Elektronik XFX RX 6800 XT Speedster SWFT 319 3 fanlı 16.000 TL

VRAM'ın ne olduğunu ve hangi durumlarda kullanıldığı konusunda insanlar çok bilgisiz. 4060 zaten 8GB VRAM'den fazlasını kullanabilecek bir "kas gücüne" sahip değil yani o karta Nvidia 30 gb VRAM taksa dahi kullanacağı 8 GB olacaktı. Diyelim bugün oyunlar 8 GB VRAM kullanıyor ve sıkıntı yaşamıyorsun ama siz diyorsunuz ki bundan 3 sene sonra VRAM tüketimi oyunlarda 12 GB olursa sıkıntı yaşarım değil mi ? Peki sen 2023 yılında çıkmış giriş seviye bir kartı alıp 3-4 sene sonra çıkan AAA oyunu ultra grafiklerde oynamayı bekleyebilir misin ? Tabi ki bekleyemezsin dolayısıyla ayarlarını kısman gerekir, ayarları kısınca ne olur ? VRAM tüketimi düşer, dolayısıyla o 12 GB VRAM gereksinimi 8 GB'ya düşer. Zaten bunun en kolay testini günümüzdeki bir oyunu yükleyip grafikleri azalta azalta VRAM tüketimlerine bakarak görebilirsin. Çoğu oyunda zaten ultra grafikler ile high grafikler arasında gözle görülür bir fark olmadığı halde tüketilen VRAM ve FPS azalışı dramatik bir miktarda oluyor.
Asıl sen VRAM hakkında zerre bir şey bilmiyorsun ezbere sallıyorsun. Deri ceketli sen misin yoksa?

Son düzenleme:
VRAM'ın ne olduğunu ve hangi durumlarda kullanıldığı konusunda insanlar çok bilgisiz. 4060 zaten 8GB VRAM'den fazlasını kullanabilecek bir "kas gücüne" sahip değil yani o karta Nvidia 30 gb VRAM taksa dahi kullanacağı 8 GB olacaktı. Diyelim bugün oyunlar 8 GB VRAM kullanıyor ve sıkıntı yaşamıyorsun ama siz diyorsunuz ki bundan 3 sene sonra VRAM tüketimi oyunlarda 12 GB olursa sıkıntı yaşarım değil mi ? Peki sen 2023 yılında çıkmış giriş seviye bir kartı alıp 3-4 sene sonra çıkan AAA oyunu ultra grafiklerde oynamayı bekleyebilir misin ? Tabi ki bekleyemezsin dolayısıyla ayarlarını kısman gerekir, ayarları kısınca ne olur ? VRAM tüketimi düşer, dolayısıyla o 12 GB VRAM gereksinimi 8 GB'ya düşer. Zaten bunun en kolay testini günümüzdeki bir oyunu yükleyip grafikleri azalta azalta VRAM tüketimlerine bakarak görebilirsin. Çoğu oyunda zaten ultra grafikler ile high grafikler arasında gözle görülür bir fark olmadığı halde tüketilen VRAM ve FPS azalışı dramatik bir miktarda oluyor.
Evet insanlar VRAM konusunda aşırı bilgisiz ve maalesef onlardan biri de sensin dostum. VRAM tüketimi artınca kartın kas gücünün yetmeyeceği daha doğrusu her koşulda böyle olacağını düşünmen konu hakkında fazla bilgi sahibi olmadığını gösteriyor.

Oyunlarda VRAM tüketiminin en büyük kaynağı texture yani kaplamalardır texture GPU da anlık işlenip VRAM de depolanır ve daha sonra GPU bu veriyi işlemeyi bırakır nadir de olsa yine işlenir fakat bu GPU yu asla yormaz çünkü yükün büyük kısmı VRAM dedir. GPU yu asıl yoran gölgeler, ışık hesaplamaları, yansımalar, köşe yumuşatma (AA) ve hareketli çevre detaylarıdır ve bunlar asla texture kadar VRAM tüketmez, tüketemez çünkü sürekli GPU da anlık olarak işlenmesi gerekir texture gibi VRAM de depolanamazlar.

Sana en basit FC6 dan örnek verebilirim. HD texture pack 11GB VRAM istiyor ve yüklediğin zaman kaplama kalitesi ciddi anlamda artıyor fakat performans olarak hiç bir fark yok işte sebebi yukarıda açıkladıklarım sadece kaplamalar ile VRAM i çıldırtabiliyorsun. Eğer HD texture pack yerine oyuna gerçek bir RTX desteği getirselerdi bu sefer VRAM ihtiyacı 11GB olmayacak fakat GPU olarak çok daha iyi bir kart gerekecekti.

Özetle 4060 da ne gerek var yüksek VRAM e demeyin, bal gibi de gerek var.

RX6800 kullandım XFX siyah ekran ve WattMan verdi. Arkadaşım RX 6700XT kullandı sorunlu WattMan ve siyah ekran. RX 6800XT kullandım siyah ekran sorun verdi. RX 570 kullandım sorun verdi. Ne yapayım ben kullanayım mı tekrar şans mı vereyim? 4070SUPEr aldım 1 aydır bir sorunu yok. Boş algı yapmayın işinize bakın.
Siyah ekran sorunu ne oluyor ?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı