Temmuz ayında topladığım bilgisayar açılırken ekran kartı fanları önce 5-6 saniye boyunca %100'de çalışıp sonra yavaşlıyordu daha sonra bilgisayarım açılıyordu. Geçtiğimiz hafta sürekli mavi ekran hatası alan arkadaşım sıkıntısının RAM'de olup olmadığını öğrenmek için benim bilgisayarımda denemek istedi. XMP'yi devre dışı bırakıp arkadaşımın RAM'lerini takıp bilgisayarı çalıştırdığımızda fanların maksimum güçte çalışması gibi bir şey olmadan bilgisayar sakince çok daha hızlı açıldı.
Daha sonra tekrar kendi RAM'lerimi takıp denedim yine sakince hızlı açıldı. 8 GB RAM'lerimden bir tanesini arkadaşıma verip tek 8 GB ile bilgisayarı kullanmaya devam ettim. XMP'yi açıp denediğimde ilk açılışta gürültülü daha sonraki açılışlarda sessiz açıldı. 8 GB RAM'i sisteme tekrar dahil edip 16'ya çıkınca belirli bir süre kullanımdan sonra tekrar o gürültülü açılışa döndü.
XMP ayarını kapatıp açtım sorun yine çözüldü ama sürekli olarak böyle sürmedi belirli bir süreden sonra yine gürültü açılmaya başladı yine XMP'yi kapatıp açtım yine düzeldi. XMP kapalıyken 2 adet Corsair Vengeance LPX 8 GB CL16 RAM'ler 2133MHz'de açıkken 3000MHz'de çalışıyor. Fast Boot'u devre dışı bırakıp denedim bir şey fark etmedi.
3000MHz gürültülü açılma süresi 16 saniye son BIOS zamanı 8.4 saniye.
2133MHz sakince açılma süresi 12 saniye son BIOS zamanı 4.6 saniye.
3000MHz sakince açılma süresi 12 saniye son BIOS zamanı 4.5 saniye.
2133MHz'de uzun süreli kullanım yapmadığım için bahsettiğim sıkıntının XMP kapalıyken olup olmadığını bilmiyorum.