XPG Gammix S50 Lite'da 100% disk kullanımı

Flaim

Hectopat
Katılım
2 Ocak 2017
Mesajlar
6
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selamlar,

Aynı başlıkla açılmış neredeyse çoğu konuyu okudum tam olarak çözüm bulamadım. Genel olarak SSD kullan dediğini falan gördüm. Benim sorunum 100% disk kullanımı olması.

Ama sorun öyle saçma bir durumdaki mantığım almıyor. Ekte 2 adet görsel paylaştım. Birinde 196KB/sn okuma ve 560 KB/sn ile 100% olup 239ms yanıt süresine kadar çıkan disk, 132 MB/sn okuma 531 KB/sn yazma sırasında 27% olup 0.3ms yanıt süresiyle çalışıyor. XPG Gammix S50 Lite 1 TB modelini kullanıyorum. Diski tarattığım zaman en ufak bir problem görmüyorum. Windows 10 Pro orijinal kullanıyorum. Korsan herhangi bir oyun ya da uygulama yüklü değil. Sistem zaten yeni kuruldu daha öncesinde bir şey yüklenmemişti. Başka herhangi bir disk takılı değil tek disk kullanıyorum. Disk 100% kullanıma sahip olduğunda Görev Yöneticisi'nden disk kullanımına göre sıralıyorum, en yüksek kullanım 0.1MB/sn olarak gözüküyor. Herhangi bir şey kullanmıyor anladığım kadarıyla, disk kendi çapında arada bir 100% olayım deyip fırlıyor sanırım.

Bilgisayarın açılışı 53 saniye civarında, kapanışıysa 40-45 saniyeyi buluyor. Diski yeni aldığım ve testlerde başarılı olup, yük altındayken düzgün çalışmasından dolayı suçlayamıyorum.

Anakartın böyle bir şeye sebep olma ihtimali var mı? Gigabyte B450M S2H kullanıyorum ve açılış sırasında yaklaşık bir 20 saniye kadar boot logoda geçiyor.

Tekrar temiz kurulum yapmayı düşündüm. Temiz kurulumla çözülecek mi emin olamadığım için o uğraşa girmek istemedim açıkçası.
 

Dosya Ekleri

  • unknown (1).png
    unknown (1).png
    8,3 KB · Görüntüleme: 36
  • unknown.png
    unknown.png
    8,2 KB · Görüntüleme: 32
Açılış ve kapanış çok kötü, HDD seviyesinde neredeyse. Anakartınız 32 Gbit'e kadar (yaklaşık 4000 MB/s.) hızları destekliyor, yani anakartla ilgili bir problem yok. İlgili SSD, üst seviye bir SSD ve neredeyse tam performans alabileceğiniz bir anakarta sahipsiniz.

Crystal Disk Mark ile test edip random okuma-yazma hızlarına (IOPS) da baktınız mı? Sistemde uygulama veya oyun yok demişsiniz ama devamında yük altındayken düzgün çalışıyor demişsiniz, yükten kastınız hız testi midir, RAR'dan dosya çıkarma mıdır ya da browserda gezinti midir? Sistemde kararsızlık, yavaşlık, browserların geç açılması gibi problemler var mı?

SSD'nin sıcak çalışıyor olma ihtimali var mı?

Windows'ta bulunan "hızlı başlatma" seçeneği aktif mi? BIOS'ta "fast boot" gibi bir özellik var da kapalı mı (yeni sistemleri ve BIOS'larını bilmiyorum, çok emin değilim bundan)?

Bir oyun açıp FPS değerlerine baktınız mı? Güç kaynağında bir problem var da sisteme (özellikle işlemciye) yeterli güç veremiyor mu acaba? Yeni kurulmuş bir işletim sisteminde, gerçekten de olmaması gereken bir problem.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı