XMP modunu açmadan RAM hızını 3200 MHz yapmak neyi değiştirir?

Anakart
MSI A520M-A PRO 4600MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 HDM
İşlemci
Ryzen 5 5500
G.Skill Ripjaws 3200 MHz RAM'lerim var 8×2
İlk bilgisayarı aldığımda bilmeden BIOS ayarlarından XMP açmadan RAM hızını 3200 MHz yapmıştım ve reset sorunlarına neden olmuştu sonrasında BIOS sıfırlayıp ilk geldiğindeki gibi 2133 MHz RAM hızında kullanmaya devam ettim. Sonradan bazı yanlışlarımı fark ettim. Şimdi ben XMP modu açsam RAM hızı yine 3200 MHz olacak fakat aynı sorunu yaşar mıyım manuel RAM hızı artırmak ile XMP açmanın farkları neler anlatırsanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kendin de yapabilirsin ama birçok ayar yapman gerekiyor, XMP açtığın zaman otomatik yapılıyor bunları, hazır optimize paket gibi düşün.

Son düzenleme:
XMP hazır bir profildir, alt gecikmelerden tutun voltaja kadar her şey değişir. El ile 3200'e ayarladığınızda sadece frekans değişiyor.

O yüzden reset sorunu yaşamış olabilir miyim? XMP bu sorunu çözebilir mi ayarlamalar konusunda.

Kendin de yapabilirsin ama birçok ayar yapman gerekiyor, XMP açtığın zaman otomatik yapılıyor bunlar, hazır optimize paket gibi düşün.

Yani XMP açarsam sorun yaşama ihtimalim daha mı düşük oluyor?

Sadece frekansı ayarlarsan voltaj 1.20V'da kalır, diğer zamanlamalar da uçar. Örneğin XMP 3200 MHz CL16 ise sen zamanlamaları ve voltajları ayarlamazsan CL20'ye fırlayabilir.

Yani sorunların kaynağı benim manuel MHz hızı ayarlanan gibi duruyor XMP açarsam bütün ayarları otomatik yapar. Daha temiz bir voltaj ve CL zamanlaması ile düzeltirse herhangi bir sorun yaşamam diye düşünüyorum. Dediğinizden yola çıkarak.

Yani sorunların kaynağı benim manuel MHz hızı ayarlanan gibi duruyor XMP açarsam bütün ayarları otomatik yapar. Daha temiz bir voltaj ve CL zamanlaması ile düzeltirse herhangi bir sorun yaşamam diye düşünüyorum. Dediğinizden yola çıkarak.

Yüksek ihtimalle yaşamazsınız. Anakart XMP'de yazılı olmayan zamanlamaları JEDEC profiline göre hesaplıyor. Bazı zamanlamalar olması gerekenden düşük olduğu zaman görüntü gelse bile sorun yaşatabiliyor.

Yüksek ihtimalle yaşamazsınız. Anakart XMP'de yazılı olmayan zamanlamaları JEDEC profiline göre hesaplıyor. Bazı zamanlamalar olması gerekenden düşük olduğu zaman görüntü gelse bile sorun yaşatabiliyor.

Anladım teşekkür ederim. Ben şu anda fabrika ayarlarında 2133 MHz RAM hızında kullanıyorum. XMP modunu açma konusundaki bir araştırma yaptım açılması gerektiği söyleniyor performans eksikliği yapıyormuş sanırım. Bu yüzden XMP modunu açacağım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı