan kişiler genelde 8000MHZ Ram kullanan kişiler lakin burada 6000MHZ ile sorun yaşayanlar da var sanırsam. Stok ayarlar ile sistemleri açılmıyor mu?

@Antor

9800x3D için bana göre stabil limit -35 lakin genel kanı -25, tabii bunu OCCT gibi sistemi zorlayacak stres testleri ile aldığım sonuçlara göre söylüyorum, bunun altında ki değerler için sisteminiz hata verir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı