Xatab hayatını kaybetti

“Allah'ın, (iki cinse) birbirinden farklı özellik ve lütuflar bahşetmesi ve mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudurlar. Sâliha kadınlar Allah'a itaatkârdır; Allah'ın korumasına uygun olarak, kimsenin görmediği durumlarda da kendilerini korurlar. (evlilik hukukuna) baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve onları dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür.”

Nisa suresi 34. ayet.

Dövmek kelimesinin hatalı çeviri olabileceği konuşuluyor sanırım farklı din adamları tarafından ama diyanetin sitesindeki meal doğrudan bu şekilde. Dövme kısmını geçsek bile “erkek kadının yöneticisidir, kadın erkeğe itaat etmelidir” ifadeleri açıkça yer almakta.

Üslubuna katılmıyorum ancak üstteki yazar tahminen bu ayetten bahsediyor.

Diyanetin sitesinde asagisinda tefsiri yaziyor.

"Dövme tedbiri ve hükmünün –bu âyet dışında– en önemli dayanağı ilgili hadislerdir. Bu hadislerin, aksini söyleyen rivayetlere nisbetle daha sahih ve sağlam olanlarında peygamberimiz kadınların dövülmesini menetmekte, eşlerini dövenlere “hayırsız” demekte, bu davranışla aynı yuvayı ve yatağı paylaşmanın bağdaşmazlığına, insanî ve ahlâkî olmadığına dikkat çekmektedir (buhârî, “nikâh”, 93). Bu âyetin geliş sebebi olarak zikredilen bir olay da, esasen Araplar'da âdet haline gelmiş bulunan kadın dövme eylemine Hz. Peygamber'in olumsuz bakışını ve bunu ortadan kaldırma iradesini yansıtmaktadır (bk. Cessâs, II, 188; ebû bekir ibnü'l-arabî, I, 415)."

Kendinizde bakabilirsiniz. Bence burada yanlış yorumlanmis cunku efendimiz bize yol gosterici olarak geldi. Dovmeyi tasdiklemedigine gore de bir yanlislik olmali. Bu arada sagdan soldan duymayip arastirmaniza hayran kaldim. Pek bulunan bir tur degilsiniz. Tabiri caiz salak arkadasim olacagina zeki, saglam ve disiplinli insanlar dusmanim olsun ve onlarla tartisayim, kendimi gelistireyim. Keza karsi tarafta.

Diyanetin sitesinde asagisinda tefsiri yaziyor.

"Dövme tedbiri ve hükmünün –bu âyet dışında– en önemli dayanağı ilgili hadislerdir. Bu hadislerin, aksini söyleyen rivayetlere nisbetle daha sahih ve sağlam olanlarında peygamberimiz kadınların dövülmesini menetmekte, eşlerini dövenlere “hayırsız” demekte, bu davranışla aynı yuvayı ve yatağı paylaşmanın bağdaşmazlığına, insanî ve ahlâkî olmadığına dikkat çekmektedir (buhârî, “nikâh”, 93). Bu âyetin geliş sebebi olarak zikredilen bir olay da, esasen Araplar'da âdet haline gelmiş bulunan kadın dövme eylemine Hz. Peygamber'in olumsuz bakışını ve bunu ortadan kaldırma iradesini yansıtmaktadır (bk. Cessâs, II, 188; ebû bekir ibnü'l-arabî, I, 415)."

Kendinizde bakabilirsiniz. Bence burada yanlış yorumlanmis cunku efendimiz bize yol gosterici olarak geldi. Dovmeyi tasdiklemedigine gore de bir yanlislik olmali. Bu arada sagdan soldan duymayip arastirmaniza hayran kaldim. Pek bulunan bir tur degilsiniz. Tabiri caiz salak arkadasim olacagina zeki, saglam ve disiplinli insanlar dusmanim olsun ve onlarla tartisayim, kendimi gelistireyim. Keza karsi tarafta.
Bu tefsiri okudum, ardından da başka kaynaklar okudum ve bahsettiğim gibi fikir ayrılıkları olduğunu gördüm. İlgimi çekmediği için daha çok araştırmıyorum, daha çok araştırmadığım için de kesin hükümlerde bulunmuyorum ancak Kuran’da “dövün” denip de peygamberin aksi açıklamaları olması şahsen mantıklı gelmiyor. Sonuçta Ayetlerin hadislerden üstün olması gerekmiyor mu? Bu açıdan “dövmek” olarak çevrilen kelimenin farklı bir anlamda kullanılmış olabileceğini savunmak daha mantıklı. Sanırım “çıkarmak” gibi bir anlamı da varmış ve belki de boşamak, evden uzaklaştırmak gibi bir anlamda kullanılmıştır. Belki de belirli koşullarda kadınların dövülebileceği, bunlar dışındaki şiddetin ise hadislerle kınandığını anlamamız gerekiyordur. Sonuç olarak ben içim rahat bir şekilde “İslam kadınları dövmeyi yasaklamıştır” diyemiyorum, “kesinlikle izin vermiştir” de diyemiyorum.

Zaten aynı ayette, anladığım kadarıyla herhangi bir yanlış anlaşılma bulunmayan “yöneticilik” ve “itaatkârlık” sözlerinin varlığına daha çok önem veriyorum şahsen.

Kendimi ve sizi de düşman olarak görmüyorum açıkçası. Benim inancım kendimce belirli seneplerden dolayı çok kuvvetli değil, bir yaratıcının olabileceğine inanıyorum ama bu yaratıcının dinleri gönderip göndermediğiyle ilgilenmiyorum. bir yaratıcı olsun veya olmasın, dinler doğru olsun veya olmasın, ben kendi hayatımı bu gerçeklerden bağımsız bir şekilde kimseye zarar vermeden, kimseyi kırmadan, elimden geldiğince iyi yönde yaşamaya çalışıyorum. Eğer İslam ve ahiret gerçekse, kılmadığım namazlardan, tutmadığım oruçlardan veya uymadığım kurallardan, hatalarımdan sorumlu tutulmayı da kabul ediyorum içim rahat bir şekilde. Benzer şekilde iyi olmaya çalışan bir insanın da inanıp inanmadığı ilgimi çekmiyor, davranışlarını ve niyetini önemsiyorum. Dolayısıyla son birkaç yıldır din, kafamı kurcalayan bir konu değil. Belki ileride değişir.

Bu konunun açılmasına sebep olan “Müslüman olmayan ve haram işler sebebiyle tanıdığınız birine rahmet dilememelisiniz” sözüne de katılmıyorum açıkçası. Merhametli ve adil olduğuna inandığımız bir yaratıcının, hayatını kaybeden bir insana da bu şekilde davranacağını düşünüp bunu ummak hatalı değil. Bir katile veya tecavüzcüye elbette rahmet dilemem, ancak her ne kadar korsal yazılımlar etik olarak gri bir alan, hatta bir çeşit hırsızlık olsa da, kimseye ciddi zararlar vermeden, maddi imkanları olmadığı için oyun oynayamayan milyonlarca çocuğa yüzlerce oyunu oynama imkanı sunmuş birisine rahmet dilerim açıkçası. Çünkü kendi başıma ne kadar suçlu olup olmadığını kestiremiyorum, net bir yargıya varamıyorum, ama eğer var olan bir ahiret gününde yargılanacaksa, adil bir şekilde yargılanacak olduğunu bilip dilemek içimden geliyor.

Çok uzun bir mesaj oldu, ama nispeten barışçıl bir konuşma ortamı bulmuşken fikirlerimi belirtmek istedim. Din konusunda rahat ve medeni konuşup tartışabilmek çok zorlaştı.

“Allah'ın, (iki cinse) birbirinden farklı özellik ve lütuflar bahşetmesi ve mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudurlar. Sâliha kadınlar Allah'a itaatkârdır; Allah'ın korumasına uygun olarak, kimsenin görmediği durumlarda da kendilerini korurlar. (evlilik hukukuna) baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve onları dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür.”

Nisa suresi 34. ayet.

Dövmek kelimesinin hatalı çeviri olabileceği konuşuluyor sanırım farklı din adamları tarafından ama diyanetin sitesindeki meal doğrudan bu şekilde. Dövme kısmını geçsek bile “erkek kadının yöneticisidir, kadın erkeğe itaat etmelidir” ifadeleri açıkça yer almakta.

Üslubuna katılmıyorum ancak üstteki yazar tahminen bu ayetten bahsediyor.

Evet hocam dövmek kelimesinin 4-5 anlamı var. Diyanet neden bu kelimeyi hâlâ düzeltmedi bilmiyorum. İslam dininde zaten eşitlik yoktur. Adalet vardır. Erkek kadından üstündür.

En komiği de ne biliyor musunuz, korsan oyunun haram olmasına rağmen, bir tür hırsızlık olmasına rağmen, Allah rahmet eylesin demeniz. Bunu da yaptığı iş için demeniz. Galiba bu Cehennet point oluyor.

Sanki oyun oynamak çok büyük sevap da. Gavurun oyununa para veriyorsunuz sonra vay efendim crack haram.

Bu tefsiri okudum, ardından da başka kaynaklar okudum ve bahsettiğim gibi fikir ayrılıkları olduğunu gördüm. İlgimi çekmediği için daha çok araştırmıyorum, daha çok araştırmadığım için de kesin hükümlerde bulunmuyorum ancak Kuran'da “dövün” denip de peygamberin aksi açıklamaları olması şahsen mantıklı gelmiyor. Sonuçta ayetlerin hadislerden üstün olması gerekmiyor mu? Bu açıdan “dövmek” olarak çevrilen kelimenin farklı bir anlamda kullanılmış olabileceğini savunmak daha mantıklı. Sanırım “çıkarmak” gibi bir anlamı da varmış ve belki de boşamak, evden uzaklaştırmak gibi bir anlamda kullanılmıştır. Belki de belirli koşullarda kadınların dövülebileceği, bunlar dışındaki şiddetin ise hadislerle kınandığını anlamamız gerekiyordur. Sonuç olarak ben içim rahat bir şekilde “islam kadınları dövmeyi yasaklamıştır” diyemiyorum, “kesinlikle izin vermiştir” de diyemiyorum.

Zaten aynı ayette, anladığım kadarıyla herhangi bir yanlış anlaşılma bulunmayan “yöneticilik” ve “itaatkârlık” sözlerinin varlığına daha çok önem veriyorum şahsen.

Kendimi ve sizi de düşman olarak görmüyorum açıkçası. Benim inancım kendimce belirli seneplerden dolayı çok kuvvetli değil, bir yaratıcının olabileceğine inanıyorum ama bu yaratıcının dinleri gönderip göndermediğiyle ilgilenmiyorum. Bir yaratıcı olsun veya olmasın, dinler doğru olsun veya olmasın, ben kendi hayatımı bu gerçeklerden bağımsız bir şekilde kimseye zarar vermeden, kimseyi kırmadan, elimden geldiğince iyi yönde yaşamaya çalışıyorum. Eğer İslam ve ahiret gerçekse, kılmadığım namazlardan, tutmadığım oruçlardan veya uymadığım kurallardan, hatalarımdan sorumlu tutulmayı da kabul ediyorum içim rahat bir şekilde. Benzer şekilde iyi olmaya çalışan bir insanın da inanıp inanmadığı ilgimi çekmiyor, davranışlarını ve niyetini önemsiyorum. Dolayısıyla son birkaç yıldır din, kafamı kurcalayan bir konu değil. Belki ileride değişir.

Bu konunun açılmasına sebep olan “müslüman olmayan ve haram işler sebebiyle tanıdığınız birine rahmet dilememelisiniz” sözüne de katılmıyorum açıkçası. Merhametli ve adil olduğuna inandığımız bir yaratıcının, hayatını kaybeden bir insana da bu şekilde davranacağını düşünüp bunu ummak hatalı değil. Bir katile veya tecavüzcüye elbette rahmet dilemem, ancak her ne kadar korsal yazılımlar etik olarak gri bir alan, hatta bir çeşit hırsızlık olsa da, kimseye ciddi zararlar vermeden, maddi imkanları olmadığı için oyun oynayamayan milyonlarca çocuğa yüzlerce oyunu oynama imkanı sunmuş birisine rahmet dilerim açıkçası. Çünkü kendi başıma ne kadar suçlu olup olmadığını kestiremiyorum, net bir yargıya varamıyorum, ama eğer var olan bir ahiret gününde yargılanacaksa, adil bir şekilde yargılanacak olduğunu bilip dilemek içimden geliyor.

Çok uzun bir mesaj oldu, ama nispeten barışçıl bir konuşma ortamı bulmuşken fikirlerimi belirtmek istedim. Din konusunda rahat ve medeni konuşup tartışabilmek çok zorlaştı.

Agzina saglik kanka. Fikirlerimiz ve mantigimiz uyusuyor. İnşallah ileride bir yerde hayat bizi karsilastirirda iki kelam etma sansi buluruz.

Sanki oyun oynamak çok büyük sevap da. Gavurun oyununa para veriyorsunuz sonra vay efendim crack haram.
Gavurun hakkı senin dininde kutsal değil mi? Gavur diye böyle düşünüyorsan bitmişsin reis. Hastalıklı bir şeysin galiba sen. "Gavur olan doğru olmaz yiğenim." diyip Cehennemden koruyan takke ile mi düşünüyorsun. Profil fotoğrafın bile gavurun. Gavur olmasa sen bir hiçsin. Adamların kitap okuduğu yok daha kendi dininin kitabını okumamış gelip heheley hüleley gavurun oyunu. Lan gavurun oyununa laf atıyorsan, gavurun internetine de para vermede senin gibilerden arınalım reis. TT'ye gelen internet kabloları da hani gavurun icadı ve gavurdan geliyor bilmiyorsan. Oyun oynamak senin ve senin gibiler için hebeley hüleley gomaley olabilir. Saygı duyarım. Fakat senin sevap-günah ve din üçlünden bin kat daha hayırlı olduğunu söylemek zorundayım. Böyleleri niye interneti kullanıyor. Ver eline Kuran'ı al elinden interneti gavur icadı olduğundan, git Afrika da saman ve maymunlarla sohbet et reis.

Gavurun hakkı senin dininde kutsal değil mi? Gavur diye böyle düşünüyorsan bitmişsin reis. Hastalıklı bir şeysin galiba sen. "Gavur olan doğru olmaz yiğenim." diyip Cehennemden koruyan takke ile mi düşünüyorsun. Profil fotoğrafın bile gavurun. Gavur olmasa sen bir hiçsin. Adamların kitap okuduğu yok daha kendi dininin kitabını okumamış gelip heheley hüleley gavurun oyunu. Lan gavurun oyununa laf atıyorsan, gavurun internetine de para vermede senin gibilerden arınalım reis. TT'ye gelen internet kabloları da hani gavurun icadı ve gavurdan geliyor bilmiyorsan. Oyun oynamak senin ve senin gibiler için hebeley hüleley gomaley olabilir. Saygı duyarım. Fakat senin sevap-günah ve din üçlünden bin kat daha hayırlı olduğunu söylemek zorundayım. Böyleleri niye interneti kullanıyor. Ver eline Kuran'ı al elinden interneti gavur icadı olduğundan, git Afrika da saman ve maymunlarla sohbet et reis.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı