Bende iyi bir PC, PS5 ve Xbox Series S var. Buna göre yorum yapıyorum. Daha eski PS konsolları da var PS2 vesaire gibi ama bunları katmıyorum, gerek yok. PC'yi genel amaçlı aldım iş vesaire için, arada oyun da oynuyorum. PS5'i özel oyunlar için aldım, Xbox'u da ucuz mağaza fiyatları için aldım.
Öncelikle şu anki televizyonun HDMI 2.0 destekliyorsa, hem PS5 hem de Xbox Series X'in sunduğu en yüksek çözünürlük ve yenileme hızlarını desteklemeyecek ancak bu konsollar 1080P'de gayet iyi performans gösterir.
PS5 CFI hakkında da forumdan bir alıntı yapıyorum,
@Murat Balcı yazmış: "PS5'te CFI numarası konsolun serisini belirtir. İlk çıkan seri CFI10, sonraki CFI11, en sonuncu ise CFI12'dir. Tahmin edebileceğiniz üzere son sürüm olan 12'leri almanızda fayda var. Sıfır alacaksanız size muhtemelen 12 gelir. 11 ve 12'de bir sorun olmadığı söyleniyor fakat CFI10'larda ısınma ve metal akma problemi var. PS5'lerde termal macun yerine sıvı metal kullanılmış ve konsolu dik kullandığınız takdirde zaman içinde o sıvı akmaya başlıyor ve konsolu çalışmaz hale getiriyormuş. Yani 11 ve 12 çok fark etmez ama 12 almakta fayda var, 10'dan da uzak durmaya çalışın."
bu CFI vesaire hiç kafanızı yormaması için PS5 Slim almanızı tavsiye ediyorum eğer alacaksanız.
İki konsol arasındaki kol farkına vesaire girmiyorum, açıkçası böyle şeyler çok umurumda değil ve ilgimi çekmiyor. Zaten devrim niteliğinde özellikleri yok. Ve benim için aşırı farkları yok. Ayrıca iki konsolun da performansı bir PC etmiyor. RTX 4060 Ti kartımla iki konsoldan da yüksek performans alıyorum. Ama amaç televizyonda rahat rahat oynamak, sürekli PC kasasını içeri taşıyacak halimiz yok. 40 yılda bir özel oyun çıkıyor bir de işte, o yüzden.
PS5 ile başlayayım. PS5 özel oyunları maalesef çok çıkmıyor. Şu an herkesin söylediği ve övdüğü oyunlar PS3 ve PS4 döneminden kalma. 3-4 tane exclusive oyun çıktı sadece onlar da God of War kalitesinde değil. Ben yani bu durumdan şikayet ediyorum sürekli ve memnun değilim. Ayrıca ha bire zam geliyor fiyatlara. Konsoldan da bu yüzden soğudum ve kötü yönde eleştiriyorum. CD takasıyla oyun oynamaya çalışıyorum fiyatlar pahalı diye, o da biraz zor oluyor. Çevredeki dükkanlara yeni oyunlar pahalı diye gelmiyor. Kısacası fiyatlar pahalı ve Plus üzerinden yürümeniz gerek CD'yle uğraşmak istemiyorsanız. Ve geriye dönük olarak PS4 oyunlarının tamamı var. Bir de bazen PS2 oyunları getiriyorlar, PS3 oyunları oynanmıyor.
Xbox'ta ise çıkan oyunlar hem PC'ye hem konsola çıkıyor. Sadece konsola exclusive olan oyunlar eski oyunlar. Fable 2-3 gibi mesela. Ama exclusive oyun hiç yok değil, biraz bu konuda abartılıyor PS tarafında. Xbox'un ve Windows'un sahibi zaten Microsoft, doğal olarak PC'ye de çıkarıyor oyunu. Önceden PS bu konuda öndeydi ama sürekli onlar da PC'ye çıkarıyorlar oyunları. Ayrıca genel olarak bu yıl öncesinin oyunları ve daha öncesinin oyunlarının Xbox'ta fiyatları ucuz şu an ve Xbox'ta quick resume özelliği var. Oyunlara kaldığınız andan itibaren devam ediyorsunuz. Xbox s ve X'te Xbox 360, Xbox original ve Xbox One oyunlarını da oynuyorsunuz. Şunu da belirteyim Xbox mağazasında da bazı oyunlar pahalı ve pahalı oyunların çoğu EA oyunları ve yeni çıkan oyunlar. Onlarda iki konsol fiyat açısından kafa kafaya gidiyor.
İki hizmetin de servislerinde (Game Pass ve Plus) kaliteli oyunlar var. Birisi iyi birisi kötü diyemiyorum. İkisinden de epey oyun oynadım. Ona siz bakın ayrı ayrı sayfalarından. Ben her türlü yerden oyun oynayan insanım, bir taraf tutmuyorum bu konuda. Indie, AAA, AA benim için fark etmiyor. Game Pass'ın de şu an tek artı yanı yeni çıkan oyunların ilk günden gelmesi. Plus'tan tek iyi farkı bu olabilir.
Sonuç olarak oyun konsolları oyun oynanmak amacıyla tasarlanmış cihazlar. Ama exclusive oyun olarak şu an iki konsol da kötü durumda bana göre. Eğer PS5'e exclusive oyunlar geleceğini düşünüyorsanız ve saydığınız mevcut exclusive oyunlar dışında çoğunu oynamadıysanız
PS5 Slim alın. Fakat dediğim gibi oyunlar pahalı ve sürekli zam geliyor. Bu da belirli bir bütçe ayırmanızı gerektiriyor. Plus üzerinden yürümeniz gerek.
Ama nispeten daha ucuz mağaza fiyatı, quick resume özelliği, Game Pass ile yeni çıkan oyunu ilk günden oynamak istiyorsanız
Xbox Series X alın. Dediğim gibi exclusive oyunlar PC'ye de çıkıyor. Bunu da göz önünde bulundurun.
Son bir ekleme, iki konsolu da sıfır almayın. İkinci el alın. Temiz kullanılmış bulun, daha ucuza gelsin. Ve hem PS5 Slim'de hem de Xbox X'te rahat rahat GTA 6 da oynarsınız. İkisinin performansı neredeyse eşit.
Not: PS hakkındaki yorumum biraz taraflı bir yorum. Zamlanan fiyatlar ve az özel oyun çıkması sebebiyle soğuduğumu belirttim. Düzgün hikayeli oyun yapmak varken veya mis gibi ınfamous vesaire oyunlarının Remake'i yerine kalkıp concord yapıyorlar, ayar oluyorum bu yüzden.
@591529 sizin de yorumunuzu çok merak ediyorum hocam. Siz de epey bilgilisiniz bu konularda.