XFX RTX 6650 XT sistemde çift monitör kullanılınca ekran kartı çok ısınıyor

Labsente

Megapat
Daha fazla  
Yakın zamanda ikinci bir monitör kullanmaya başladım. 2 monitörümde 2K 144 Hz monitörler ancak tek ekran monitör kullanımında bilgisayarım boştayken 39-40 derecelerdeyken 2 ekran kullanmaya başladığım anda 55-56 derecelerde dolaşmaya başladı.

Yazın en sıcak dönemler de odam aşırı iyi hava almazken bile maksimum 43-44 dereceleri görüyordu boşta, şu anda tek yaptığım ikinci monitörü bağlamaktı ve sabit 55-56 derece gözükmektedir. Bu sıcaklıklar normal midir? Yoksa bir sıkıntı mı oluşmuştur. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Ekran kartım XFX RTX 6650 XT.

Hocam monitörler aynı marka model.

İkimiz de başlangıçta Gigabyte G27Q kullanıyorduk. Sonrasında o HP X27i marka ikinci monitörü aldı. Bir yıl sonra da HP marka monitörü ben ondan satın aldım.

Şimdiye kadar monitörümü hep 2K 144 Hz de kullandım ve bütün oyunlarımı bu ayalar da oynadım. Hiç drop veya başka bir sorunla karşılaşmamıştım.

Dediğiniz gibi yapacağım şimdi. Sadece 2. monitörle çalıştıracağım. 10-15 dakika izleyeyim sonuçları yazarım.

Peki önce 1. monitörün kabloyu çıkarıp sadece 2. monitörde kullanır mısın o zaman kaç derece olacak bi bakalım? Monitörler aynı Marka/Model miydi? Arkadaşında 3060Ti demiştin senin kartın AMD. GPU farklılığı olduğu için NVIDIA belki daha az ısınıyordur Monitör bağlayınca. Yoksa kart %100 sorunsuz çalışıyorsa oyunda drop vs yapmıyorsa başka bir açıklaması olacağını sanmıyorum.

Sadece 2. monitör takılı olduğunda 11 dakika içinde 56 dereceden 42 dereceye düştü sıcaklık.

1693918420334.png

Son düzenleme:
Hocam monitörler aynı marka model.

İkimiz de başlangıçta Gigabyte G27Q kullanıyorduk. Sonrasında o HP X27i marka ikinci monitörü aldı. Bir yıl sonra da HP marka monitörü ben ondan satın aldım.

Şimdiye kadar monitörümü hep 2K 144 Hz de kullandım ve bütün oyunlarımı bu ayalar da oynadım. Hiç drop veya başka bir sorunla karşılaşmamıştım.

Dediğiniz gibi yapacağım şimdi. Sadece 2. monitörle çalıştıracağım. 10-15 dakika izleyeyim sonuçları yazarım.

Sadece 2. monitör takılı olduğunda 11 dakika içinde 56 dereceden 42 dereceye düştü sıcaklık.

Eki Görüntüle 1932076
Yani XFX Markası veya AMD GPU diye olabilir ama emin değilim 14-15 derece biraz fazla gibi. 5 derece oynasa ok Monitör bağlıyorsun normal ama 14 fazla sanki. Windows 11 mi kullanıyorsun? Windows 11'le alakalı bile olabilir bence her güncellemede başka sorunlar çıkıyor 2 Ay önceki güncelleme sorunsuzdu sonraki gelen güncellemeyle benim PC ara ara kitlenme yapıyor mesela gözle görülür fark ediyorum. Hatta donanım hızlandırmayı da bir kapatıp bak derim.

Yani XFX Markası veya AMD GPU diye olabilir ama emin değilim 14-15 derece biraz fazla gibi. 5 derece oynasa ok Monitör bağlıyorsun normal ama 14 fazla sanki. Windows 11 mi kullanıyorsun? Windows 11'le alakalı bile olabilir bence her güncellemede başka sorunlar çıkıyor 2 Ay önceki güncelleme sorunsuzdu sonraki gelen güncellemeyle benim PC ara ara kilitlenme yapıyor mesela gözle görülür fark ediyorum. Hatta donanım hızlandırmayı da bir kapatıp bak derim.

Windows 10 kullanıyorum şu anda.

Bende 3-5 derece fark etmesini bekliyordum da. Nereden bakarsan 18-19 derecelik fark oluşuyor. Bunun sebebini çözemedim bir türlü. İşin ilginç tarafımı ikinci monitör takılıyken memclock minimum 2.100 oluyor. Bununla bir ilgisi olabilir mi?

Windows 10 kullanıyorum şu anda.

Bende 3-5 derece fark etmesini bekliyordum da. Nereden bakarsan 18-19 derecelik fark oluşuyor. Bunun sebebini çözemedim bir türlü. İşin ilginç tarafımı ikinci monitör takılıyken memclock minimum 2.100 oluyor. Bununla bir ilgisi olabilir mi?
Teknik olarak 2 monitör 1'e göre daha fazla GPU kullandığı için biraz ısınması normal ama bunu öğrenmek için tamamen boşta olsun PC ve 1 monitör takılıyken görev yöneticisindeki GPU kullanımına bir gözat. Bellek ne kadar kullanıyor? 2. Monitörü de taktığında kullanılan bellek ne kadara çıkıyor? Bir de Afterburnerda Overclock falan yok değil mi? GPU Driver'ı da güncel olsun onunla da alakalı olması muhtemel.

Teknik olarak 2 monitör 1'e göre daha fazla GPU kullandığı için biraz ısınması normal ama bunu öğrenmek için tamamen boşta olsun PC ve 1 monitör takılıyken görev yöneticisindeki GPU kullanımına bir gözat. Bellek ne kadar kullanıyor? 2. Monitörü de taktığında kullanılan bellek ne kadara çıkıyor? Bir de Afterburnerda Overclock falan yok değil mi? GPU Driver'ı da güncel olsun onunla da alakalı olması muhtemel.
Afterburner da herhangi bir overclock yok. Gpu driverım güncel ve onda da tüm ayarlar varsayılan.

Bu tek monitör takılıyken 10 dakikalık bir gözlem.
Tek monitör boşta .png

Bu da çift monitör takılıyken 10 dakikalık bir gözlem.
Çift monitör boşta.png

GPU kullanımı her ikisinde de %1 seviyelerindeydi. İkisi de bilgisayar boşta sadece afterburner ve denetim masası açıktı. Onun dışında herhangi bir etken yoktu. Benim gözlemlediğim ikinci monitörü takınca mem clock olarak gösterilen kısım minimum 2100 seviyelerine iniyor. Ama sebebini çözemedim.

Afterburner da herhangi bir overclock yok. Gpu driverım güncel ve onda da tüm ayarlar varsayılan.

Bu tek monitör takılıyken 10 dakikalık bir gözlem.
Eki Görüntüle 1932245

Bu da çift monitör takılıyken 10 dakikalık bir gözlem.
Eki Görüntüle 1932244

GPU kullanımı her ikisinde de %1 seviyelerindeydi. İkisi de bilgisayar boşta sadece afterburner ve denetim masası açıktı. Onun dışında herhangi bir etken yoktu. Benim gözlemlediğim ikinci monitörü takınca mem clock olarak gösterilen kısım minimum 2100 seviyelerine iniyor. Ama sebebini çözemedim.
Hiçbir şey kullanmıyor aslında ama biraz araştırdım bunun normal olduğu söyleniyor herkes tarafından. Nedeni de 144 hz'e ulaşması için belli bir güç çekmesi gerekiyor. 2. Monitörü 60 hz'e çekip sıcaklıklara genel olarak bir bakar mısın?

Hiçbir şey kullanmıyor aslında ama biraz araştırdım bunun normal olduğu söyleniyor herkes tarafından. Nedeni de 144 hz'e ulaşması için belli bir güç çekmesi gerekiyor. 2. Monitörü 60 hz'e çekip sıcaklıklara genel olarak bir bakar mısın?

Hocam 57 dereceden 56 dereceye düştü 10 dakika içinde.

Hocam 57 dereceden 56 dereceye düştü 10 dakika içinde.
Kasa havalandırması nasıl? bunları da atlamadan ilerleyelim. Bir şey fark etmemiş 60-144 olması. Bu durumla ilgili Redditte bir sürü konu varmış. Bazı AMD kartlarda bu 2. monitör ısı yükselmesi durumu yokken bazılarında oluyormuş.
Burada anlatmış arkadaş. Özetleyeyim, şu ana kadar bulduğu cevaplar/sonuçlar onu da pek tatmin etmemiş ama şu anlık durum bazı kart modelleriyle alakalı.
Burada da benzer başlıkta konu açılmış.

- Monitörlerin Driverları varsa Windows'a bir tanıtabilirsin belki yararı olur.
- CRU bunu indirip kendi monitörünün standart ayarlarını dışa aktardıktan sonra (export settings) Add new deyip "LCD Standard" ayarında yeni 144 hz bir profil oluşturup (Afterburner açık olsun ve Memory Clock takip et) Apply settings tıklayıp dener misin? Memory clockta düşme olursa sıcaklığında düşecektir. Sıcaklık düşer ama monitörün yazı tipinde bozulma falan olursa ayarı devredışı bırakırsın durumu çözmüş oluruz.
Çözümü de şu anlık böyle bir durumun olduğunun farkında olmak :) Driver update geldikçe çözülebilir diye düşünüyorum.
Son olarak kablo kaliteli bir kablo değilse de ısısını yükseltiyor olabilir kartın.
Bir de tabi 55-60 dereceye kadar yeni Ekran Kartlarında fanların dönmediğini biliyoruz. %15-20 kadar dönse sıcaklık 50'yi geçmez diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Kasa havalandırması nasıl? bunları da atlamadan ilerleyelim. Bir şey fark etmemiş 60-144 olması. Bu durumla ilgili Redditte bir sürü konu varmış. Bazı AMD kartlarda bu 2. monitör ısı yükselmesi durumu yokken bazılarında oluyormuş.
Burada anlatmış arkadaş. Özetleyeyim, şu ana kadar bulduğu cevaplar/sonuçlar onu da pek tatmin etmemiş ama şu anlık durum bazı kart modelleriyle alakalı.
Burada da benzer başlıkta konu açılmış.

- Monitörlerin Driverları varsa Windows'a bir tanıtabilirsin belki yararı olur.
- CRU bunu indirip kendi monitörünün standart ayarlarını dışa aktardıktan sonra (export settings) Add new deyip "LCD Standard" ayarında yeni 144 hz bir profil oluşturup (Afterburner açık olsun ve Memory Clock takip et) Apply settings tıklayıp dener misin? Memory clockta düşme olursa sıcaklığında düşecektir. Sıcaklık düşer ama monitörün yazı tipinde bozulma falan olursa ayarı devredışı bırakırsın durumu çözmüş oluruz.
Çözümü de şu anlık böyle bir durumun olduğunun farkında olmak :) Driver update geldikçe çözülebilir diye düşünüyorum.
Son olarak kablo kaliteli bir kablo değilse de ısısını yükseltiyor olabilir kartın.
Bir de tabi 55-60 dereceye kadar yeni Ekran Kartlarında fanların dönmediğini biliyoruz. %15-20 kadar dönse sıcaklık 50'yi geçmez diye düşünüyorum.
Hocam tavsiyenize uyguladım. İki şekilde de sonuç yok maalesef.

Fanları %25 ayarlardım boştayken bu şekilde 45-46 dereceye kadar düşürdük şimdilik. Askere gideceğim yakın zamanda gelince ekran kartını güncellemeyi düşünüyorum. En kötü o şekilde düzelir.

Kablolar da bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum çünkü monitörle gelen kabloları kullanıyor iki ekran.

Hocam tavsiyenize uyguladım. İki şekilde de sonuç yok maalesef.

Fanları %25 ayarlardım boştayken bu şekilde 45-46 dereceye kadar düşürdük şimdilik. Askere gideceğim yakın zamanda gelince ekran kartını güncellemeyi düşünüyorum. En kötü o şekilde düzelir.

Kablolar da bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum çünkü monitörle gelen kabloları kullanıyor iki ekran.
Sağlık olsun %15 çalışsa düşer sıcaklık. Dediğim gibi Redditte bununla ilgili bir sürü konu açılmış ve yorumlar dolu. AMD fark edecektir şu ana kadar böyle bir durumla karşılaşılmadı çünkü. Teknoloji geliştikçe yeni sorunları da getiriyor.
Eylül sonunda bende gidiyorum Askere. Amasya mı yoksa? :D

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı