İşlemcim maksimum 3200 MHz, anakartım 4400 MHz "destekliyordu", 4533 MHz çalıştırdım. Maksimum bu kadar destekliyor diye bir şey yok. Silikon kalitesi gibi anakarttan anakarta, işlemciden işlemciye değişiyor.
İşlemcim maksimum 3200 MHz, anakartım 4400 MHz "destekliyordu", 4533 MHz çalıştırdım. Maksimum bu kadar destekliyor diye bir şey yok. Silikon kalitesi gibi anakarttan anakarta, işlemciden işlemciye değişiyor.
Sen şimdi silikon kalitesi, işlemci destek frekansı gibi gereksiz şeyler vs yazarsam buraya parmaklar boşa yorulmuş olur. İşlemci frekans desteği neyse, onun üstüne çıksanda, yine işlemcinin kodlayabileceği frekans geçerlidir.
Bu kural hiçbir şekilde değişmez. Donanımsal olarak işlemcinin desteklemediği frekansları ayarlamak bir şey değiştirmez dostum. Beğenmeme işareti koymakla olmuyor bu işler.
Bellek kontrolcüsüne veya IF'ye sen bu frekansın üstünde çalışmayacaksın denmiyor. Ryzen'de SOC voltajı vererek daha yüksek frekanslara çıkabilmek mümkün.
Hâlâ gelmiş desteklemediği frekans diyorsun. 7600X için de 5200 MHz yazılmış fakat 6000 MHz kullanıyorlar ve gayet de fark oluyor. Kağıt üzerindeki her bilgiye tapacaksak işimiz zor. Kendi sistemimde de gayet fark oluyor. Bir şey değişmezmiş...