Xpredator Fan Kontrol Kablosu

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Mertcan Şener

Hectopat
Merhaba arkadaslar 3-4gün Önce Yeni Aldığım Xpredator kasa'mın Fan Kontrol Kablosunu (4Pinli)anakarta bağlamıstım ve 2 saat sonra erimeye baslamıstı. Kasayı hepsiburayada geri gönderdim yeni kasa gönderecekler. Acaba bu kasanın 4 pinli (siyah beyaz yeşil kırmızı)renkli kablolarını anakartta (PWR SW/RESET SW) takılan yerdeki boşta kalan 4 pinli girise takıyorum. Kılavuzunda baktıgımda oraya 4pinli speaker takılma yeri olarak görünüyor. ( arıza olunca beep sesi cıkaran). Yani bu Xpredatorün Fan Kontrol Kablosunu anakarta taktığım yer doğru mu?

O en karmaşık kısım malesef, Recep abi yeni toplama videosunda ayrıntılı anlatır inşallah ön panel bağlantılarını.

Fakat anakart kutusunda ön panel bağlantılarını kolay biçimde yapmamız için özel aparat geliyor.

Bu videoda yakın çekim olarak ayrıntılı göstermişler.

How to Build a PC: The Ultimate Guide from Tek Syndicate - YouTube

HTPC videosunda biraz değindik ama yeni toplama videosunda daha da yakın çekim yapıcaz. Yalnız şunu diyeyim, sen %100 kabloyu yanlış takıp yaktın hocam. Yok Xperdatörlerde kablo erime falan, geçelim bunları. Bildiğin fan kablosunu Speaker portuna takmışsın. Hatta foto koymamandan işkillendim ne yalan söyleyeyim.

Hala diyorum, o kabloyu sen yaktın yanlış porta takıp. 10 yıldır montaj işleriyle uğraşıyorum ve sadece bir kere bir kablonun durduk yere yandığını gördüm. Onda da Datron marka dandik bir LCD'nin güç kablosuydu...

Recep abi kablo neden yandı ki. Anlamadım 3 saat sorunsuz calıstı 3 saat sonra birden ram sıcakklıgı 60 dereceye cıktı bilgisayar hata verdi kapattım. Yan kapagı acıp birdaha actım kalbonun eridiğini gördüm. O kabloyu nereye takıcaz anlatabilir misin?

- - - Güncellendi - - -

Recep abi az önce hepsiburada'dan aradılar param iade edilmis tekrar xpredator sipariş ettim galiba kabloyu taktıgım yer yanlış değil.Eğer kullanıcı hatası olsa kabloyu taktıgım yer yanlıs olsa parayı iade etmezlerdi sanırım ama yinede sen bana nereye takacagımı söyleyebilir misin tekrar yansın istemiyorum.

Kablo neden mi yandı? Kullanma kılavuzunu okumayıp kafanın dikine gittiğin için yandı. Hayır öbür açtığın konuda da sanki suç güç kaynağındaymış gibi yazmışsın ya, beni benden aldı yani... Bide "Xperadörlerde erime sorunu zaten kronikmiş." Yok canım. O ancak Türkiye gibi geri kalmış ülkelerde olur kronik ürünlerin piyasada satışını devam etmesi. Avrupa'da ve ABD'de anında toplattırırlar piyasadan malları. O yüzden hiç uydurma lütfen kronik bir sorun varmış zaten diye. Kablo erimesi diye kronik sorun mu olur. Sen kendin inandın mı bu söylediğine.

Tamamen kullanıcı hatası.

Akıl var, mantık var. Fan kablosunu Speaker portuna takmaktaki mantığı bana bi açıklayabilir misin? Cidden merak ediyorum. Montajı biliyorum diyorsun ama maalesef montaj konusunda hiç bilgin yok. Bırak aldığın yer monte etsin bundan sonra.

Anakart kılavuzunu okudum. Kılavuzda fan kontrol kablosunun üzerinde +5V +D -D GND Yazıyordu. Kabloyu taktıgım yerde anakartta +5 V GND GND Yazıyordu. Taktım ve sorunsuzca 3 saat çalıstı 3 saat sonra bilgisayarın parcaları 60 dereceye cıktıgı icin yan kapagı actım. Güc eriyen kablonun dumanı güc kaynagının kablosunun arasından cıktıgı için güc kaynagının kablolarının eridiğini düsündüm o an. Daha sonra tekarr güc kaynagını baglayıp denediğimde sorunun kasanın kablosunun erimesinde güc kaynagında bir sorun olmadığını anladım.

Ayrıca fan kontrol kablosunu anakartta takabileceğim başka hic bir yer yoktu. Sadece 4 pinli +5V Yazan yer vardı ve ben de oraya taktım. Eğer yanlıs olsaydı ilk taktıgımda calısmazdı veya 3 saat bir sorun olmadan calısmaya devam etmezdi diye düsündüm. Xpredatorlerdeki erime kronikmis dememin sebebide arastırmalarımda bircok kisinin kaasa kablosunun erimesinden sikayetci oldugunu görmem içindi. Burda sizin bilgilerinize güvenerek taktıgım yerin yanlıslığını dogrulugunu teyit etmek icin size abi diye hitap ederek soru sorduk ama anlasılan sizin bana yardım etmek gibi bir amacınız yok.

Montaj konusunda kendi bilgime güveniyorum. Bana kullanıcı hatası derken kablonun nereye takılacagınıda söyleseydiniz bende kabloyu yanlıs taktığımı anlardım ama siz beni azarlamaktan baska bir sey yazmıyorsunuz. Malesef biz bu foruma laf yemek için gelmiyoruz size iyi forumlar..

Bende aynı kasadan kullanıyorum. Bende önde bulunan 3.usb, mikrofon ve kulaklık pinlerini anakartta bulamadığım için bağlamadım. Onun dışında sorun yok yani kasa ve anakartta.

Bu arada o taktığım 4 pinli (Yeşil Siyah Kırmızı Beyaz) renkli kablolar fan kontrolcünün gücü aldıgı kablolar değilmiş. Kasanın üst paneldeki mikrofonv e hoparlör kablosunun 4 pinli giriste birlestirilmis seklindeymis. 3 Pinli fana takılacak kabloları anakarta taktığımı düşündünüz galiba. Fan Kontrolcünün gücünü aldıgı kablo ayrı ve onu taktığım yer zaten doğru. Yani sorun Kasada herhangi bir kullanıcı hatası yokmus iyi forumlar..

Arkadaşım o kablo zaten anakarta bağlanmıyo, PSU ya bağlıyorsun. Biz anladık hangi kabloyu yanlış bağladığını rahat ol sen.

Evet arkadaslar siz anladınız ama akortek sizin kadar anlamıyo bu işlerden kullanıcı hatası der geri gönderirdi anında para iadesi yapmazdı.
Ayrıca soruyorum size, madem yanlıs takmısım dogrusunu söyleyin. Niye kimse dogru yeri söylemiyorda sadece yanlıs diyor. Anakartta takılacak tek yer orası. Yok anakarta takılmayacaksa Psu'da öyle bi giris yeri yok. Veviriciyle takılır.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…