Xiaomi Mi 4A Giga'dan TP-Link EX20v IP almıyor

oguar

Hectopat
Daha fazla  
Elimde 2 adet modem var. Biri OpenWrt yazılımlı Xiaomi Mi 4A Giga diğeri ise Telekom'un vermiş olduğu Wi-Fi 6 cihaz (TP-Link EX20v). Ev büyük olduğundan Telekom'un verdiği cihazı Giga'dan çektiğim CAT kabloyla Wi-Fi ile dağıtmak istiyorum. Bu işlemi daha önceden ZTE modem ile yaptım ancak TP-Link ayarlarını yapmama rağmen sonuç alamadım.

Yaptığım işlemler(TP-Link için):
TP-Link ağ geçidi adresini değiştirmek.(192.168.2.1)
Köprü moduna almak.
DHCP kapatmak.

Bu işlemleri yapmama rağmen giga, TP-Link'e bağlanan cihazlara IP atamıyor. TP-Link Wi-Fi IP almıyor. Ne yapmam gerekir? Denemediğim konfigürasyon kalmadı neredeyse.

Sorun çözüldü. Bu TP-Link EX20v modemi köprü modunda kullanmak isteyenler için:
1) Modemin ağ geçidi adresini değiştirin. (192.168.2.1)
2) DHCP'yi kapatın.
3) Genel ağ ayarlarından yeni bir WAN profili oluşturup köprü moduna alın. (Oluşturduğunuz WAN profilinin etkin olduğuna emin olun.)
4) Ana modemden gelen ethernet kablosunu EX20v'nin WAN portuna takıp modemi yeniden başlatın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aslında köprü modun mantığı sizin yaptığınızın tam aksine EX20v yi internetin çıkış noktası olarak kullanıp, bu modem üzerinden sizin senaryoda EX20v yerine 4A Giga da PPPOE yapılandırması üzerinden bağlantı sağlamaktır. Bu senaryoda EX20v WAN portu üzerinden internete bağlanır, EX20v nin LAN portlarından birinden (veya özellikle belirlenmiş birinden) 4A Giga nın WAN portuna bağlantı sağlanır. Böylece EX20v gerçekten internet ve 4A Giga arasında "köprü" görevi görür, ana modeminiz artık 4A Gigadır.

Diyeceksiniz ki böyle bir şeye neden ihtiyacım olsun, fiber hat kullanıyorsam ont üzerinden zaten doğrudan ethernet bağlantısı alıyorum, EX20v yi hiç kullanmadan 4A Giga nın WAN portuna ont den gelen etherneti bağladığımda zaten istediğimi elde ediyorum. Evet fiber-ont yapılandırması noktasında özel bir sebebiniz yoksa bu işleme gerek yoktur. Köprü mod genellikle DSL veya Kablonet teki gibi coaxiel WAN bağlantısına sahip bir kurulumda, DSL veya coaxiel WAN girişi bulunmayan bir modem-routerı, bu bağlantılara sahip bir modemi aracı olarak kullanıp internete eriştirmek için kullanılır. Köprü moda alınan bu aradaki modem aslında bir nevi DSL-Ethernet veya Coaxiel-Ethernet dönüştürücü görevi üstlenir.

(Maksadım, ilgilenen arkadaşlara bilgim nispetinde bu teknik bilgileri vermekti. Yanlışım varsa, düzeltebilmem için lütfen bildirin.)

Sizin burada yaptığınız işlem ise EX20v yi Access Point olarak kullanmak. Ve dediğiniz adımları gerçekleştirdiğimde gerçekten cihaz Access Point moda geçiş yapıyor. EX20v üzerinde ise Access Point mod gibi bir seçenek yok ve "köprü" ifadesi kavram karmaşasına sebep oluyor.

Günün sonunda belirttiğiniz yöntem ile istediğimizi elde ediyoruz. Ancak, piyasadan satın aldığınız modemlerin bir çoğunda cihazı hangi modda (modem, router, repeater, access point gibi...) kullanmak isteyeceğiniz seçeneği sunulur. Servis sağlayıcıların verdiği cihazlarda ise nedense cihazların bu gibi temel kabiliyetleri kısıtlanıp, üstüne birde piyasadan aldığınızda bu özellikleri doğrudan kullanabileceğiniz cihazların fiyatına eşdeğer miktarlar sizden tahsil ediliyor. Bizde cihazları AP moda almak için böyle garip taklalar atmak zorunda kalıyoruz.
Bilgisi olan arkadaşlar, neden böyle kısıtlamalar olduğu konusunda lütfen bizi aydınlatsınlar.

Deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederim, gerçekten insanların işine yarayacak bir çözüm sunmuşsunuz. 👏

Elimde 2 adet modem var. Biri OpenWrt yazılımlı Xiaomi Mi 4A giga diğeri ise Telekom'un vermiş olduğu Wi-Fi 6 cihaz (TP-Link EX20v). Ev büyük olduğundan Telekom'un verdiği cihazı Giga'dan çektiğim CAT kabloyla Wi-Fi ile dağıtmak istiyorum. Bu işlemi daha önceden ZTE modem ile yaptım ancak TP-Link ayarlarını yapmama rağmen sonuç alamadım.

Yaptığım işlemler(TP-Link için):
TP-Link ağ geçidi adresini değiştirmek.(192.168.2.1)
Köprü moduna almak.
DHCP kapatmak.

Bu işlemleri yapmama rağmen giga, TP-Link'e bağlanan cihazlara IP atamıyor. TP-Link Wi-Fi IP almıyor. Ne yapmam gerekir? Denemediğim konfigürasyon kalmadı neredeyse.

Sorun çözüldü. Bu TP-Link EX20v modemi köprü modunda kullanmak isteyenler için:
1) modemin ağ geçidi adresini değiştirin. (192.168.2.1)
2) DHCP'yi kapatın.
3) genel ağ ayarlarından yeni bir WAN profili oluşturup köprü moduna alın. (oluşturduğunuz WAN profilinin etkin olduğuna emin olun.)
4) ana modemden gelen Ethernet kablosunu EX20V'nin WAN portuna takıp modemi yeniden başlatın.

Hocam merhaba, IP adresini 192.168.2.1 yapınca tekrar siteye giriş sağlayamıyorum. Siz nasıl sağladınız?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı