Rehber Xbox'ta klavye mouse kullanma

Painlower412

Picopat
Katılım
5 Ekim 2021
Mesajlar
663
Çözümler
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar, birçoğumuzun bildiği gibi Xbox'ta klavye ve mosue kullanmak mümkün ancak nasıl yapıldığı pek bilinen bir konu değil. Bu rehberde size Xbox'ın arayüzü, ayarları ve benzeri yerlerinde klavye ve mouseyi nasıl kullanabilirsiniz onu anlatacağım.

Xbox destekleyen klavye ve mouseler:

Microsoft tabanlı bir konsol olan Xbox Windows 10'un basitleştirilmiş bir versiyonunu kullanıyor. Bu yüzden Windows bilgisayarlarda çalıştırabildiğiniz bütün USB klavye ve mouseleri Xbox konsolunda da sorunsuz olarak kullanabilirsiniz. USB bağlantısı olmayan klavyelere gelecek olursak, PS/2 klavyeler maalesef ki çalışma prensipleri farklı olduğu için Xbox konsollarında çalışmıyor. Kablosuz klayelere gelecek olursak USB ile bağlantı veren kablosuz klavyelerin hepsi çalışmakta ancak Bluethoot adaptörü ya da Xbox konsollarındaki Bluethoot özelliği ile klavye ya da mouse kullanmak istediğinizde çalışmıyorlar yani Bluethoot klavyeler hariç bütün kablosuz klavyeler ve de USB üzerinden bağlantı sağlayan kablolu klavyeler Xbox One, Xbox One S, Xbox One X, Xbox One Day One Edition ve diğer özel Xbox One sürümleri, Xbox Series S ve Xbox Series X konsollarında çalışmayı destekliyor. Daha iyi bir haber ise ülkemizde fiyatları çok pahalı olan Xbox için özel olarak geliştirilmiş Razer Turret adlı klavye ve mouse'u Amazon üzerinden almak için bu linke, Razer'ın sitesinden almak için ise bu linke tıklayabilirisniz.

Xbox'a klavye ve mouse takma:

Xbox konsoluna klavye ve mouse takmak için konsol üzerindeki USB portlarına klavye ve mouse'mizin USB çıkışlarını takıyoruz. İşte hazırsınız artık Xbox'ta klavye ve mouse kullanailirsiniz.

Xbox arayüzünde klavye ve mouse kulanma:

Xbox arayüzü maalesef ki mouse desteklemiyor ancak klavyenizi kullanabilirsiniz. Xbox oyun kumandasındaki tuşların klavye karşılıkları ise nerede kulandığınıza göre değişmekte arayüz için konuşuyor olursak (Eğer Xbox'ta düğmelerin adlarını bulmakta sorun yaşıyorsanız buradan, klavyede tuşların adlarını bulmakta sorun yaşıyorsanız buradan öğrenebilirsiniz.):

LT = karşılığı yok
LB = karşılığı yok
RB = karşılığı yok
RT = karşılığı yok
Sol Analog yukarı = klavye yön tuşu yukarı

Sol Analog sağ = klavye yön tuşu sağ
Sol Analog sol = klavye yön tuşu sol
Sol Analog aşağı = klavye yön tuşu aşağı
D-pad yukarı = klavye yön tuşu yukarı
D-pad sağ = klavye yön tuşu sağ
D-pad sol = klavye yön tuşu sol
D-pad aşağı = klavye yön tuşu aşağı
Görünüm düğmesi = karşılığı yok
Menü düğmesi = menü tuşu (Klavyede sağ CTRL ile FN arasında bir tuştur)
Sağ Analog yukarı = karşılığı yok
Sağ Analog sağ = karşılığı yok
Sağ Analog sol = karşılığı yok
Sağ Analog aşağı = karşılığı yok

X = karşılığı yok
Y = Y
B = esc
A = Enter

Ayrıca Microsoft'un biz klavye severlere özel Xbox'un işletim sistemine koyduğu birçok kısayol var. Kısayollar her geçen gün değiştiği için buraya yazmam doğru olmaz ancak bu linkten kısayolların güncel hallerine bakabilirsiniz.

Ayarlar uygulamasında klavye ve mouse kullanma:

Konsolun birçok uygulaması klavye ve mouse'yi arayüzdeki gibi kullanmaya izin veriyor ancak ayarlar uygulamasında Kumanda'daki A tuşu klavyedeki Enter tuşu ile değiştirlimiş.

Microsoft Edge'de klavye ve mouse kullanma:

Birçoğumuzun bildiği üzere Xbox konsolarında Microsoft Edge adlı muhteşem bir uygulama var. Bu uygulamada klavye ve mouse kullanmak PC'deki ile aynı şekilde. Sadece incele kısayolu çalışmıyor çünkü resimde de gördüğünüz gibi Microsoft Edge'nin Xbox versiyonunda incele yok.
Microsoft Edge'de sağ tık yapma.PNG


Xbox'ta klavye ve mouse ayarlama:

Kulağa biraz değişik geliyor olabilir ancak Xbox konsollarında klavyenize ayar yapamasanızda mouse'nize ayar yapabiliyorsunuz. Mouse ayarlarına girmek için aşağıdaki adımları takip edin:

1. Adım:

Konsolumuzda ayarları açıyoruz açmak için klavyemizde, Windows tuşuna basıyoruz ve klavuzu açıyoruz, oyunlarım ve uygulamalarıma gelip entera basıyoruz, uygulamalarıma gidip ayarları (Bulamayanlar için nerede olduğu alttaki fotoğrafta mevcuttur) açıyoruz. Ayarlar adlı bir uygulama açılacaktır.


Klavye ve mouse ayarlama 1. adım.PNG


2. Adım:

Ayarlar uygulamasında cihazlar ve bağlantılar bölümüne gidiyoruz gitmek için klavyede, cihazlar & bağlantıları kısmına geliyoruz, fare kısmına gelip boşluk tuşuna basıyoruz. Fare seçenekleri açılacaktır.

Klavye ve mouse ayarlama 2. adım.PNG


3. Adım:

Açılan seçeneklerden farenizi yapılandırabilirsiniz.

Son Söz:

Klavye ve faremizi konsola taktık ve yapılandırdık kullanmayı da öğrendik, herkese iyi oyunlar. Aklınızda hala sorular varsa bana sorabilirsiniz. İyi sosyaller.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Güzel rehber hocam, emeklerinize sağlık.

Sağ olun çok teşekkür ederim.

Keşke destekleyen oyunları da ekleseydiniz.

Teknoloji her gün değişiyor ve güncelleniyor. Bu yüzden destekleyen oyunların sayısı da her gün değişiyor. Siz yine de bu siteden destekleyen oyunlara bakabilirsiniz. Yine de unutmayın ki güncelliği gidebilir internetten bilgi almanız bu konuda daha iyi olur. Xbox'ta klavye ve mouse bağladığınız anda oynayın dediğim oyun ise gears 5. eleştiriniz için teşekkür ederim.

Bir de sanırım gecikme olabiliyormuş klavye ve mouse olunca.

Ben kendi taktığımda (Xbox Series S'e Everest KB-107 ve havit ms 72 kullandım) da çeşitli YouTube kanallarının anlattıklarında da rekabetçi oyunlarda bile böyle bir sorunla karşılaşmadım. Xbox konsolları klavye ve fareyi Windows bilgisayar gibi algıladığı için gecikme durumu olmuyor. PlayStation'da ise klavye ve fare DualShock'u simüle ettiği için hem bu simülasyon işlemi zaman alıyor hem de gerçek klavye ve fare kadar keskin olmuyor.
 
@Painlower412 Çok teşekkür ederim cevaplarınız için, bir şeyi merak etmiştim. Biliyorsunuz Red Dead Redemption 1 konsola çıkan bir oyundu ve geriye uyumluluk sayesinde diğer Xbox'larda da oynanıyor. Bu oyunda klavye ve mouse desteği var mı? Keşke bu durumu oyuna göre değil de doğal olarak destekleyebilse konsol.
 
Bu oyunda klavye ve mouse desteği var mı?

Hayır, red Dead remeption 1 oyununda klavye ve mouse desteği bulunmuyor. Günümüz için Rockstar Games'in hiçbir oyununda klavye ve mouse desteği bulunmamakta (sadece GTA San Andreas Definitive Edition'da bir hatadan dolayı birkaç hareket yapabildiğiniz hakkında bir şeyler okumuştum).

Keşke bu durumu oyuna göre değil de doğal olarak destekleyebilse konsol.

Konsol bahsettiğim üzere doğal olarak desteklerse PlayStation'daki durum olur. Bunun sebebi ise oyunların PC'ye çıkan versiyonları ile konsola çıkan versiyonlarının farklı olması.
 
Konsol bahsettiğim üzere doğal olarak desteklerse PlayStation'daki durum olur. Bunun sebebi ise oyunların PC'ye çıkan versiyonları ile konsola çıkan versiyonlarının farklı olması.
Aynen öyle, PlayStation'ın kendi mimarisine dayalı olduğu için sanırım. Çok teşekkür ederim cevaplarınız için tekrardan. Bu soruyu sormamın sebebi sırf RDR1 için konsol kullanmak istemeyip PC'den oynamak istememden dolayı da işte emülatörden oynamak için Xbox 360 gibi bir konsoldan dump etmek gerekiyormuş.
 
Merhaba, birçoğumuzun bildiği gibi Xbox'ta klavye ve mosue kullanmak mümkün ancak nasıl yapıldığı pek bilinen bir konu değil. Bu rehberde size Xbox'ın arayüzü, ayarları ve benzeri yerlerinde klavye ve fareyi nasıl kullanabilirsiniz onu anlatacağım.

Xbox destekleyen klavye ve mouseler:

Microsoft tabanlı bir konsol olan Xbox Windows 10'un basitleştirilmiş bir versiyonunu kullanıyor. Bu yüzden Windows bilgisayarlarda çalıştırabildiğiniz bütün USB klavye ve fareleri Xbox konsolunda da sorunsuz olarak kullanabilirsiniz. USB bağlantısı olmayan klavyelere gelecek olursak, PS/2 klavyeler maalesef ki çalışma prensipleri farklı olduğu için Xbox konsollarında çalışmıyor. Kablosuz klayelere gelecek olursak USB ile bağlantı veren kablosuz klavyelerin hepsi çalışmakta ancak Bluetooth adaptörü ya da Xbox konsollarındaki Bluetooth özelliği ile klavye ya da mouse kullanmak istediğinizde çalışmıyorlar yani Bluetooth klavyeler hariç bütün kablosuz klavyeler ve de USB üzerinden bağlantı sağlayan kablolu klavyeler Xbox One, Xbox One S, Xbox One X, Xbox One Day One Edition ve diğer özel Xbox One sürümleri, Xbox Series S ve Xbox Series X konsollarında çalışmayı destekliyor. Daha iyi bir haber ise ülkemizde fiyatları çok pahalı olan Xbox için özel olarak geliştirilmiş Razer Turret adlı klavye ve fareyi Amazon üzerinden almak için bu linke, Razer'ın sitesinden almak için ise bu linke tıklayabilirisniz.

Xbox'a klavye ve mouse takma:

Xbox konsoluna klavye ve mouse takmak için konsol üzerindeki USB portlarına klavye ve mouse'mizin USB çıkışlarını takıyoruz. İşte hazırsınız artık Xbox'ta klavye ve mouse kullanailirsiniz.

Xbox arayüzünde klavye ve mouse kulanma:

Xbox arayüzü maalesef ki mouse desteklemiyor ancak klavyenizi kullanabilirsiniz. Xbox oyun kumandasındaki tuşların klavye karşılıkları ise nerede kulandığınıza göre değişmekte arayüz için konuşuyor olursak (Eğer Xbox'ta düğmelerin adlarını bulmakta sorun yaşıyorsanız buradan, klavyede tuşların adlarını bulmakta sorun yaşıyorsanız buradan öğrenebilirsiniz.):

LT = karşılığı yok.
lb = karşılığı yok.
RB = karşılığı yok.
RT = karşılığı yok.
Sol Analog yukarı = klavye yön tuşu yukarı

Sol Analog sağ = klavye yön tuşu sağ.
Sol Analog sol = klavye yön tuşu sol.
Sol Analog aşağı = klavye yön tuşu aşağı.
D-pad yukarı = klavye yön tuşu yukarı.
D-pad sağ = klavye yön tuşu sağ.
D-pad sol = klavye yön tuşu sol.
D-pad aşağı = klavye yön tuşu aşağı.
Görünüm düğmesi = karşılığı yok.
Menü düğmesi = menü tuşu (Klavyede sağ CTRL ile FN arasında bir tuştur)
Sağ Analog yukarı = karşılığı yok.
Sağ Analog sağ = karşılığı yok.
Sağ Analog sol = karşılığı yok.
Sağ Analog aşağı = karşılığı yok

X = karşılığı yok.
Y = Y
B = ESC.
A = Enter.

Ayrıca Microsoft'un biz klavye severlere özel Xbox'un işletim sistemine koyduğu birçok kısayol var. Kısayollar her geçen gün değiştiği için buraya yazmam doğru olmaz ancak bu linkten kısayolların güncel hallerine bakabilirsiniz.

Ayarlar uygulamasında klavye ve mouse kullanma:

Konsolun birçok uygulaması klavye ve Mouse'yi arayüzdeki gibi kullanmaya izin veriyor ancak ayarlar uygulamasında Kumanda'daki A tuşu klavyedeki Enter tuşu ile değiştirlimiş.

Microsoft Edge'de klavye ve mouse kullanma:

Birçoğumuzun bildiği üzere Xbox konsolarında Microsoft Edge adlı muhteşem bir uygulama var. Bu uygulamada klavye ve mouse kullanmak PC'deki ile aynı şekilde. Sadece incele kısayolu çalışmıyor çünkü resimde de gördüğünüz gibi Microsoft Edge'in Xbox versiyonunda incele yok.
Eki Görüntüle 1477295


Xbox'ta klavye ve mouse ayarlama:

Kulağa biraz değişik geliyor olabilir ancak Xbox konsollarında klavyenize ayar yapamasanızda Mouse'nize ayar yapabiliyorsunuz. Mouse ayarlarına girmek için aşağıdaki adımları takip edin:

1. Adım:

Konsolumuzda ayarları açıyoruz açmak için klavyemizde, Windows tuşuna basıyoruz ve kılavuzu açıyoruz, oyunlarım ve uygulamalarıma gelip entera basıyoruz, uygulamalarıma gidip ayarları (Bulamayanlar için nerede olduğu alttaki fotoğrafta mevcuttur) açıyoruz. Ayarlar adlı bir uygulama açılacaktır.


Eki Görüntüle 1477306

2. Adım:

Ayarlar uygulamasında cihazlar ve bağlantılar bölümüne gidiyoruz gitmek için klavyede, cihazlar & bağlantıları kısmına geliyoruz, fare kısmına gelip boşluk tuşuna basıyoruz. Fare seçenekleri açılacaktır.

Eki Görüntüle 1477316

3. Adım:

Açılan seçeneklerden farenizi yapılandırabilirsiniz.

Son Söz:

Klavye ve faremizi konsola taktık ve yapılandırdık kullanmayı da öğrendik, herkese iyi oyunlar. Aklınızda hala sorular varsa bana sorabilirsiniz. İyi Sosyaller.

Emeğinize sağlık.
 
Farenin markasına göre değişir mi? Cypherpunk oynarken gecikme ile karşılaşıyorum ben.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı