Xeon işlemci nedir?

Daha fazla  
İnternette ve Sosyal'de hep görüyorum bu işlemci modelini. Bunun ne hikmeti var da hem ucuz hem performanslı bir işlemci oluyor? Çok mu ısınıyor da buna bir de iyi bir soğutucu gerekiyor? Veya overclock işlemcisi mi? Piyasaya çıkalı kaç yıl oluyor? Ayrıca ucuz sistemlerde neden hep bu kullanılıyor? Vatan bilgisayarda falan 20.000 TL'lik modelleri de var, Aliexpress'te çok makul fiyata olanları da var. Nasıl oluyor bu iş? Lütfen hocalarım beni bu işlemci hakkında aydınlatın😊

Aslında sorunun cevabını alamadım. Minecraft örneği biraz cevap oldu ama çoğu şeyi oturtamadım. GHz olarak bakıyorum, çekirdek olarak bakıyorum. Eee i9'da da var bu. Neden i9'a rağmen Xeon tercih etmeliyim?

1- Minecraft'ta lag örneği, tamam.
2- 1 TB RAM gibi devasa RAM hacmine çıkılabiliyor.

Sadece RAM yüzünden mi sunucu tipi işlemci olarak anılıyor? i3 i5'te oyun esnasında lag önemli ama bir sitenin açılışını 0.05 saniye gecikmesinin hissedilir bir yanı yok. i9'dan sunucu işlemcisi olmaz mı? Neden olmaz?

Apple da mesela iMac Pro'da Xeon kullanıyor. i9 yetersizmiş gibi hissettiriyor. :D

@AffanDede

Genel anlamda server bazlı kullandığın tüm makineler Xeon ile konfig ediliyor ve pazara sunuluyor. Kim neye göre ucuz diyor çok bilmiyorum ama TR'de ucuz olmasının sebebini iş istasyonlarına bağlıyorum. Bir çok kişi eski iş istasyonu gereksinimlerini karşılamayınca laptop'u veya kasayı aldığı fiyata satmaya çalışıyor. Satamayınca tek tek elden çıkarıyor tüm malzemelerini :)

Sunucu ayağında böyle. İş istasyonu kısmına gelince de tüm sağlam iş istasyonları ya Xeon yada I9 konfig seçeneği ile üretiliyor. Yapacağın iş hacmine göre en düşün I5 9.nesil H modeller tavsiye ediliyor.

En son bir sunucu için 7 bin dolar fiyat görmüştüm Xeon işlemcinin bir modelinde.

Server bilgisayarlarda, üniversitelerde, şirketlerde, kurulu serverlarda kullanılan işlemcilerdir. Tek anakartta birden çok xeon işlemci kullanılabilir. Bir serverda sınırsız adet anakart kullanılabilir. Facebook, twitter gibi şirketlerinde içinde bulunduğu server depoları mevcuttur. Bu depolarda da bu işlemciler kullanılmaktadır. Bu sebeple çok sayıda üretilmiştir ve çok sayıdada 2. el olarak piyasaya düşmektedir. Bunun dışında tekli çekirdek performanslarının yüksek olmasından dolayı bunu avantaj bilen anakart üreticileri bunlara uygun ev tipi anakartlar üretmeye başlamışlardır. En çok tercih edilen modeli 771Pin server işlemcilerdir. Bunlar işlemci pinlerinde yapılan modifikasyon ile 775 ( en çok üretilmiş anakart modeli ) ev tipi anakartlarda çalışabilir hale gelmektedir. Bunların fazla sayıda üretilmesinden dolayı fiyatı stoklara bağlı olarak düşük olmaktadır. Normalde 771 pin için olanlarda 120W TDP değeri olduğundan dolayı 95W lık Q serisi işlemcilerden daha yüksek TDP değerine bağlı olarak ısınma olmaktadır. Bu yüzden biraz daha iyi CPU soğutucu tercih ediliyor. Ancak TDP değeri powerboost teknolojisine göre artıyorsa çok da alternatif soğutucuya ihtiyaç duyulmuyor. Xeon işlemciler her anakart tipine göre bir şekilde modifikasyon ya da doğrudan kullanılabilmektedir.
birader atma lütfen
tek anakartta birden cok zeon işlemciden kastın ne ? eskı anakart bılıyorum 1997 model ve sadece 2 tane xeon işlemci slot vardı yanı kafana gore 15 - 20 tane işlemci koyamazsın..! sallamısken desteklı salla lütfen

Birader atma lütfen.
Tek anakartta birden cok zeon işlemciden kastın ne? Eskı anakart bılıyorum 1997 model ve sadece 2 tane Xeon işlemci slot vardı yanı kafana gore 15 - 20 tane işlemci koyamazsın! Sallamısken desteklı salla lütfen.

1'den çoktan kastı 2 tane takılabilmesi.

Birader atma lütfen.
Tek anakartta birden cok zeon işlemciden kastın ne? Eskı anakart bılıyorum 1997 model ve sadece 2 tane Xeon işlemci slot vardı yanı kafana gore 15 - 20 tane işlemci koyamazsın! Sallamısken desteklı salla lütfen.

Arkadaş beyin fakiri sanırım. Çok fazla takmadım ben.

1'den çoktan kastı 2 tane takılabilmesi.

Açıklama için teşekkürler.

Xeon daha çok server sistemlerinde kullanılmak için tasarlanmış bir işlemcidir. Dolayısı ile işlem gücü oldukça iyi.
xeon işlemciler işlem gücü çok iyiyse neden , normal kullanıcılar çok kullanmıyor, ben yeni bir pc toplıyacağım, i 5 mi yoksa xeon mu toplayayım, oyun pek ooynamıyorum ama internette çok sayfa açıyorum, mesele 20 30 tane youtube sayfası ve 4 k film felan izlemek istiyorum, ne önerirsiniz arkadaşlar

Xeon işlemciler işlem gücü çok iyiyse neden, normal kullanıcılar çok kullanmıyor, ben yeni bir PC toplayacağım, i 5 mi yoksa Xeon mu toplayayım, oyun pek ooynamıyorum ama internette çok sayfa açıyorum, mesele 20 30 tane YouTube sayfası ve 4 k film falan izlemek istiyorum, ne önerirsiniz arkadaşlar

Sıfır toplamaya kalktığında haliyle güncel sistem olacak ve güncel Xeon işlemcileri çok daha pahalıya patlar. Bu yüzden serverlar için eskiyip 'ayağa düşmüş' Xeon işlemcileri kendi eski sistemine takarak canlandırmak mantıklı olabilir ancak yeni sistemi Xeon'la kurmak pek mantıklı değil.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı