XFX vs Sapphire 7900 XTX

Doğrudur hocam, bir yanlışınız yok, 7900XTX raster performansında daha iyi. İleride driver optimizasyonlarıyla çok daha iyi olacağını tahmin ediyorum hatta. Yalnız aralarındaki performans farkını NVIDIA tarafı daha iyi RT performansı, DLSS 3.0 ve FG ile ziyadesiyle kapatıyor bence. FSR 3.0 çıkacak, FG benzeri bir teknolojinin de olacağı söyleniyor içerisinde, DLSS 3.0'dan pek bir farkı olacağını sanmıyorum, o da iyi olacaktır ama hem NVIDIA'nın market payı daha fazla olduğu için hem de DLSS 3.0 çıkışı daha erken olduğu için DLSS destekli oyunlar daha fazla olacaktır, zaten baya da bir oyun duyuruldu DLSS 3.0 destekleyen. 4K'da RT açarak CP2077 oynamanın keyfi başka olur diye tahmin ediyorum.

Tabii ki RT sizin için önemli olmayabilir pek, şu an için bence de çok önemli değil. Zaten aralarındaki fiyat farkı çok fazla olmuş olsaydı tavsiye etmezdim ben de 4080'i ama aynı fiyata aşağı yukarı aynı raster performansı+daha iyi RT performansı söz konusu olunca tercih edilebilir oluyor.

Misal az önce A Plague Tale: Requiem indirdim Game Pass üzerinden, DLSS 3.0 seçeneği gözükmüyor, gözüküyor olsa FSR 2.0 modu kurup FSR açacaktım, ya da AMD Software üzerinden RSR(bir nevi FSR 1.0) açacaktım ama Game Pass oyunlarının exe dosyaları gözükmediği için AMD Software'e ekleyemedim, 75-80 FPS oynayacağım yerde 60-65'e tamah etmek zorundayım şimdi. Bu iki kart da zaten 4K için adeta canavar olduğu için raster performansı dışında ek ne sunuyorlar buna bakmak gerek diye düşünüyorum. Benim kendi görüşüm tabii ki ama genel olarak bu şekilde özetleyebilirim.

Şu sıralar Stable Diffusion ile görseller üretiyorum biraz araştırma yaptım, ilginç bir şekilde RX 7000 serisi çok güçlü. CUDA karşısında cidden AMD kartların böyle coştuğunu gördüm. Özellikle 6950 XT ile 7900 XTX arasında fark korkunç.

01 (1).png

Şu sıralar Stable Diffusion ile görseller üretiyorum biraz araştırma yaptım, ilginç bir şekilde RX 7000 serisi çok güçlü. CUDA karşısında cidden AMD kartların böyle coştuğunu gördüm. Özellikle 6950 XT ile 7900 XTX arasında fark korkunç.

Eki Görüntüle 1686984
Müthiş. Çok iyi bir çıkış yapacaktı bu kart eğer acele etmeselerdi. Zaten acele ettiklerini de referans karttaki ısınma sorunu olsun, kartın az stoğu olsun; buradan anlıyoruz. NVIDIA sağlam çuvallayınca bir an önce çıkaralım da market payı kapalım diye zorladılar herhalde, yazık oldu. İş, yaratıcılık vs. uygulamaları için bu performans uplifti jenerasyonlar boyu bu şekilde artarsa gerçekten çok sağlam bir rakip olacak AMD. Özellikle RDNA4'te RT işine de sağlam bir şekilde giriş yapmayı düşündüklerini okumuştum, aynı NVIDIA gibi dedicated RT hızlandırıcıları kullanacakları söyleniyordu. Zaten geride kaldıkları iki yer var, bazılarına göre de yazılım problemleri var ki bunun nedeni gerçekten yazılım mı bu konuda bile bir konsensüs yok ama bunları da hallederlerse tamamdır bu iş.

AMD kim ne derse desin kendini ispatlamış bir firma GPU sektöründe de ben asıl Battlemage mimarisi kartları merak ediyorum. XeSS nasıl olacak, Intel CPU-GPU arası SAM tarzı ya da yeni bir teknoloji gelecek mi, iş uygulamaları için ne gibi bir performansı olacak, bunları bir görmek istiyorum. Pazara yeni üretici girince gereksiz bir hype oldu bende.

@partylikeits1941
Hocam yine döktürmüşsünüz elinize sağlık :)
Şöyle sorayım o vakit;
sadas.png
Bu sisteme 4080 mi yakışır yoksa 7900 XTX ?
Dediğiniz gibi AMD Driver optimizasyon işini artık yapıyor ve FSR 3.0 çıkacak. Diğer yandan serinin high-end kartı. Bu yüzden kararsız kaldım ve iki 7900 XTX arasından tavsiye almak istedim.

@partylikeits1941
Hocam yine döktürmüşsünüz elinize sağlık :)
Şöyle sorayım o vakit;
Eki Görüntüle 1686988
Bu sisteme 4080 mi yakışır yoksa 7900 XTX ?
Dediğiniz gibi AMD Driver optimizasyon işini artık yapıyor ve FSR 3.0 çıkacak. Diğer yandan serinin high-end kartı. Bu yüzden kararsız kaldım ve iki 7900 XTX arasından tavsiye almak istedim.
Yukarıda dediğim nedenlerden ötürü 4080 diyorum ben ama son tahlilde karar sizin. 7900XTX sene sonuna 4080'i driver optimizasyonuyla güzel bir performans farkıyla geçer diye düşünüyorum, bu kartın asıl performansı bu değil bence. Yalan olmasın ama çıkışında böyle bir olay yaşanmıştı bir oyunda da yeni gelen driverla baya bir performans artışı sağlanmıştı diye hatırlıyorum. Düşününce çok da mantıksız değil, bu kart erken çıkarıldı çünkü. Sene sonuna da FSR 3.0 ile birlikte daha da iyi performansı olacaktır.

Yine de 4080 aldığınız için arada belki oluşacak yüzde 10-15 performans farkını görüp de pişman olacağınızı hiç sanmıyorum. FSR 3.0 çıkıp oyunlara yerleşene kadar DLSS 3.0 pek çok oyunda yerini almış olacak, RT performansında da muadil kartına fark atacaksınız çünkü. İkisi de çok iyi kartlar ama AMD bu jenerasyon fiyattan kaybediyor. 7900XTX 21 bin TL bandında olsa, 7900XT de 16-17, gayet F/P olurdu ama neredeyse aynı fiyattalar muadilleriyle.

@partylikeits1941 Hocam o kadar güzel açıklamıştı ki, her '' RT '' vakasında bunu alıntılamayı düşünüyorum.

RT vakalik bir durum yok. RT acmadan AMD'de daha yuksek FPS veren oyun RT acinca NVIDIA'da cok daha yuksek FPS veriyor. Kaldi ki ben RT ozelligine fazla takilan birisi degilim ama bu kadar para verdigim kartta da acmak isterim. Zamaninda RTX 3070 Ti - 3080 10GB fiyatina 6950XT satiliyordu. O tarz bir fark olsa 7900XTX ile 4080 arasinda veya 7900XTX 22K civarindan satilsa zaten kimsenin 4080 onerecegini sanmiyorum.

Hocam eğer fiyatları RTX 4080'e yakınsa, RTX 4080 alın. Ben RX 7900 XTX kullanıyorum referans modeli. Bu arada kartımda herhangi bir ısınma sorunu yok 63 derecenin hiç üstünü görmedim. Ben alırken 23300 aldım o zaman RTX 4080 29-30 civarıydı en düşük. Ondan dolayı RX 7900 XTX tercih ettim. Fiyatları arasında 1-2 bin fark olsaydı bende RTX 4080 alırdım.

Sapphire Nitro + Vapor-X kartlar buz gibi gerçekten. Eğer CW olan bir karta denk gelmezseniz hem OC potansiyeli, hem görsellik hem de soğutma olarak çok iyi. Bununla birlikte sadece %36 fan devrinde 60 °C bile görmüyorum. 55-58 °C arası geziyor ve çok sessiz

Technopat Haberler

Geri
Yukarı