Bu tefsiri okudum, ardından da başka kaynaklar okudum ve bahsettiğim gibi fikir ayrılıkları olduğunu gördüm. İlgimi çekmediği için daha çok araştırmıyorum, daha çok araştırmadığım için de kesin hükümlerde bulunmuyorum ancak Kuran'da “dövün” denip de peygamberin aksi açıklamaları olması şahsen mantıklı gelmiyor. Sonuçta ayetlerin hadislerden üstün olması gerekmiyor mu? Bu açıdan “dövmek” olarak çevrilen kelimenin farklı bir anlamda kullanılmış olabileceğini savunmak daha mantıklı. Sanırım “çıkarmak” gibi bir anlamı da varmış ve belki de boşamak, evden uzaklaştırmak gibi bir anlamda kullanılmıştır. Belki de belirli koşullarda kadınların dövülebileceği, bunlar dışındaki şiddetin ise hadislerle kınandığını anlamamız gerekiyordur. Sonuç olarak ben içim rahat bir şekilde “islam kadınları dövmeyi yasaklamıştır” diyemiyorum, “kesinlikle izin vermiştir” de diyemiyorum.
Zaten aynı ayette, anladığım kadarıyla herhangi bir yanlış anlaşılma bulunmayan “yöneticilik” ve “itaatkârlık” sözlerinin varlığına daha çok önem veriyorum şahsen.
Kendimi ve sizi de düşman olarak görmüyorum açıkçası. Benim inancım kendimce belirli seneplerden dolayı çok kuvvetli değil, bir yaratıcının olabileceğine inanıyorum ama bu yaratıcının dinleri gönderip göndermediğiyle ilgilenmiyorum. Bir yaratıcı olsun veya olmasın, dinler doğru olsun veya olmasın, ben kendi hayatımı bu gerçeklerden bağımsız bir şekilde kimseye zarar vermeden, kimseyi kırmadan, elimden geldiğince iyi yönde yaşamaya çalışıyorum. Eğer İslam ve ahiret gerçekse, kılmadığım namazlardan, tutmadığım oruçlardan veya uymadığım kurallardan, hatalarımdan sorumlu tutulmayı da kabul ediyorum içim rahat bir şekilde. Benzer şekilde iyi olmaya çalışan bir insanın da inanıp inanmadığı ilgimi çekmiyor, davranışlarını ve niyetini önemsiyorum. Dolayısıyla son birkaç yıldır din, kafamı kurcalayan bir konu değil. Belki ileride değişir.
Bu konunun açılmasına sebep olan “müslüman olmayan ve haram işler sebebiyle tanıdığınız birine rahmet dilememelisiniz” sözüne de katılmıyorum açıkçası. Merhametli ve adil olduğuna inandığımız bir yaratıcının, hayatını kaybeden bir insana da bu şekilde davranacağını düşünüp bunu ummak hatalı değil. Bir katile veya tecavüzcüye elbette rahmet dilemem, ancak her ne kadar korsal yazılımlar etik olarak gri bir alan, hatta bir çeşit hırsızlık olsa da, kimseye ciddi zararlar vermeden, maddi imkanları olmadığı için oyun oynayamayan milyonlarca çocuğa yüzlerce oyunu oynama imkanı sunmuş birisine rahmet dilerim açıkçası. Çünkü kendi başıma ne kadar suçlu olup olmadığını kestiremiyorum, net bir yargıya varamıyorum, ama eğer var olan bir ahiret gününde yargılanacaksa, adil bir şekilde yargılanacak olduğunu bilip dilemek içimden geliyor.
Çok uzun bir mesaj oldu, ama nispeten barışçıl bir konuşma ortamı bulmuşken fikirlerimi belirtmek istedim. Din konusunda rahat ve medeni konuşup tartışabilmek çok zorlaştı.