XMP açıldığında bilgisayar açılmıyor

Anakart
ASUS TUF B450-PLUS GAMING
İşlemci
AMD Ryzen 5 2600
Merhaba bilgisayarımda önceden takılı bulunan G.Skill Sniper X 8 GB belleğin yetersiz gelmesi sebebiyle Corsair Vengeance LPX 8 GB belleklerden 2 adet daha ekleme kararı aldım. İlk denememde bilgisayara 3 belleği birden taktığımda bilgisayarım normal bir şekilde başlamak yerine açılıp kapanmaya başladı. Ben de bir önceki konumda yardım istemiştim fakat bir çözüm bulamadım. Bir müddet eski G.Skill belleği çıkarıp sadece Corsair bellekler ile kullandım bilgisayarı ve bir problem yaşamadım. Şimdi ise BIOS ayarlarını sıfırlayarak bir şekilde 3 bellek ile birlikte bilgisayarı başlatmayı başardım, fakat şimdi ise bellekler 2133 MHz hızı ile çalışıyor. (hatırladığım kadarıyla farklı bellekleri karıştırmadan çalıştırdığımda 3000'e ulaşabiliyordu.) XMP (d.o.c.p) ayarını açmak işe yaramıyor çünkü XMP ayarını açıp bilgisayarı yeniden başlattığımda bilgisayar yine açılmamaya başlıyor. AI tweaker kısmından, Memory Speed ayarı ile 3000 MHz hızına geçmek de bilgisayarın başlamamasına neden oluyor. Başka bir ayar daha mı yapmam gerekiyor? Eğer gerekiyorsa ne yapmalıyım? 24 GB 2133MHz olarak kullanmak mı yoksa 16 GB 3000MHz olarak kullanmak mı daha mantıklı? Bilgisi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim.

Önceki konu için: İki adet aynı ve bir adet farklı marka modelde bellek nasıl kullanılır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Değerleri yüksek olan RAM'in slotunu değiştir, XMP o RAM'i gördüğünde yüksek ayarlara göre çalıştırır o şekilde açılabilir.
XMP ayarı açıkken aynı olan 2 RAM'i hem A slotlarına takarak, hem de B slotlarına takarak denedim fakat BIOS ayarlarını sıfırlayıp XMP'yi kapatana kadar 3 RAM birlikteyken başlatmayı başaramadım. Yarın yine de tekrar deneyeceğim.
Siz hangi slota hangi RAM'i takmamı önerirsiniz?

Hocam iyi geceler. Benzer sorunu bende yaşadım. RAM markamı görüyorsunuz zaten aynı marka modelden 2 tane daha aldım. Taktığım ilk gün sorunsuzdu ama BIOS güncellemesi yapınca profile sıfırlandı. Profile 1 yapıp kaydedip çıktığım anda PC kendine 3-4 defa reset atıyor sonra siyah ekranda kalıyordu. Çözümünü şöyle buldum. 4 RAM'i de silgiyle temizledim sonra ek aldığım yeni RAM'leri 2. ve 4. slota taktım zaten elimde olanları 1. ve 3. slota taktığımda PC açılmıştı. Bunu dene eğer olmaz ise RAM'lere voltaj vermeyi dene. Ama dikkat et biliyorsan yap bilmiyorsan 2933MHz'ya da 3000MHz de açmayı dene.

XMP ayarı açıkken aynı olan 2 RAM'i hem A slotlarına takarak, hem de B slotlarına takarak denedim fakat BIOS ayarlarını sıfırlayıp XMP'yi kapatana kadar 3 RAM birlikteyken başlatmayı başaramadım. Yarın yine de tekrar deneyeceğim.
Siz hangi slota hangi RAM'i takmamı önerirsiniz?
Bilmiyorum bende deneyerek bulmuştum, onun dışında olmazsa XMP açtıktan sonra RAM timinglerini elle yükseltip başlatmayı deneyebilirsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı