Çözüldü x870 Tomahawk sarı - kırmızı led ışığı yanıyor ve Digit 10 hatası veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Kırıkkale
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ev : Ryzen 9800x3D / x870 Tomahawk / 2x16GB XPG 6400 cl32 / rx 6800 / KC3000 & NV2 1TB / MSI Mag 750w / PowerBoost x-59 / Peerless Assassin 120 Se / Samsung 32" G5 165Hz

Ofis : Ryzen 5600 / b550 ds3h / Kingston 4x16 / Rx 570 4GB / Samsung Evo 500MB Sata3 SSD / Vita Tenekesi Kasa / SE224xts / Samsung 32" G5 144Hz
Meslek
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Selam hocamlar,
Bir süre önce 9800x3D ve MSI 870 Tomahawk aldım.
RAM'lerim: XPG Lancer Blade RGB AX5U6400C3216g-dtlabrbk 32 GB (2x16) DDR5 6400 MHz CL32.
Gayet temiz bir kurulum yaptım.

1732302317632.jpeg

1732302334189.jpeg

1732302351356.jpeg

1732302368387.jpeg

1732302391166.jpeg

1732302422052.jpeg

En son RX6800 ekran kartını da taktım ve bilgisayarı çalıştırdım. Tek seferde hatasız PC açıldı. Buraya kadar sorun yok.
Önerildiği üzere anakartı en son çıkan BIOS'a güncelledim.
2 gün sorun çıkmadı ancak performans çok düşüktü.
CS2'de 5600 işlemci ile 70% yükte 250-350FPS alırken 9800X ile 100'lü FPS'leri görmek üzere 200-400 arası 60% yükte bir performans aldım.
Bugün PC'yi açtığımda kırmızı sarı LED'ler yanım 10 kodlu arızayı verdi. Canım sıkıldı, kapattım tekrar açtım ve PC açıldı.
Montajla ilgili bir hatam olsa bilgisayarın hiç açılmayacağını düşünüyorum.

1732302608094.jpeg

Birazdan birkaç stres testi yapacağım. Ryzen Master ana sayfa ekran görüntüsü ekliyorum.

1732302745624.png

Aklınıza gelebilecek her şeyin yardımı olabilir diye düşünüyorum.
@Teacher80

CPU-Z 5 dakikalık çok çekirdekli testi

1732303333395.png

1732303367837.png

1732303387864.png

Cinebench2024 Esnasında
1732304316778.png

Son düzenleme:
Çözüm
Anakartın kullanma kılavuzunda 10 numaralı kod için:
PEI Core is started
diyor. İnternette arıyorum bu ne anlama geliyor diye.
Bu arada anakartta kırmızı ile yuvarlak içine aldığım yere güç vermeni öneririm:
ekran kartı güç.jpg

Ardından ekran kartının iyi oturup oturmadığına ve M2 SSD'nin iyi oturup oturmadığına bak, en garantisi sök tak.

Çözmüşler:
Bios update sonrası eski biostan artıklar kalıyormuş. Kasa arkasındaki Clear Cmos tuşuna basıp mevcut biosu tertemiz etmişler.

Yazılanlardan özetler:
CMOS temizlemeye ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirim. Şimdi iyi çalışıyor.
Şimdi gayet iyi çalışıyor. Sonunda CMOS'a dönüştü ve bilgisayarın arkasına uzanıp sıfırlamak için CMOS düğmesine bastım. Bunu yaklaşık üç farklı kez yapmam gerekti. Çok garip. Onsuz bir karta sahip olmayı hayal edemiyorum. Kartı gerçekten beğendim.

Kaynak:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

RAM'inden ve işlemcinden ideal performans için birkaç tarif atacağım. Bende işe yaradı:
Merhaba, ne yapalım şimdi iade mi edelim daha işlemciyi almadım. İade süresine çok az kaldı. İade edersek ne alalım bu işlemciyle stabil çalışan anakart önerisi var mıdır?

İçinde hiç şüphe kalmadan iade et. 2 ay olacak boğuşuyorum. Ne BIOS güncellemesi ne o ne başka bir şey. Ben iade etmedim pişmanım.

Tam düzeldi derken az önce bilgisayarı açtım ve 10. günün şafağında galdalf yine geldi. Sarı-kırmızı ışık ve dijital 10 hatası kaldığı yerden devam.

@Mustafa Özkan @Teacher80 @ceysnborn.

İçinde hiç şüphe kalmadan iade et. 2 ay olacak boğuşuyorum. Ne BIOS güncellemesi ne o ne başka bir şey. Ben iade etmedim pişmanım.

Tam düzeldi derken az önce bilgisayarı açtım ve 10. günün şafağında galdalf yine geldi. Sarı-kırmızı ışık ve dijital 10 hatası kaldığı yerden devam.

Sitesindeki ilk biosu kullanıyordum. Bilgisayar kapalıydı. Elektrik gitti geldi. Güç tuşuna basıyorum, tepki yok. Sanki elektrik almıyor gibiydi. Kasa dışı ve içi tüm USB'leri vs. söktüm. Birkaç denemeden sonra açıldı. Dedim ilk bios da nafile en son biosu kurayım bari dedim. İşlemin yarısında elektrik gitti. 5 dakika sonra elektrik geldi. Ama anakart ışıkları, ekran kartı vs. ışıkları yandığı halde ekrana görüntü gelmiyordu. Aklıma anakartın bios flshback butonu ve ilgili USB portu geldi.
Allah'tan telefon android idi ve bende Type C'yi USB'ye dönüştüren aparat vardı. Fat32 biçimli flash belleği telefona taktım. Biosu indirip RAR içindeki dosyayı çıkarıp MSI.ROM yaptım.
Bilgisayar kapalıyken ilgili USB girişe flashı taktım. Bios flashback butonuna bastım. Anakart ışıkları yandı. Anakart içinde USB portların orda kırmızı ışık yanıp sönmeye başladı. 5-6 dakika sonra işlem tamamlandı ve sistem açıldı. Geri kapattım. Kasanın güç fişini çekip 1 dakika kadar bekledikten sonra arkada bulunan clear cmos tuşuna 8 saniye kadar bastım. Sistemi açtım biosa ayar çektim. Expo açık, PBO auto yaptım. Overclock kısmında CPU Ratio adaptive, RAM ve işlemci 1:1 yaptım sorunsuz açıldı. Birkaç saat BF 2042 oynadım sorun yoktu. İlk biosta CPU ratio seçeneklerinde Adaptive yoktu. Bu ayarlar ve yeni bios ile BF 2042'de FPS biraz arttı. Zaman gösterir artık son durumda stabiliteyi.

Haydaa. Öncelikle size geçmiş olsun. Sizdeki seride hata olabilir mi yoksa bu anakartı alan herkes bu sorunları mı yaşıyor?

Amazon yorumlarında 9800x3D ile sorunsuz çalıştığını yazanlar olmuş.

Son düzenleme:
Haydaa. Öncelikle size geçmiş olsun. Sizdeki seride hata olabilir mi yoksa bu anakartı alan herkes bu sorunları mı yaşıyor?

Antor hocam ile bizimki aynı seri :)
9800x3d, am5 ram denetleyici olayı sıkıntılı. Her anakrtta sıkıntılı. Geç açılma her seferinde ramleri denenetleme vs vs.
9800x3d ve bu anakart ile ram marka modeline göre acaip farklı ve çeşitli hatalar var.
1a1a biosunu kurun. hiçbirşey yapmadan pc açın. Sonrasında tekrar bios expo aktif edin, memory context restore enabled edin. Deneyin sorunsuz kullaın, 10 gün sonra yine sarı led 10 hata kodu almayacağınızın hiçbir garantisi yok ama normalde düzgün çalışırsınız.
Bir hafta öncesine kadar 4 bios drriver ın 4 üde beta idi. Sorun olamsa neden beta?
Sorun değil belki, halaaa geliştirme aşamasında. Deneme tahtası olarak ben de varım derseniz kullanın benim gibi amaan daha uğraşamam pc sök bir daha kur diyorsanız.
Bunun dışında bu anakart iade edilir, üzerine para konur, alınacak anakartın düzgün stabil bios driverı var mı yok mu markanın sitesinden bakılır ve yenisi alınır.

Antor hocam ile bizimki aynı seri :)
9800x3D, AM5 RAM denetleyici olayı sıkıntılı. Her anakrtta sıkıntılı. Geç açılma her seferinde RAM'leri denenetleme vs vs.
9800x3D ve bu anakart ile RAM marka modeline göre acayip farklı ve çeşitli hatalar var.
1A1a BIOS'unu kurun. Hiçbir şey yapmadan PC açın. Sonrasında tekrar BIOS EXPO aktif edin, Memory context restore enabled edin. Deneyin sorunsuz kullaın, 10 gün sonra yine sarı LED 10 hata kodu almayacağınızın hiçbir garantisi yok ama normalde düzgün çalışırsınız.
Bir hafta öncesine kadar 4 BIOS drriver ın 4 üde beta idi. Sorun olamsa neden beta?
Sorun değil belki, halaaa geliştirme aşamasında. Deneme tahtası olarak ben de varım derseniz kullanın benim gibi amaan daha uğraşamam PC sök bir daha kur diyorsanız.
Bunun dışında bu anakart iade edilir, üzerine para konur, alınacak anakartın düzgün stabil BIOS driverı var mı yok mu markanın sitesinden bakılır ve yenisi alınır.

Anladım teşekkürler. Bugün iade edecek olsanız yerine ne alırdınız diye bir soru sorayım o zaman 😁

Anladım teşekkürler. Bugün iade edecek olsanız yerine ne alırdınız diye bir soru sorayım o zaman 😁

9800x3D varsa bilmem kaç faz beslemeli veya 40 milyon beş yüz bin baloncuk MHz'li kart olmasına gerek yok. Overclock yapıp 9GHz yapacak değiliz.

Anlaşılan o ki maksat oyun oynamaksa 6000MHz'den üstü zaten yalan ve oyunlarda işlemci 30%'u geçmedi bende. 120watt üstünü de çekmiyor. Çeksede C. O'dan -30 koyup hayatına devam ediyorsun ne ısı problemi kalıyor ne besleme. 1500 liralık çift kule soğutucuyla stres testinde 70C'yi geçmiyor.

O yüzden diyeceğim şu ki MSI hariç B650 ve üstü ne alırsan yanlış olamaz. Almadan önce Reddit bak yeter. ASUS veya ASRock X870 çak gitsin.

Keşke 2bin daha verip şunu alsaydım. Birkaç kişinin şu kartta uzun zamandır 8000MHz kullandığını ve sorun yaşamadıklarını duydum. Tek derdi ARGB yazılımı diyen birkaç kişi var.

Karta bakar mısın? Sadece arka girişlere bak USB'lere 1 tane USB2.0 koymuş o da BIOS güncelleme için koymuş. Bizdeki karta bak arka panelde 4 tane USB 2.0 var.

@Mustafa Özkan @Teacher80 ben artık sorunsuz gün saymayacağım. Çözüm olmadığına karar verdim. MSI X870 Tomahawk madurları derneği diye konu açarsanız gelirim. Yoksa artık bu konuyu takibi bırakıyorum.

Anakart aldım işim rast gitmedi, sıvı soğutma aldığım kasaya girmedi... Birileri kaç yıllık platforma DDR5 sorunu gideremez diğerleri hala 360mm radyatör desteği var der daracık kasa yapar. Bıktım be abi uğraş uğraş bitmiyor. 5600 işlemcili B550 anakartlı bilgisayar varken en azından huzurum vardı bastığımda 10 saniyede Windows açılmış hazır bekliyordu.

Selam, Antor hocam ile hem fikirim. Şimdi ben şemsiyeyi açamadığım için başka anakart arayışına gidemedim. MSI kurtarmaya çalıştım. Yeni bendeki de 1 ay olmuştur. MSI ile yazışmalarımda iade istedim ama beni yatıştırmaya gerek olmadığına inandırmaya çalıştılar hep.

Antor hocamın dediği anakart alınabilir duruyor. Araştırırdım hakkındaki yorumları. AM5 ve ddr5 olayında anakart mühimmiş ben işlemci ve anakartı gözüm kapalı aldım diğer donanımalrı araştırdım. Yani msı tomahawk sorun ne olabilir ki kafasındaydım... sonra beyaz bir ışık gerisini hatırlamıyorum

Bak msi ın durumunu anlatmak için size onlar bana yazmış son durum nedir diye ben de şu şu ayarlarla şu an stabil ama arada sarı 10 hatası alıyorum, son biosu hiç kullanamıyorum bir önceki uyumlu dedim sonrasında gelen mail içeriği şöyle:

Ticket:
1144665sarı led 10 hata kodu - yellow led 10 error code

Content:
Thank you for your information !
Please just keep the most stable BIOS version and settings, then wait for the newer BIOS later. We will also focus on it. Thank you !

Yapacağız edeceğiz modundalar daha. Kabullendim, bekliyorum. Biraz hevesim olsaydı kasayı söküp yenidne kendim kurmaya, anakartı değiştirirdim. Asus yada asrock bakardım.
Antor hocamın dediklerinin tümüne katılıyorum. b650 sonrası ok. ısınmıyor işlemci. bildiğim kadarıyla da zaten x870 çipset aynı. vram ler vs artı üzernde bir de, x870 olabilmesi için usb 4 ve 5.0 psi atılmış üzerine başka bir numarası yok. Asusun yada asrock ın daha üst seviye anakartlarına bakardım sanırım şimdi alacak olsam , kendi adıma. O da hani bu am5 ddr5 anormalliğinin üzerine üst seviye karrtta önemseyip halletmişlerdir kafasında olduğumdan.

Araştırın değiştirecekseniz. Yorumlar, reddit, herşey anlaşılıyor.,

@Antor hocam nasip diyelim, sağlığımız yerinde olsun, yine kurarız bir setup.
tanıştığımıza memnun oldum. Sağolun bilgiler ve yardımlaşma için.

Selam, antor hocam ile hemfikirim. Şimdi ben şemsiyeyi açamadığım için başka anakart arayışına gidemedim. MSI kurtarmaya çalıştım. Yeni bendeki de 1 ay olmuştur. MSI ile yazışmalarımda iade istedim ama beni yatıştırmaya gerek olmadığına inandırmaya çalıştılar hep.

Antor hocamın dediği anakart alınabilir duruyor. Araştırırdım hakkındaki yorumları. AM5 ve DDR5 olayında anakart mühimmiş ben işlemci ve anakartı gözüm kapalı aldım diğer donanımalrı araştırdım. Yani MSI Tomahawk sorun ne olabilir ki kafasındaydım... Sonra beyaz bir ışık gerisini hatırlamıyorum.

Bak MSI'ın durumunu anlatmak için size onlar bana yazmış son durum nedir diye ben de şu şu ayarlarla şu an stabil ama arada sarı 10 hatası alıyorum, son BIOS'u hiç kullanamıyorum bir önceki uyumlu dedim sonrasında gelen mail içeriği şöyle:

ticket:
1144665Sarı LED 10 hata kodu - yellow LED 10 error code.

content:
Thank you for your information!
Please just keep the most stable BIOS version and settings, then wait for the newer BIOS later. We will also focus on it. Thank you!

Yapacağız edeceğiz modundalar daha. Kabullendim, bekliyorum. Biraz hevesim olsaydı kasayı söküp yenidne kendim kurmaya, anakartı değiştirirdim. ASUS'ya da ASRock bakardım.
Antor hocamın dediklerinin tümüne katılıyorum. B650 sonrası ok. Isınmıyor işlemci. Bildiğim kadarıyla da zaten X870 çipset aynı. VRAM'ler vs artı üzernde bir de, X870 olabilmesi için USB 4 ve 5.0 PSI atılmış üzerine başka bir numarası yok. ASUS'un ya da ASRock'ın daha üst seviye anakartlarına bakardım sanırım şimdi alacak olsam, kendi adıma. O da hani bu AM5 DDR5 anormalliğinin üzerine üst seviye karrtta önemseyip halletmişlerdir kafasında olduğumdan.

Araştırın değiştirecekseniz. Yorumlar, Reddit, her şey anlaşılıyor.

@Antor hocam nasip diyelim, sağlığımız yerinde olsun, yine kurarız bir setup.
Tanıştığımıza memnun oldum. Sağ olun bilgiler ve yardımlaşma için.

Sizin adınıza kötü bir deneyim olmuş anlıyorum. Ben de 2019 yılında bir sistem toplamıştım FSP marka PSU acayip coil whine yapıyordu arkadaşımın sistemine takıyordum sorunsuz çalışıyordu.

Reddit'e biraz baktım Tomahawk'la ilgili birçok kişi 9800 ile sorunsuz çalıştığından bahsetmiş yeni yeni yorumlar da vardı. Teknolojinin şans işi olduğunu gene anlamış olduk herhalde. Kullanılan RAM, BIOS hepsi etkiliyor gibi. Size sorsam haklı olarak hemen iade et diyorsunuz, onlara sorsam etme derler herhalde🙂

Ben iade ettim kullandığım işlemci AMD Ryzen 9 9950X bende böyle hata alıyordum bende bu sefer böyle bir sorun oluşmuştu RAM'ları söküp clear BIOS yaptım RAM'ı taktım 32 GB RAM yerine 16 GB RAM gösteriyordu sinirlendim kutusuna bırakıp iade ettim amazona kronik sorunlu bir kart. Eğer iade edebiliyorsan bu markalardan al bir sorunu görmedim araştırdım ASUS, Gigabyte, ASRock bu arada arkadaşta Carbon Wi-Fi modelini almıştı böyle bir sorun vardı oda Amazon'dan almıştı 2 hafta kullandı iade etti.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı