Halil İbo05
Hectopat
Daha önceden de bu işlemciyle alakalı bi konu açmıştım. Windows 7'de PC açılmıyor sürekli restart oluyor, Windows 10 kuruyorum onda da açılıyor ama iki çekirdek görünüyor ne yaptıysam dört çekirdek olmuyor diye. Her neyse geçenlerde anakartın pinlerinin iki tanesinin yamuk bir tanesinin de yerinde olmadığını fark ettim, bu anakartım Asus P5G41T-M LX idi. Üç dört gün önce de Ankara'ya ablamlara gitmiştim, gitmişken de evin karşısındaki komşu bilgisayarcıdan elinde varmış yeni anakart aldım Gigabyte GA-G41MT-S2P. İşlemci ve RAM'lerimi yanımda götürmüştüm, yeğenin aktif kullandığı PC'nin powerını söküp yeni aldığım anakartın bağlantısını doğru düzgün bir şekilde yaptım RAM'leri işlemciyi monte ettim ve çalıştırdım bilgisayarı. O da ne? yine aynı hata. Windows başlatılıyor'da bayraklar tam birleşecekken dondu restart oldu sürekli. Eski anakarttaki hatanın aynısı. hemen bağlantıları söküp anakartı, RAM'leri ve CPU'yu alıp tekrar bilgisayarcının yanına gittim. Dedim abi aynı hatayı yaşadım anakartla ilgili değil sıkıntım galiba dedim. Adam RAM'leri taktı CPU'yu taktı format atacak atamadı, dondu restart oldu. Sonra kendi elinde bulunan başka bi CPU getirdi o da Xeon X5450. Taktı formata başladı takır takır attı formatı. Aygıt yöneticisinde olsun dxdiag'da olsun CPU-Z'de olsun her yerde normal görünüyor her şey, sistem sıkıntısız çalışıyor. Sonra dedim abi şimdi takalım benim işlemciyi belki açılır. Taktık, açıldı bilgisayar. Masaüstü geldi, bilgisayarım sağ tık özellikler derken pat mavi ekran. Dedi ki işlemci bozuk. Hadi ordan dedim kendi kendime. İşlemci öyle bozuk demeyle bozulacak bir şey değil. Hem bozuk madem nasıl açıldı çalıştı? Yanlışım varsa düzeltin, bozuk bişeyin çalışma ihtimali hiç olur mu. Hiç açılır, masaüstü gelir mi bilgisayarın? Neyse dükkandan çıktık eve geldik, tekrar evde bağlantıları yaptım başlattım bilgisayarı güzelce açıldı. Bekledim hiç ellemedim bi iki dakika. sonra BIOS'tan aygıt yöneticisinden dxdiag'dan görev yöneticisinden her yerden baktım her şey doğru şekilde görünüyor. Eski anakartımda ne yaptıysam dört çekirdek olmayan, daha beş dakka önce bilgisayarcının bozuk dediği işlemcim sapasağlam karşımda. Yeğenin bilgisayardan indirip USB'ye attığım anakartın driverlerini kurdum, gerekli bazı programları kurdum. Benchmark testi yaptım ısı değerlerine baktım her şey normal. Tamam oldu bu iş dedim söktüm bağlantıları kaldırdım bi kenara anakartı iki gün sonra döndüm memlekete. Kasama güzelce monte ettim anakartı, bağlantılarını yaptım, DVD-R, SSD, HDD ve RAM'leri güzelce taktım, termal macununu güzelce uygulayıp CPU'yu ve kule tip fanını da yerine sorunsuz taktım. Başlattım bilgisayarı BIOS'a girdim direkt her şey görünüyor. CPU, RAM, SSD, HDD vs vs. sıkıntı yok. Dedim hiç başlamadan format atayım sonuçta yeni yeni anakart, elimde hazır bulunan Windows 7 USB'si ile açılışta BOOT edip formatı başlattım. Temiz sorunsuz hiç takılıp donma vs. olmadan formatı attım. Gereken ayarları yaptım driverleri yükledim yine her yerden baktım her şey normal görünüyor. Test yapıyım dedim bir şeylerin yolunda gitmediğini fark ettim o anda. Değerler düşük çıkıyor. örnek veriyorum yeğenle beraberken yaptığım test de 1000 çıkan değer 500-550 çıkıyor. Yeniden başlattım BIOS'a girdim sorunu buldm. 9x333=3000 MHz olması gereken işlemci, 6x333=2000 MHz görünüyor. çarpanı 9'a yükseltip save yapıp yeniden başlattım. Pat her şey başa sardı. Windows başlatılıyor dedi bayraklar tam birleşecek dondu restart. Bi iki kez restart oldu sonra açıldı kendiliğinden, masaüstü geldi sağ tık yenile yaptım pat mavi ekran. Velhasıl bu ağzına tükürdüğüm işlemciyi ben ne yaptıysam çalıtıramadım. Eski anakartımda çalışmadı, kabul pinleri yamuk hatta bi tanesi de hiç yok dedim. yeni sapasağlam anakart aldım bahsettiğim şekilde çalıştı, çalıştı da denmez ama ona. Derdi sıkıntısı ne bu işlemcinin. Bozuk mu, madem bozuk niye açılıyor bilgisayar hiç açılmaması gerekmez mi. İnanın delirdim delirecem. Ne mantığa uyuyor ne fiziğe ne kimyaya. Arkadaşlar şu konuyu bi masaya yatıralım. Recep Baltaş kardeşim sen de bi bakıver sana zahmet. Ben çıkamadım içinden. Uzunca yazdım daha anlaşılır olsun diye kusuruma bakmayın, yazım hatası da yapmış isem affola. sistem özelliklerimi de yazayım:
CPU: Intel Xeon E5450
RAM: Kingston KVR1333D3N9-2GBx2 4GB
PSU: Power Man 400 W (Kaliteli bir şeymi bilmiyorum ama yetersiz olacağını sanmıyorum.)
GPU: AMD Sapphire R7 250
SSD: ADATA SU650 120GB (Windows ve uygulamalar programlar bunda kurulu.)
HDD: Toshiba 320GB
Anakart: Gigabyte GA-G41MT-S2P
CPU: Intel Xeon E5450
RAM: Kingston KVR1333D3N9-2GBx2 4GB
PSU: Power Man 400 W (Kaliteli bir şeymi bilmiyorum ama yetersiz olacağını sanmıyorum.)
GPU: AMD Sapphire R7 250
SSD: ADATA SU650 120GB (Windows ve uygulamalar programlar bunda kurulu.)
HDD: Toshiba 320GB
Anakart: Gigabyte GA-G41MT-S2P
Son düzenleyen: Moderatör: