Çözüldü XMP açınca PC açılmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

tasarmahmut

Megapat
Daha fazla  
Ekran kartı
Zotac RTX 3060 12 GB
Anakart
MSI B450 Tomahawk
İşlemci
Ryzen 7 5700X
Mevcut sistemim:
Anakart: MSI B450 Tomahawk.
İşlemci: Ryzen 7 5700X.
RAM: Crucial ballistik Sport DDR4 3200 MHz 2x8 GB Dual. CL16.(2. ve 4. cü RAM slotuna takılı)
Ekran kartı: Zotac RTX 3060 12 GB.
Güç kaynağı: X-Power 650W 80 Plus (Xigmatek kasada bulunan güç kaynağı)

Bugün yeni RAM aldım. Şu linkteki bulunan RAM'leri aldım. Özellikleri hep aynı sadece markası Kingston(2x32 GB DDR4 3200 MHz CL16 RAM)

Fakat XMP'yi açınca bilgisayar açılmıyor. Yeni RAM'leri takmadan önce XMP ayarını kapattım ne olur ne olmaz. RAM'leri taktıktan sonra bilgisayarı açtım BIOS donanım değişikliğini algıladı ve BIOS ayarları sıfırladım sonra yeniden başlattı. Sonra BIOS'a hiç girmedim direk Windows açıldı. Asıl şimdi XMP'yi ayarlamak için tekrar yeniden başlatttım. Önce profil 2'yi şeçtim oradan sonra da RAM MHz değerini 3200 yaptım kaydettim çıktım. Baktım ki Windows açılış ekranında hata geldi yani bilgisayar açılmadı(hatanın resmi mevcut) kısaca XMP'yi açtığımda profile 1 veya profile 2'yi fark etmeksinizin ve frekans değerini 3200 MHz yaptığımda Windows açılmıyor.

Güncelleme 2. yeni aldığım RAM'lerini yerini değiştirdim. Bu sefer de siyah ekran geliyor veya Windows açılış logosunda kilitlenip kalıyor. (XMP'yi açtığımda)

Henüz herhangi bir bir test yapmadım. Hatanın ve CPU-Z'inde resmini ekledim. CPU-Z resimlerde yeni RAM'ler 1. ve 3. cü RAM slotuna takılı ama CPU-Z diye niye öyle gösteriyor bilemedim(art arda slot 1 ve slot 2 Kingston, slot 3 ve slot 4 Crucial diyor)

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2024-08-02 saat 16.05.45_49673c16.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-08-02 saat 16.05.45_49673c16.jpg
    160,4 KB · Görüntüleme: 73
  • WhatsApp Görsel 2024-08-02 saat 15.56.39_b9703a6b.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-08-02 saat 15.56.39_b9703a6b.jpg
    115 KB · Görüntüleme: 73
  • 1.png
    1.png
    110,1 KB · Görüntüleme: 69
Çözüm
Özelliklerinin aynı olması bir şey değiştirmiyor, kullanılan çipler farklı olduğu için problem yaratıyordur. Ayrıca RAM'lerin XMP profilleri tamamiyle farklı. Manuel olarak ayarlarsan sorunun çözülür ama.

RAM frekansını manuel olarak 3200 seçtikten sonra. Dram timing ayarlarından aşağıdaki değerleri ver.

Dram voltajını 1.35 yap ve soc voltajını da 1.1 yap.

tCL 16.
tRCDRD 20.
tRCDWR 20.
tRAS 39.
tRC 74.
Özelliklerinin aynı olması bir şey değiştirmiyor, kullanılan çipler farklı olduğu için problem yaratıyordur. Ayrıca RAM'lerin XMP profilleri tamamiyle farklı. Manuel olarak ayarlarsan sorunun çözülür ama.

RAM frekansını manuel olarak 3200 seçtikten sonra. Dram timing ayarlarından aşağıdaki değerleri ver.

Dram voltajını 1.35 yap ve soc voltajını da 1.1 yap.

tCL 16.
tRCDRD 20.
tRCDWR 20.
tRAS 39.
tRC 74.

Dosya Ekleri

• 1722604406402.png
    1722604406402.png
    11,9 KB · Görüntüleme: 80
Çözüm
Aynı sorun bende de var, XMP açınca mavi ekran yiyorum. O yüzden konuyu takipteyim. Onun dışında CPU-Z bende de öyle normal sanırım, RAM'lerin dualchanel şu an.

RAM'ler uyuşmuyor, çipler farklı yüksek ihtimalle. Yeni aldığınız RAM'leri 2-4 slot, xpm profile 1'de deneyin. Denerken eski RAM'leri çıkartın.

Bu durumda eski RAM'leri kullanamayacak mıyım? İlk başta öyle deneyim 2-4 slota takayım. Eskileri çıkarayım sonra tekrar takayım?
BIOS ayarlarını sıfırlayınca sorun yok. 48 GB görüyor. Açılıyor ve şu an buradan yazıyorum. XMP'yi açınca sorun devam ediyor. Dediğiniz çiplerden kaynaklı olabilir arkadaşlar her dediğinizi uygulamaya çalışıacağım olmazsa RAM'i iade edeceğim artık.

RAM frekansını manuel olarak 3200 seçtikten sonra. DRAM timing ayarlarından aşağıdaki değerleri ver.

DRAM voltajını 1.35 yap ve SoC voltajını da 1.1 yap.

TCL 16.
Trcdrd 20.
Trcdwr 20.
Tıraş 39.
Trc 74.

Bu kadar aşina değilim de bakayım bir BIOS ayarlarından daha hiç böyle ayar yapmamıştım. Voltaj vs bu değerleri oynamaya.
Bu arada arkadaşlar BIOS'un resmini de paylaştım. XMP ekranını.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2024-08-02 saat 16.32.52_7dc4124f.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-08-02 saat 16.32.52_7dc4124f.jpg
    111,7 KB · Görüntüleme: 77
Bu durumda eski RAM'leri kullanamayacak mıyım? İlk başta öyle deneyim 2-4 slota takayım. Eskileri çıkarayım sonra tekrar takayım?
BIOS ayarlarını sıfırlayınca sorun yok. 48 GB görüyor. Açılıyor ve şu an buradan yazıyorum. XMP'yi açınca sorun devam ediyor. Dediğiniz çiplerden kaynaklı olabilir arkadaşlar her dediğinizi uygulamaya çalışıacağım olmazsa RAM'i iade edeceğim artık.

Bu kadar aşina değilim de bakayım bir BIOS ayarlarından daha hiç böyle ayar yapmamıştım. Voltaj vs bu değerleri oynamaya.
Bu arada arkadaşlar BIOS'un resmini de paylaştım. XMP ekranını.
XMP açtıktan sonra sadece zamanlamaları benım dedigim gibi değiştirsen yeterli olacaktır. Ama DRAM voltajının 1.35 oldugundan emin ol.

XMP açtıktan sonra sadece zamanlamaları benım dedigim gibi değiştirsen yeterli olacaktır. Ama DRAM voltajının 1.35 oldugundan emin ol.

Çok teşekkürler evet dediğiniz ayarları yaptım açıldı. Böyle kullanmaya devam etmek sıkıntı olur mu? Profile 2 XMP devrede 3200 MHz. Ama bilgisayar neden geç açılıyor anlamadım. Hoş geldiniz ekranında en az 10 sn bekledi. RAM'ı almadan önce daha hızlı açılıyordu çok garip. Halen uyumsuz bir şey var sanki. Bir de pagefile.sys dosyasına baktım 50 GB olmuş😀

Evet aynen dediğiniz gibi yaptım çok teşekkkürler. Ancak şu geç açılma şeyi hoşuma gitmedi. Neden acaba bir bilginiz var mı? (hoş geldiniz ekranında en az 10-12 sn bekledi. RAM'ı almadan önce daha hızlı açılıyordu çok garip)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı