İnceleme Xigmatek Apache Plus 120mm RGB LED Fanlı İşlemci Soğutucu

Soğutucu Thermaltake 3 fan içeri üfleyen, üst tarafı açık, 1 egzos fanlı sistemde, AMD Ryzen 5, 7500F işlemci ile denenmiştir.
TeoriV2-107980-4_large.jpg
Ses: diğer tüm fanların yanında sesini belli eden, ben burdayım diyen bir soğutucu. PWM ile fan hızı değiştirilemiyor, 120mm 1400 devir sabit dönüyor. Aluminyum malzemeden kısmanın bedelini boşta bile 1400 devir dönmek zorunda kalan 120mm soğutucu ile ödemişler.
Ağırlık: 100-150gr civarında
Thermal macun: İçerisinden hazır yemeklerde gönderilen tuz kabında azıcık bir macun çıkıyor, kendi macunu ile denemeler yaptım.

Boştaki sıcaklık: 61c
boşta.jpg
Yükteki sıcaklık: Neredeyse anında 95c
95c sınır small fft.jpg
Bios Tj ayarı 70c'ye alınmış hali
70c sınır small fft.jpg

Böyle bir soğutucu yapıp utanmadan sattıkları için bir incelemesini sizlerle paylaşmak istedim. 7500f gibi 65w giriş seviyesi sayılabilecek bir işlemciyi bile tam performansta kullanmaya olanak sağlamıyor. Testi kısa tuttum, uzun süre kullanımda işlemci güç tüketimi otomatik 40w'lar ile sınırlanıyor hız 2.98ghz civarına düşüp sabit kalıyor. Biostan termal korumayı 70c civarına alırsanız ise 2.6ghz, 44w ile sınırlıyor işlemciyi. Kule tipi soğutucu yolda. Elektronik ile ilgilenen biriyim, soğutucu bundan sonraki hayatına tek bir transistörü veya entegre amplifikatörü soğutma ile devam edecek.

İşlemci çoklu çekirdekte 3.6ghz'de sabitleyebilmiş kendini.
Dandik laptoplar bile 40 watt, soğutması-macunu iyiyse 45watt'a kadar çıkıyor, avuç içi kadar fanla.

Sonra forum başlıklarında :

7500F sistem CS2'de düşük FPS veriyor .

@Marix Stok fandan daha kötü bir stok fan alternatifi olmuş ama, stok fanın bile aluminyum miktarı daha fazla, bu da soğutulamasa bile ısı sığasının yüksek olacağına, anlık boostlarda soğutucunun yetersizliğini tölare edebileceğini gösteriyor.

@Nalkapon 3.6ghz orda görünen aslında, testi uzun tutunca 2.98ghz civarı sabitliyor. O stres testini 1 dakikadan uzun tutmamışımdır.

Soğutucuyu elime aldığımda şaşırdım, vay be üretim süreci 5-6 nanometrelere indi, mikrometre, 90nm cpu geçmişi olan biri olarak bu bile soğutacak demek ki diye şaşırdım, soğutamayınca yapıp satan utanmıyor da ben inceleme yazarken mi utanacağım dedim 😁

@Marix Stok fandan daha kötü bir stok fan alternatifi olmuş ama, stok fanın bile aluminyum miktarı daha fazla, bu da soğutulamasa bile ısı sığasının yüksek olacağına, anlık Boost'larda soğutucunun yetersizliğini tölare edebileceğini gösteriyor.

@Nalkapon 3.6GHz orada görünen aslında, testi uzun tutunca 2.98GHz civarı sabitliyor. O stres testini 1 dakikadan uzun tutmamışımdır.

Soğutucuyu elime aldığımda şaşırdım, vay be üretim süreci 5-6 nanometrelere indi, mikrometre, 90nm CPU geçmişi olan biri olarak bu bile soğutacak demek ki diye şaşırdım, soğutamayınca yapıp satan utanmıyor da ben inceleme yazarken mi utanacağım dedim 😁

İlk bilgisayarımın işlemcisi AMD K6 350MHz 250nm. 🥹 Vestel Veezy Go, eskiler bilir .

Dizi film işleri için kullandığım 10750H 1650 Ti'lı Dell laptop bile işlemciye undervolt bastığımda 40 watta tutunabiliyor 6/12 çekirdek 3200MHz çalışıyor .

Bunun hem boyutu büyük hem işlevsiz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı