Ben de aynısını dedim zaten sanırım yanlış anlaşılmış sözlerim. XMP açarak RAM'in fabrika çıkışında tanımlanan standart değerine ulaşıyoruz. Yani RAM 3600MHz olarak belirlenmişse XMP açarak 3600MHz hızında çalıştırıyoruz demek istemiştim
Hocam biraz yanlış bir tanım olmuş. RAM'iniz fabrika çıkışlı olarak XMP açık olmaz yani tam verim sağlayamazsınız. Fabrika çıkışında RAM'inizin sağlayabildiği en yüksek frekans değeri değil daha düşük bir değer olur, ki zaten biz bu değeri arttırmak için XMP açarız.
XMP, Extreme Memory profile, aslında bir overclocktur. Üretici bu overclocku garanti eder ve BIOS'a profil şeklinde koyar. Üreticinin RAM çubuklarının o voltaj, frekans ve gecikme değerinde çalıştıracağının garantisidir XMP. Açmanızda herhangi bir sakınca yok. Hatta bildiğim kadarıyla RAM'e overclock yapmak da garantiyi bozmuyor.
1 yıldır falan XMP modum kapalı açarsam herhangi bir şey olmaz değil mi ya da açınca geri kapatarak bilgisayarı şu an kullandığım halin aynısına döndürebilirim değil mi?